«Επίθεση» στα εργασιακά από τρόικα-κυβέρνηση

Συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές που προβλέπονται μέσα στο 2014 και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώσεις στις συντάξεις και του ασφαλιστικού συστήματος, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η σημερινή (24/02) αποκάλυψη προέρχεται από την Εφημερίδα των Συντακτών και προς ώρας δεν έχει υπάρξει κυβερνητική διάψευση.

Η δημοσιογραφική αποκάλυψη, «βάζει τέλος στα ατέλειωτα

ψέματα του κ. Σαμαρά και στους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Αποδείχτηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των τριετιών και η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι σαφές ότι ορισμένοι θα θέλανε να πάνε στις κάλπες χωρίς να ενημερώσουν ούτε το λαό, ούτε τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές», αναφέρει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

O Πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε σήμερα: «Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών».

Μεταξύ άλλων στην αίτηση, αναφέρει πως: «Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων και στραγγαλίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών».

Επειδή από την αποκάλυψη του εγγράφου στα αγγλικά προκύπτει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου, το οποίο έχει συντακτεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτείται, την κατάθεση του συνόλου της νέας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα (Μνημόνιο 2014).

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, οι κυριότερες αλλαγές (κατά χρονολογική σειρά) που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι οποίες καθίσταται σαφές ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας, οξύνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας τους Έλληνες πολίτες στη φτώχεια είναι:

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

● Νομοσχέδιο για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την 1η-7-2014 κατά 2,9% (1% για τις εργατικές εισφορές). Μέχρι την 1η-1-2016 να θεσμοθετηθεί νέα μείωση 1% στο εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος.

● Νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ- εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων). Θα καταργηθεί η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη μόνο αν πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ή πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες. Συμφωνήθηκε ακόμη να μειωθούν τα όρια πρόσληψης ενοικιαζομένων μέσω ΕΠΑ από τους 6 στους 3 μήνες αν υπάρχουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς όρους και από τους 12 στους 6 μήνες σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί η ενοικίαση εργαζόμενων και στους οικοδόμους που πρόκειται να απασχοληθούν στα μεγάλα έργα (αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω).

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

● Θεσμοθετείται η κατάργηση των τριετιών μέχρι την 31η-1-2017 για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. Πλέον κάποιος που έχει μείνει περισσότερο από 12 μήνες άνεργος θα προσλαμβάνεται ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Απεργίες. Συμφωνήθηκε να μην παρεμποδίζεται η ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίζει για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης από την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, ενώ εισάγεται το θέμα του lockout με την τρόικα να θέλει να περιορίσει το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να ανταλλαγούν οι πρώτες ενημερώσεις, ενώ από τον Αύγουστο θα συζητηθεί το θέμα ώστε τον Σεπτέμβριο να νομοθετηθούν οι αλλαγές.

● Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει παραδοθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει ήδη υιοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας (χωρίς να ενημερώσει κανέναν ο κ. Βρούτσης). Εχει συμφωνηθεί με την τρόικα η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου τον Σεπτέμβριο σε 2 περιοχές της χώρας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014

● Αλλάζουν όλα, με τα όρια των ομαδικών απολύσεων να αυξάνονται στους 10 (από 6) εργαζόμενους που μπορούν να απολυθούν κάθε μήνα χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-100 εργαζόμενους (σήμερα είναι από 20-150). Αντίστοιχα αυξάνονται σε πάνω από 10% (από 5% που είναι σήμερα) οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100-300 εργαζόμενους (σήμερα είναι πάνω από 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 κάθε μήνα) και, τέλος, επιχείρηση με 300 εργαζόμενους και πάνω μπορεί να απολύσει μέχρι 30 εργαζόμενους χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις. Τα ανωτέρω έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν σχετίζονται με τη μέθοδο Βρούτση, που αφορά προσπάθεια να περάσει ο νέος τρόπος ρύθμισης των ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Γι’ αυτή τη μέθοδο η τρόικα συμφώνησε να περιμένει ώστε να δοκιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο.

● Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συμφωνήθηκε να διαχωριστεί η παροχή σύνταξης από τις παροχές υγείας, να ενοποιηθούν τα Ταμεία και οι εισφορές. Ετσι αναμένεται να θεσμοθετηθούν τρία Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) που θα φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις (αφού όλα θα εξισωθούν στην κατώτατη παροχή). Επίσης έχει συμφωνηθεί να συνδεθεί η κατώτατη σύνταξη με τον εθνικά καθοριζόμενο κατώτατο μισθό αλλά και να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση (που σημαίνει μείωση πόρων για τα Ταμεία και συνεπώς νέες μειώσεις στις συντάξεις) με εισαγωγή της βασικής προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα