Βερολίνο: To meeting point Ανατολής και Δύσης [εικόνες]

Η πόλη του Βερολίνου από το 1989 και έπειτα πέτυχε ένα εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, να ενώσει δύο κόσμους με διαφορετική κουλτούρα και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι δύο αυτοί κόσμοι κατάφεραν να συνυπάρξουν διατηρώντας ο καθένας τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και σήμερα οι έννοιες Ανατολικό και Δυτικό υπάρχουν για να ορίζουν το lifestyle του καθενός, χωρίς να υψώνουν τείχη (τουλάχιστον ορατά) ανάμεσα τους. Για αυτόν που θα επισκεφτεί το Βερολίνο ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι οι επιλογές είναι απεριόριστες

και μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

Το πιο τουριστικό κομμάτι του Βερολίνου είναι το Mitte και όχι αδίκως αφού για ένα τετραήμερο ταξίδι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας προσφέρει τα πάντα, ωραία ξενοδοχεία, αξιοθέατα, μουσεία, νυχτερινή ζωή. Το Mitte είναι μια αχανής συνοικία που μέχρι το 1989 χωριζόταν στη μέση από το τείχος. Ακόμα και τώρα τα σημάδια που διαφοροποιούν την κάθε πλευρά του είναι ορατά και αυτό φαίνεται από τις δύο εμβληματικές πλατείες, τη δυτική Potsdamer Platz με τους ουρανοξύστες και την ανατολική Alexander Platz με τον Πύργο της κρατικής τηλεόρασης που είναι ορατός απ’ όλα τα σημεία της πόλης. Το Checkpoint Charlie, μία από τις τρεις εισόδους από τη Δυτική στην Ανατολική πλευρά της πόλης και ένα μεγάλο κομμάτι του τείχους που σώζεται ζωγραφισμένο με έργα που υμνούν την ειρήνη, παρέμειναν για να θυμίζουν αυτά τα 28 χρόνια της ντροπής.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα για ένα ολιγοήμερο ταξίδι είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο θόλος του Ράιχσταγκ της γερμανικής Βουλής, απ' όπου μπορείς να έχεις μια πανοραμική άποψη της πόλης και το Νησί των Μουσείων. Εκεί μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένα όλα τα μουσεία όπως το Μουσείο Περγάμου, όπου έχει μεταφερθεί ολόκληρος ο βωμός από την ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Μικράς Ασίας, το Παλιό και το Νέο Μουσείο με συλλογές αρχαιοτήτων της πόλης, την Εθνική Πινακοθήκη με έργα μεγάλων ζωγράφων του γερμανικού κλασικισμού και ρομαντισμού και Γάλλων ιμπρεσιονιστών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και για όσους έχουν γερό στομάχι το Μνημείο των Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης με εκθέματα του ολοκαυτώματος.

Η Hackescher Markt μετά την εντυπωσιακή αναβάθμιση της έγινε το εμπορικό και πνευματικό κέντρο της πόλης, όπως ήταν πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βερολινέζοι κατάφεραν να αναπαράγουν το προπολεμικό κλίμα και η αίσθηση του παλιού Βερολίνου είναι διάχυτη. Τα ανακαινισμένα art deco κτίρια με τις εσωτερικές αυλές φιλοξενούν κάθε λογής καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και το μεγάλο ατού της πόλης: δεκάδες γκαλερί και ατελιέ καλλιτεχνών. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια ο παλμός της πνευματικής δημιουργίας χτυπά στην πρωτεύουσα της Γερμανία, αφού καλλιτέχνες απ' όλους τους χώρους βρίσκουν εκεί διέξοδο στην καλλιτεχνική του έκφραση και δημιουργούν νέες τάσεις και ρεύματα.

Η Kurfustendamm (3,5 χιλιόμετρα δρόμος με καταστήματα) και οι δύο μεγάλες κάθετοι της, η Uhlandtrasse και η Leibnitzstrasse είναι η χαρά των shoppers. Εκτός από τις μπουτίκ των σημαντικότερων οίκων μόδας και πολυτελών ειδών του κόσμου, εδώ φιλοξενούνται και αρκετοί αξιόλογοι Βερολινέζοι σχεδιαστές. Για second hand δημιουργίες όλων των σπουδαίων σχεδιαστών είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη στο Melrose. Το πιο γνωστό, πολυκατάστημα είναι το KaDeWe, όπου μπορεί να βρει κανείς στην κυριολεξία τα πάντα. Καθημερινά στην πόλη λειτουργούν και δύο υπαίθριες αγορές η Arkonaplatz και η Trodelmarkt, με την πρώτη να διακρίνεται για την πολυκοσμία της και τη δεύτερη για την ποιότητα των εμπορευμάτων και τις τσουχτερές τιμές της. Για τα Χριστούγεννα οι καλύτερες αγορές είναι στη Gendarmenmarkt στο Ανατολικό και στο Charlottenburg Castle στο Δυτικό Βερολίνο.

