Oι Βρυξέλλες τραβάνε το αυτί στην Αθήνα που τραβά το σκοινί με τους αγρότες

Aποφασισμένη να τραβήξει την κόντρα με τους αγρότες εμφανίζεται η κυβέρνηση που τους έστειλε αυστηρό μήνυμα να μην κατέβουν στο Σύνταγμα με τα τρακτέρ τους, ενώ δια στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου έστειλε μήνυμα ότι “η τροχαία θα τους εμποδίσει καθώς απαγορεύεται η διέλευση τρακτέρ στις εθνικές οδούς”. Το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι η πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, όχι πάντως από μηδενική βάση, κάτι που σημαίνει

ότι οι αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό αγροτών αλλά και ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα είναι θεαματικές.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει σημεία ισορροπίας ανάμεσα στις κοινωνικές αντιδράσεις, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά. Κι αυτό γιατί εκπρόσωπος του κουαρτέτου, σε off ενημέρωση εξήγησε ότι οι δανειστές εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για μια σειρά από καθυστερήσεις ενώ της ζητούν να προχωρήσει εδω και τώρα στις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, και να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει την τρύπα του 2016.
Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα καθότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη αποστείλει νέες προτάσεις στους δανειστές. Επίσης, εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν να εννοηθεί ότι πολλοί υπουργοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές το καλοκαίρι, ενώ εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους για τις αθρόες προσλήψεις κομματικών φίλων και συγγενών στο Δημόσιο, γεγονός που δε βοηθά στο χτίσιμο μιας νέας, απο-πολιτικοποιημένης διοίκησης.
Η αξιολόγηση εξελίσσεται εκ νέου σε ένα γεφύρι της Άρτας, καθώς οι δυο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες με τα μέτωπα του ασφαλιστικού και των δημοσιονομικών μέτρων να παραμένουν ανοιχτά. Η πλευρά του Μαξίμου δείχνει να κατανοεί πως επανάληψη του περυσινού σεναρίου με οικονομική ασφυξία και την ψηφοφορία με την “ψυχή στο στόμα” δεν πρόκειται να ωφελήσει πολιτικά, αντίθετα θα βλάψει την οικονομία που δείχνει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης με τις τιμές στο χρηματιστήριο να καταρρέουν καθημερινά.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να δώσει εντολές συνέχισης του νομοθετικού έργου στους υπουργούς του, με το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει ξανά στο προσκήνιο, ως ένα αντιστάθμισμα για τα δύσκολα μέτρα σε φορολογία και ασφαλιστικό. Παράλληλα, το μέτωπο του προσφυγικού εξακολουθεί να φέρνει μπελάδες στο κυβερνητικό επιτελείο, αφού οι ειδήσεις από τις Βρυξέλλες δεν ούτε εκεί καλές.

Η Ελλάδα φαίνεται να πληρώνει πολύ ακριβά τις διπλωματικές αστοχίες της προηγούμενης χρονιάς, όπως και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εισηγήθηκε η προηγούμενη Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση , που σήμερα βλέπει τα αποτελέσματά της. Σε κάθε περίπτωση, το πεδίο της σύγκρουσης είναι πολλαπλό και η κυβέρνηση δεν έχει πια το πάνω χέρι.

The post Oι Βρυξέλλες τραβάνε το αυτί στην Αθήνα που τραβά το σκοινί με τους αγρότες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα