Όταν ο Γιάνης τα άκουσε για τα capital controls στην παρουσίαση του DiEM25 στο Βερολίνο

Ήταν η μεγάλη στιγμή του Γιάνη Βαρουφάκη. Ήταν η στιγμή που θα ξεκινούσε το κίνημα για να αλλάξει την Ευρώπη. Το λεγόμενο DiEM25, Democracy in Europe Movement 2025 με άλλα λόγια.
Ο Γιάνης το παρουσίασε στην πρωινή συνέντευξη Τύπου ως μια «απαραίτητη ουτοπία» (ποιητική αδεία θα το είπε, γιατί η ουτοπία, με όποιον επιθετικό προσδιορισμό και αν την βάλεις, ουτοπία παραμένει) και το βράδυ είχε το grand event, την επίσημη

παρουσίασή του στη Volksbühne που βρίσκεται στο κέντρο του πρώην ανατολικού Βερολίνου.

Όπως με ενημέρωσέ ο κατάσκοπός μου στην αίθουσα, όλα κυλούσαν ήρεμα, έως νωχελικά. Η εκδήλωση ξεκίνησε γύρω στις 20:30. Κύλησε αργά, βασανιστικά, σαδιστικά, έως περίπου τις 12 τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Ο minister of awesome παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κινήματός, παρουσίασε και τους καλεσμένους και συντρόφους του (μεταξύ τους η συν-πρόεδρος της Die Linke, Κάτια Κίπινγκ, ένας ευρωβουλευτής των Podemos, μια ανεξάρτητη Ιρλανδή ευρωβουλευτής, μια βουλευτής από την Αγγλία, αλλά και ο μουσικός και μουσικός παραγωγός Μπράιαν Ένο) και όλα θα ήταν καλά και ωραία. Έλα όμως που δεν ήταν.

Ο κόσμος (περί τους 1000 μέσα και έξω από την αίθουσα) είχε αρχίσει και…ρέταρε μετά από 3 ώρες κουβέντα (μόνο από το πάνελ) και τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να τονώσει λίγο τη συζήτηση. Έδωσε ερωτήσεις στο κοινό και το πάνελ θα απαντούσε. Τι το ήθελε ο μαύρος; Νωρίς-νωρίς τα άκουσε για τα capital controls…

«Στην Ελλάδα έχουμε capital controls. Είστε υπεύθυνος για τα capital controls. Κανείς στην Ελλάδα δεν σας παίρνει στα σοβαρά, γιατί είστε υπεύθυνος για τα capital controls…» του λέει ο Έλλην ερωτών, για να πεταχτεί ο Γιάνης και να απαντήσει σκωπτικά «και για τον σεισμό στο Σαν Φρανσίσκο». «Ναι και για τον σεισμό», του αντιτείνει ο πολίτης και μετά τα παίρνει. «Μην γελάτε κ. Βαρουφάκη, γιατί εγώ δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου από την Ελλάδα, εξαιτίας των capital controls. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν πως είστε ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών», του είπε ο εξοργισμένος.

Ο Γιάνης δεν απάντησε αμέσως, αλλά περίμενε να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις. Και μάγεψε με την απάντησή του, as usual, θέλω να πω, μιας και είμαι θαυμαστής του. «Όπως γνωρίζετε τα capital controls χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο το 2013.

Ήταν σαφές για μένα από εκείνη τη στιγμή πως τα capital controls θα ήταν το μέσο που θα χρησιμοποιούσε η Τρόικα για να επιβάλλει τη θέλησή της επί των κυβερνήσεων που δεν πειθαρχούσαν. Ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών στις 27/1.

Τρεις μέρες μετά, στις 30/1, ο κ. Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup μου έκανε μια εθιμοτυπική επίσκεψη. Μέσα σε δέκα λεπτά, ήταν πολύ σαφής προς εμένα: είτε αποδέχεστε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα ως έχει, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας. Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τάνκς, τον Ιούλιο του 2015 με τις τράπεζες.

Ο μισθός δεν «πληρώνεται», επειδή ορισμένοι τεχνοκράτες χωρίς πρόσωπο, υποβοηθούμενοι από υπερσυντηρητικούς πολιτικούς που δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους αναφορικά με τα συμφέροντα των χωρών τους έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν capital controls. O πραγματικός λόγος που δεν παίρνετε το μισθό σας είναι γιατί η Τρόικα έκλεισε τις τράπεζες».

The post Όταν ο Γιάνης τα άκουσε για τα capital controls στην παρουσίαση του DiEM25 στο Βερολίνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα