Πως να διώξετε τα κιλά των εορτών: Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας!

19:04 4/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Τώρα που οι γιορτές τελείωσαν και φάγαμε πολύ, ανησυχούμε και σκεφτόμαστε πως να διώξουμε από πάνω μας τα περιττά κιλά.

Είναι ευρέως διαδεδομένο και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί παράδοση η κατανάλωση πολύ φαγητού και γλυκών που τα απολαμβάνουμε αλλά τα κιλά είναι αυτό που μένει και πολλοί άνθρωποι παλεύουν να τα χάσουν στο τέλος.

Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος είναι προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και ανέφερε στο boro.gr το τι πρέπει να κάνουμε όσοι θέλουμε να χάσουμε τα περιττά

κιλά με υγιεινό τρόπο χωρίς να κάνουμε κακό στον οργανισμό μας.

Ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι δεν πρέπει να ακολουθούμε ακραίες δίαιτες και να χρησιμοποιούμε περίεργα βοηθήματα και να κάνουμε χημικές δίαιτες. Επίσης πρέπει να τρώμε τα πάντα και να μην αποκλείουμε τίποτα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε ένα προσεγμένο διαιτολόγιο.

Στο διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά τις γιορτές πρέπει να έχουν έντονη παρουσία τα φαγητά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας ενώ έχουν σχετικά λίγες θερμίδες.

Για να προσθέσουμε φυτικές ίνες στο διαιτολόγιο μας, πρέπει να καταναλώνουμε σαλάτες, λαδερά φαγητά και προϊόντα που περιέχουν καλό άμυλο όπως για παράδειγμα τα δημητριακά ολικής άλεσης και η βρώμη για πρωινό.

Στις γιορτές καταναλώσαμε πολλούς απλούς υδατάνθρακες (γλυκά, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά) και τώρα πρέπει να καταναλώσουμε σύνθετους υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) προκειμένου να αρχίσουμε να ρυθμίζουμε την απορρόφηση των σακχάρων των τροφίμων, να σταθεροποιούμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μετριάζουμε την πείνα που μας οδηγεί στο ανελέητο τσιμπολόγημα.

Όσοι αγαπάτε τα γλυκά και θέλετε να κάνετε δίαιτα, πρέπει να μην τα κόψετε μαχαίρι απλά να τα σταματήσετε σταδιακά μέχρι να μην τρώτε καθόλου γιατί τροφοδοτούν με απλά σάκχαρα που μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο.

Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό πρόγραμμα για τις ώρες που θα καταναλώνουμε τα γεύματα μας τα οποία πρέπει να είναι μικρά και συχνά. Βασικός κανόνας είναι το καλό πρωινό ενώ οι ώρες πρέπει να είναι σταθερές για να ρυθμίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μην δημιουργείται το αίσθημα. Γενικά απαιτούνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ την ημέρα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλειφθούν.

Τα πράγματα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι: οι ακραίες και αυστηρές δίαιτες, να αποκλείσουμε ομάδες τροφίμων (πχ να μην τρώμε καθόλου υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι και δημητριακά), να πάρουμε βοηθήματα για αδυνάτισμα, χημικές δίαιτες όπως επίσης και να καταναλώνουμε αποκλειστικά ένα και μόνο φαγητό.

Αντίθετα πρέπει να τρώμε πρωινό με πολλές φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, αυγά) και να μην πίνουμε χυμούς, να μην καταναλώνουμε μέλι και μαρμελάδες. Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ένα γλυκό που έχει περισσέψει από τις γιορτές (βασιλόπιτα ή μελομακάρονα) να φάμε μικρή ποσότητα τις πρώτες μέρες της δίαιτας και κατά προτίμηση μετά το μεσημεριανό.

Επίσης μπορούμε να καταναλώσουμε και άπαχα φαγητά από τις γιορτές όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και χοιρινό χωρίς ορατά λίπη αλλά πρέπει να παραλείψουμε τα συνοδευτικά όπως για παράδειγμα να απομακρύνουμε το χοιρινό από τα δαμάσκηνα. Πρέπει να καταναλώνουμε φυτικές ίνες όπως φρούτα, σαλάτες, λαχανικά, λαδερά, δημητριακά ολικής για πρωινό, ζυμαρικά ολικής και πλιγούρι. Τέλος, να πίνουμε πολύ νερό, να καταναλώνουμε τσάι, καφέ και αφεψήματα βοτάνων.

Όσοι θέλετε να αδυνατίσετε ακόμα πιο γρήγορα να κάνετε συστηματική γυμναστική, ανεβείτε σκαλοπάτια, περπατήστε, κάντε ποδήλατο ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο.

Ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος έγραψε στο boro.gr και ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο :

Πρωινό

1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) ή 1 γιαούρτι (1,5% λιπαρά) μαζί με 4 κουταλιές δημητριακά ολικής άλεσης ή 2-3 κρίθινα παξιμαδάκια

ή 1 ομελέτα σε αντικολλητικό με 2-3 ασπράδια και 1 κρόκο και 1 φέτα πολύσπορο ψωμί

Δεκατιανό

1 μεγάλο φρούτο ή 2 κριτσίνια σίκαλης με 30 γρ. τυρί ή 1 αβγό

Μεσημεριανό

Γαλοπούλα ψητή (1 φιλέτο, 150 γρ.) χωρίς πολλά λιπαρά ή πρόσθετα φρούτα ή ξηρούς καρπούς, με μπρόκολο και κολοκυθάκια (βραστά ή ατμού) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης

ή Μακαρόνια ολικής άλεσης (1,5 κούπα) με 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας με κομμάτια από κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψε (χωρίς τυρί)

ή Κομμάτια από άπαχο μέρος του χοιρινού που περίσσεψε (χωρίς σάλτσα ή άμυλο) με λαχανικά ατμού

ή 1 ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με 4-5 κομμάτια πατάτας φούρνου από αυτές που περίσσεψαν

ή Ψάρι ψητό (1 φιλέτο ψαριού 150 γρ.) με βραστά λαχανικά και πατάτα ή ψαρόσουπα (150 γρ. ψάρι, λαχανικά, πατάτα) με 1 φέτα ψωμί

ή Φακές (1,5 κούπα) με τυρί φέτα (30 γρ. = 1 σπιρτόκουτο) και 1 φέτα ψωμί και σαλάτα εποχής

και

1 μικρό κομμάτι βασιλόπιτα

Απογευματινό

1 μεγάλο φρούτο (π.χ. μπανάνα ή μήλο)

Βραδινό

1 σαλάτα λάχανο με τόνο ή κοτόπουλο

ή 1 αβγό και 1 φέτα τυρί του τοστ άπαχο μαζί με 2 φρυγανιές

ή 1 χορτόσουπα με διάφορα λαχανικά και κομμάτια κοτόπουλου

ή 60 γρ. τυρί (να μην είναι πολύ υψηλών λιπαρών) με 2 παξιμαδάκια

ή 1 τοστ (2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί και 1 φέτα γαλοπούλα)

ή 1 γιαούρτι (2%) με 2 παξιμαδάκια

Keywords
Τυχαία Θέματα