Βουλή: Τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων συζήτησε η Επ. Εργασίας

16:55 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι συζητήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής είπε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων κατέθεσαν συγκεκριμένα

προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την τρίτη ηλικία.

Όπως εξήγησε, το πρώτο από αυτά αφορά την τοποθέτηση ανελκυστήρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα διαχρονικό που ταλανίζει ιδιαίτερα τα άτομα μεγάλης ηλικίας που κατοικούν σε πολυκατοικίες» είπε αναφέροντας ότι ενώ έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες σε σειρά συνοικισμών, εντούτοις παραμένει ακόμη ένα μέρος συνοικισμών όπου δεν έχουν τοποθετηθεί ανελκυστήρες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι.

Το δεύτερο πρόβλημα, είπε ο κ. Φακοντής, έχει να κάνει με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικότερα μετά τη μείωση του ορίου του επιπέδου φτώχειας οπόταν και έχει μειωθεί αισθητά το συμπληρωματικό επίδομα αρκετών συνταξιούχων πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει και το πασχαλινό επίδομα.

Ο κ. Φακοντής συνέχισε λέγοντας πως ένα άλλο πρόβλημα που τέθηκε αφορά στην καταβολή κομίστρων στις δημόσιες συγκοινωνίες από τους συνταξιούχους αλλά και το πρόβλημα της καταβολής τέλους κυκλοφορίας.

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων έθεσε και το θέμα της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, για το οποίο κατατέθηκαν εισηγήσεις όπως η καταβολή του φόρου με δόσεις ή η στόχευση κατά τρόπο που να εξαιρούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Σημείωσε πως η Επιτροπή Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί αποστέλλοντας και επιστολές προς τα αρμόδια Υπουργεία έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση γι’ αυτά τα ζητήματα.

«Από πλευράς του ΑΚΕΛ έχουμε τονίσει ότι όντως οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν επιβαρυνθεί αισθητά μετά τη μνημονιακή εποχή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, υπενθυμίσαμε ότι έχουμε καταθέσει σωρεία τροπολογιών όσο αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, είχαμε ζητήσει αναφορικά με το τέλος για τα κόμιστρα όπως υπάρξει στόχευση έτσι ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να απαλλάσσονται των κομίστρων και όσον αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και το πασχαλινό επίδομα ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι αυτή η ομάδα του πληθυσμού οδηγείται στην ανέχεια και στο περιθώριο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων Τάσος Παπαθωμάς είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία τέθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία προκύπτουν κυρίως από τη μείωση του ορίου του επιπέδου της φτώχειας, εξέλιξη, η οποία, όπως εξήγησε, επηρέασε αρνητικά τα εισοδήματα πολλών χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη περίπου 430 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων ζήτησε την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας αλλά και την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή κομίστρων στις δημόσιες συγκοινωνίες. Όπως εξήγησε, πολλοί από τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν διαθέτουν ιδιωτικό αυτοκίνητο και η επιβολή κομίστρων έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα κόμιστρα, να αναγκάζονται να παραμένουν στο σπίτι αποκλεισμένοι. «Αυτό δείχνει τον κοινωνικό αποκλεισμό που επιβάλλουμε με κάποια μέτρα τα οποία παίρνει το κράτος» ανέφερε, προσθέτοντας πως η πολιτεία οφείλει μια αξιοπρεπή στάση απέναντι στα ηλικιωμένα άτομα που πρόσφεραν στην κοινωνία σε δύσκολα χρόνια.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι ενόψει της μνημονιακής περιόδου που διάγει ο τόπος «υπάρχει μεγάλο βάρος πάνω στους συνταξιούχους και δυστυχώς η ποιότητα ζωής τους υποβαθμίζεται».

Ανέφερε ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο λαό και να μην προπαγανδίζουμε», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά τα κόμιστρα ότι δεν αποδέχεται «σχόλια από αυτούς οι οποίοι έχουν συμπεριλάβει τα κόμιστρα στο Μνημόνιο του Δεκεμβρίου του 2012 και δεν έχουν μέσα σε εκείνο το Μνημόνιο συμπεριλάβει στοχευμένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τα κόμιστρα».

«Αυτές τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την 1η Δεκεμβρίου, εμείς που δεν συμμετείχαμε στη συνομολόγηση του Μνημονίου δικαιούμαστε να διεκδικούμε» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα