Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα παρουσίασε το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών

16:25 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος προβλέπει ότι τα παιδιά των μεταναστών που έχουν μακρόχρονη άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα λαμβάνουν επίσης μακρόχρονη άδεια παραμονής μετά την ηλικία των 18 ετών χωρίς να υποχρεούνται σε ανανέωση της άδειας ανά πενταετία. Επίσης, θα μπορούν να λάβουν ιθαγένεια, μετά την συγκεκριμένα ηλικία, εφόσον καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, όσοι είναι κάτοχοι εθνικών μακρόχρονων εθνικών αδειών παραμονής

αποκτούν το δικαίωμα να τις μετατρέψουν σε ευρωπαϊκές άδειες επί μακρόν διαμένοντος, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα αν επιθυμούν να ζήσουν και να δουλέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμάται ότι η τελευταία αυτή ρύθμιση αφορά περίπου 358.000 μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και διαθέτουν μακρόχρονη άδεια παραμονής.

Με τον Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα, όπως υπογράμμισε και ο Υπουργός, γίνεται προσπάθεια να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Ενδεικτικό είναι ότι καταργούνται περίπου 20 δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας παραμονής, μειώνονται σε 19 τα 50 διαφορετικά είδη αδειών παραμονής και οι άδειες εργασίας από τέσσερις κατηγορίες ενοποιούνται σε μία.

Επίσης, προβλέπεται ότι με τάχιστες διαδικασίες (φαστ τρακ) θα δίνονται άδειες παραμονής και εργασίας σε όσους αλλοδαπούς κάνουν επενδύσεις στη χώρα οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των 250.000 ευρώ, είτε αγοράζοντας εμπορικά ακίνητα είτε σπίτια.

Θα καλούνται μόνο ν’ αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο βρίσκεται ήδη στη χώρα, καταθέτοντας, εκτός των υπολοίπων δικαιολογητικών, και δίγραμμη τραπεζική επιταγή. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα διευκολύνει και συνεργάτες στρατηγικών επενδυτών οι οποίοι θα κληθούν να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα