ΥΠΕΞ: Να ενισχυθεί και θεσμοθετηθεί ο διάλογος ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου

15:38 10/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, της 2ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου προχωρούν ομαλά.

Η κ. Μαρκουλλή μιλούσε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της ιδρυτικής Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την

Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή στη Πάφο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της με θέμα «Η ΕΕ και η Αραβική Ανοιξη» προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων που σημειώθηκαν και σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Όπως σημείωσε, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή «γιατί έχουν άμεσες συνέπειες σε μας».

Ανέφερε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών».

Η Κύπρος, συνέχισε, «είναι σίγουρη για τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο, επειδή πιστεύουμε ότι η δημοκρατία, εάν της δοθεί η ευκαιρία, δεν μπορεί παρά να επικρατήσει. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σίγουροι», είπε, «την ίδια ώρα ανησυχούμε επειδή γνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά».

Ανέφερε ότι «η σημερινή κατάσταση προσφέρει ελπίδα, αλλά εγείρει επίσης και ανησυχία, λόγω της εμφάνισης ριζοσπαστικών δυνάμεων. Πολλοί δημοκράτες φοβούνται ότι η επανάσταση τους θα τεθεί υπό ομηρία. Πιστεύουμε, σε αντίθεση με κάποιες κοινές προφητείες περί μοιραίας σύγκρουσης των πολιτισμών, ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις δημοκρατικές φιλοδοξίες».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, «να ακολουθήσουμε τις τέσσερεις βασικές αρχές: (1) την απόρριψη της χρήσης βίας κατά του λαού, (2) την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, (3) το σεβασμό προς το πολυκομματικό σύστημα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και (4) την υποστήριξη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των ανθρώπων».

«Σε αυτές τις ιστορικές περιόδους των τεκτονικών αλλαγών», είπε, «τίθεται πιεστικά η ανάγκη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας ρόλος που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την υιοθέτηση μιας σταθερής προληπτικής συμπεριφοράς, να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να αντιδρούμε μετά τα γεγονότα».
«Θα πρέπει να αναπτύξουμε, επίσης, το όραμά μας, και να το μοιραστούμε με τις ενδιαφερόμενες χώρες, για το πώς η περιοχή θα πρέπει να μοιάζει μετά από 10-15 χρόνια», είπε.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι «στους μακροπρόθεσμους στόχους μας θα πρέπει επ

Keywords
Τυχαία Θέματα