Οι γερμανοί δεν φημίζονται για την κουζίνα τους και όποιος επισκέπτεται το Βερολίνο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι πάει για να θρέψει το πνεύμα και όχι το σώμα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απεριόριστες επιλογές από τις υπόλοιπες κουζίνες του κόσμου όπως τούρκικη, ελληνική, ιταλική και κινέζικη. Βέβαια δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τα μικρά περίπτερα που βρίσκονται διάσπαρτα την πόλη και πουλάνε γερμανικά λουκάνικα με διάφορα συνοδευτικά. Για ένα πρόχειρο και γρήγορο γεύμα ανάμεσα στα ψώνια και την περιήγηση στα αξιοθέατα, είναι ότι πρέπει. Υπάρχουν βέβαια και βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια, όπως το Vau αλλά και τα εστιατόρια πολλών ξενοδοχείων, όπως και δεκάδες άλλες επιλογές για καλό φαγητό, όπως το νεανικό 103, το χορτοφαγικό Cookies Cream ή το επικό Hasir παράρτημα της αλυσίδας με το καλύτερο τουρκικό φαγητό στην πόλη.

Η βραδινή διασκέδαση ξεκινάει από νωρίς στο Βερολίνο και οι επιλογές είναι απεριόριστες. Όπερα, καμπαρέ, τζαζ, σύγχρονα μουσικά ακούσματα, καζίνο, ροκ σκηνές, υπαίθριες συναυλίες, διάφορα χάπενινγκ. Όλα παίζουν. Ιδανικά η βραδιά θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα ποτό στο στέκι της Μάρλεν Ντίτριχ, του Τσάρλι Τσάπλιν, του Τόμας Μαν, του Λόρενς της Αραβίας και τόσων άλλων, το μπαρ του ιστορικού ξενοδοχείου «Adlon» που βρίσκεται στα δεξιά της Πύλης του Βρανδεμβούργου. Στη συνέχεια για ένα ποτό ακόμα στα μπαρ της οδού Oranienburger Strasse στο κέντρο της πόλης ή στη λεωφόρο Kastanienallee στη συνοικία Prenzlauer Berg. Για πιο ανεβασμένη διάθεση στις όχθες του ποταμού Spree υπάρχουν δεκάδες κλαμπ. Εάν, όμως, θέλει κανείς να ζήσει την ατμόσφαιρα ενός καμπαρέ και μάλιστα απ’ αυτά της Ανατολικής Ευρώπης που έχει πια χαθεί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί ένα από τα καμπαρέ που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα και είναι από τα πλέον φαντασμαγορικά της Ευρώπης.

Όσο για τη διαμονή οι επιλογές είναι πολλές. Μάλιστα η ανοικοδόμηση του Ανατολικού Βερολίνου προσέλκυσε το ενδιαφέρον διάσημων αρχιτεκτόνων, διακοσμητών και καλλιτεχνών που ανέλαβαν τον σχεδιασμό νέων και την αναπαλαίωση παλιών κτιρίων.

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Hotel Adlon Kempinski

Το γεγονός και μόνο ότι βρίσκεται μια ανάσα από την πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί από μόνο του βασικό πλεονέκτημα. Το θρυλικό ξενοδοχείο 5 αστέρων, αποτελεί την πεμπτουσία της πολυτέλειας και χάρη στην κεντρική τοποθεσία του, προσφέρει απευθείας πρόσβαση σε ορισμένα από τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος του Βερολίνου. Οι εγκαταστάσεις είναι υπερσύγχρονες και το στιλ κλασσικό.

Casa Camper Berlin Das Stue Hotel Soho House Berlin

Ένα ιστορικό κτήριο στην καρδιά του Βερολίνου (κοντά στην πλατεία Alexanderplatz) όπου πριν από την πτώση του τείχους συνεδρίαζε το πολιτικό γραφείο της Ανατολικής Γερμανίας. Η ταράτσα στον 7ο όροφο διαθέτει μπαρ και πισίνα με πανοραμική θέα στο Βερολίνο, ενώ στο ισόγειο υπάρχει βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία βιβλίων τέχνης και διακόσμησης και λειτουργεί prive κινηματογράφος για τους θαμώνες του ξενοδοχείου.

Schlosshotel im Grunewald

Βρίσκεται στο προάστιο Grunewald του Βερολίνου και προσφέρει πολυτελή δωμάτια, διακοσμημένα από τον Καρλ Λάγκερφελντ στις αρχές του 90’. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα πεντάστερα ξενοδοχεία και παρόλο που είναι μακριά από το κέντρο πολλοί το προτιμούν για να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του.

Δείτε την συνέχεια του άρθρου στο ToraTora.gr

The post Βερολίνο: To meeting point Ανατολής και Δύσης [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα