Και γυναίκες θα «φιλοξενεί» το Πάνθεον, το μνημειώδες μαυσωλείο της Γαλλίας

Ο Ολάντ καταργεί τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο στο μνημειώδες μαυσωλείο θάβονται μόνο κορυφαίοι Γάλλοι.«Στους μεγάλους άνδρες η πατρίς ευγνωμονούσα». Αυτή η επιγραφή δεσπόζει πάνω στο κεντρικό αέτωμα του Pantheon της εκκλησίας της Αγίας Γενοβέφας, η οποία μετατράπηκε σε μαυσωλείο των κορυφαίων εκπροσώπων του γαλλικού έθνους από την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης μέχρι και σήμερα.

Το Πάνθεον είναι ένα μνημείο που τιμά την μνήμη μόνο των μεγάλων ανδρών της Γαλλίας,

καθώς όταν η Συντακτική Συνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης αποφάσισε με διάταγμα το 1791 την μετατροπή της εκκλησίας σε μνημείο κανένα από τα μέλη της δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια γυναίκα θα είναι δυνατόν να προσφέρει στο γαλλικό έθνος τόσα πολλά ώστε να αξίζει να αναπαυθεί εκεί.

Έπειτα από 222 χρόνια οι γυναίκες που συγκατοικούν με τους «μεγάλους άνδρες» της Γαλλίας, εξακολουθούν να είναι ελάχιστες μόλις δύο: η Σόφι Μπερτελό και η Μαρί Κιουρί σύζυγος του Πιέρ Κιουρί, δύο γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να εισέλθουν στο κλαμπ των «εκλεκτών» της γαλλικής Ιστορίας όχι τόσο για τα δικά τους επιτεύγματα (τα οποία στην περίπτωση της Μαντάμ Κιουρί ήταν εξαιρετικά) όσο για τα επιτεύγματα των συζύγων τους).

Σήμερα όμως σε μια Γαλλία όπου το μισό Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Ολάντ αποτελείται από γυναίκες ένα Πάνθεον του οποίου οι φιλοξενούμενοι είναι σχεδόν αποκλειστικά άνδρες αποτελεί σύμφωνα με δημοσίευμα της Κοριέρε ντέ λα Σέρα ένα ενοχλητικό αναχρονισμό, μια προσβλητική συμβολική και παράλληλη μνημειώδη υπενθύμιση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων όπου εξακολουθεί να υφίσταται στην κοινωνία.

Αναγνωρίζοντας αυτή την κατάφωρη αδικία στις 8 Μαρτίου 2013 ο Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έκρινε ότι ήρθε η ώρα το Πάνθεον να ανοίξει τις πύλες του και να υποδεχθεί τις πιο λαμπρές από τις γυναίκες της Γαλλίας. Το δύσκολο έργο της σύνταξης της λίστας με τις υποψήφιες ο Γάλλος Πρόεδρος το ανέθεσε στον Πρόεδρο του Κέντρου των Εθνικών Μνημείων της Γαλλίας Φιλίπ Μπελεβάλ.

Πριν από μερικές ημέρες ο Μπελεβάλ παρέδωσε στον Ολάντ την μελέτη, στις σελίδες της οποίας υπάρχουν τα ονόματα των υποψηφίων. Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο η σύγχρονη Γαλλία θα πρέπει να τιμήσει πρωτίστως «γυναίκες του 20ου αιώνα οι οποίες με τα έργα τους ενσάρκωσαν το πνεύμα της δημοκρατίας, προσωπικότητες οι οποίες κατά την διάρκεια ενός ή και δύο πολέμων απέδειξαν το κουράγιο τους και κατάφεραν μέσω των επώδυνων εμπειριών τους –βασανιστήρια και απελάσεις- να βρουν τη δύναμη να αγωνιστούν εκ νέου υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης ή της επιστήμης». Τα ονόματα της Λίστας του Φιλίπ Μπελεβάλ δεν κοινοποιήθηκαν διότι η «επιλογή ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ο οποίος θα πρέπει να επιλέξει τις γυναίκες που θα εισέλθουν στο Πάνθεον της Γαλλίας ως το τέλος του έτους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα