Συγκλίσεις διαπίστωσαν σε συνάντησή τους οι Πρόεδροι ΔΗΣΥ και Συμμαχίας Πολιτών

15:46 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά τόσο ως προς το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης όσο και για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, ανέφεραν, μετά από μια «εποικοδομητική και παραγωγική», σε δηλώσεις τους, οι Πρόεδροι του Δημοκρατικού Συναγερμού και Συμμαχίας Πολιτών, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Λιλλήκας αντιστοίχως.

Μεταξύ άλλων, είπαν οι κ. Νεοφύτου και Λιλλήκας, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στα γραφεία του ΔΗΣΥ, συμφωνούν μεταξύ τους, όπως έχουν συμφωνήσει και άλλα κόμματα, για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου

Ενέργειας, αλλά και για το ότι θα πρέπει καταλογισμός συγκεκριμένων ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και να υπάρξει τιμωρία για τις διερευνώμενες υποθέσεις.

“Στο γενικότερο πλαίσιο”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, “συζητήσαμε με τη Συμμαχία Πολιτών διάφορες ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις προοπτικές στον τόπο μας και για το πως μπορεί η μεγάλη κρίση, που βιώνουμε, να μετατραπεί σε μια μεγάλη ευκαιρία για την πατρίδα μας και, αντί να μοιρολατρούμε επί των ερειπίων, ας στείλουμε όλοι θετικά μηνύματα στην κοινωνία, μηνύματα αισιοδοξίας πως μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και ας παραγάγουμε πολιτικές ωφέλιμες για τον τόπο, που θα δώσουν την ευκαιρία, έστω κα μεσοπρόθεσμα, να έχουμε ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας”.

“Πιστεύουμε ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα, το ενεργειακό, είναι κάτι στο οποίο μπορούμε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, μέσα από ένα σύγχρονο πνεύμα, ξεπερνώντας νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος, να αποδείξουμε στους πολίτες ότι ξέρουμε να ευρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και να ξεπερνούμε τα μικρά για να αφήσουμε τα μεγάλα να μας ενώσουν”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών”.

Παράλληλα, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, όπως είπε ο φίλος ο Αβέρωφ, ζητήματα που αφορούν και την οικονομία και ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, ανταλλάξαμε απόψεις και πάνω στη μείωση των επιτοκίων, όπου και εκεί διαπιστώνουμε να υπάρχει μία σύγκλιση απόψεων”.

“Όπως είναι γνωστό”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είχαμε καταθέσει μίαν πρόταση νόμου για μείωση των επιτοκίων, υπάρχει και δημόσια δέσμευση – δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι χρειάζεται, αφού δεν μπορεί να το ρυθμίσει η αγορά, να ρυθμίσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών, αλλά και τη βιωσιμότητα σήμερα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “είχαμε μίαν πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Συμμαχίας και τον Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα”.

“Αποτελεί για εμάς”, συνέχισε, “σταθερή θέση, ότι ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ενισχύει τη Δημοκρατία και τον πολιτικό πολιτισμό μας, έναν πολιτικό πολιτισμό που τον χρειάζεται πολύ περισσότερο από το πολιτικό σύστημα ο απλός πολίτης και η κοινωνία”.

“Οι πολίτες”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, “αναμένουν από εμάς να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στην ανάγκη μιας νέας προσέγγισης, που θα οδηγεί στην ανάκαμψη και στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα”.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Λιλλήκα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “τα είπαμε και στη συνάντησή μας και ας παύσουμε να προσπαθούμε να δείχνουμε στους πολίτες ότι είμαστε καλύτεροι με το να μειώνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους”.

“Για δεκαετίες τώρα”, πρόσθεσε, “ακολουθούσαμε μία λανθασμένη κουλτούρα να αναδεικνύουμε τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων, για να περάσουμε το μήνυμα ότι απλά οι άλλοι είναι χειρότεροι από εμάς”.

“Ας αλλάξουμε αυτήν τη νοοτροπία και ας μπούμε σε μιαν ευγενή άμιλλα να αποδεικνύουμε ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “ακόμα περισσότερο σήμερα, η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει θετικά στους μεγάλους εθνικούς μας στόχους της αναθέρμανσης της οικονομίας αλλά και μιας δίκαιης επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος”.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “ότι έχουμε ως κοινό τόπο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της πατρίδας μας και της νέας ενεργειακής προοπτικής”.

“Η αξιοποίηση των δύο αυτών κορυφαίων παραγόντων”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “απαιτεί μεγάλη προσοχή και ουσιαστικές προσεγγίσεις, μακριά από λαϊκισμούς και είναι εδώ, όπου βρήκαμε ένα από τα πολλά σημεία σύγκλισης, το ότι χρειάζεται και συμφωνούμε όλοι στο ότι η διαχείριση των υδρογονανθράκων δεν αφορά μόνον μίαν Κυβέρνηση, δεν αφορά μόνον τα πολιτικά κόμματα και δεν αφορά μόνον τη σημερινή γενιά”.

“Για αυτό και η θέση για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια ή συμβουλευτικού σώματος για τα θέματα ενέργειας, υπήρξε μία απόλυτα σύμφωνη προσέγγιση και θεωρούμε πως, από τη στιγμή που ήταν και θέση ξεκάθαρη στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και επαναλήφθηκε και δημόσια μετά την εκλογή του και υπάρχουν και από όλα τα κόμματα παρόμοιες τοποθετήσεις, ας στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι υπάρχουν θέματα όπου έχουμε σύμφωνη γνώμη όλοι και μπορούμε να κτίσουμε κάτι καλό για την τωρινή αλλά και για τις μελλοντικές γενιές”.

“Όπως ήδη ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “είχαμε μίαν πολύ εποικοδομητική και ελπίζω και παραγωγική συνάντηση”, αφορμή της οποίας, πρόσθεσε, “ήταν η ανταπόκριση που είχαμε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στην πρόταση που υποβάλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και που κοινοποιήσαμε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας με τη συμμετοχή και εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, με μοναδικό σκοπό να επιτύχουμε σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα, που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνον την παρούσα γενιά, αλλά -εάν το αξιοποιήσουμε σωστά- και τις μελλοντικές γενιές, να βγει έξω από την όποια κομματική αντιπαράθεση και από οποιαδήποτε προεκλογική ή κομματική σκοπιμότητα”.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε την ανάγκη “να είμαστε ενωμένοι στα μεγάλα ζητήματα, που αφορούν το παρόν κα το μέλλον της πατρίδας μας” και, όπως ανέφερε, “υπήρξε ανταπόκριση τότε από τον Πρόεδρο, τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, στην απάντησή του, ζήτησε και τη συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα”.

“Για να είμαι δίκαιος, θέλω να πω”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “ότι ανταπόκριση υπήρξε και από πλευράς του ΑΚΕΛ, το οποίο μάς είχε γράψει ότι θα μας κοινοποιήσει και τα σχόλιά του”.

“Αυτή η απαρχή του διαλόγου”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “πιστεύουμε ότι μπορεί να συνεχισθεί, να διευρυνθεί και πρόθεση μας, όπως πιστεύω και του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι να διευρυνθεί και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά και στα ζητήματα που μπορούν αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου”.

“Οι πολίτες”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “έχουν απαξιώσει την πολιτική και λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής και λόγω της έλλειψης διαφάνειας, αλλά και λόγω μιας κουλτούρας πολιτικής που έχει καλλιεργηθεί και που ήθελε τις πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάζονται ενώπιον των πολιτών μόνον μέσα από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, χωρίς προτάσεις που να επιλύουν ή να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά τους”.

“Στο χέρι μας είναι, όλων των πολιτικών δυνάμεων”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “να κάνουμε την αναγκαία προσπάθεια να κτίσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα, στο χέρι μας είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και, τότε, είμαι βέβαιος, ότι και οι πολίτες θα ανταποκριθούν με την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική”.

Οικονομική κρίση, μνημόνιο και τιμωρία ενόχων
——————————————–
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι υπάρχουν και ζητήματα στα οποία το κόμμα του έχει διαφορετική προσέγγιση με τον ΔΗΣΥ, όπως για παράδειγμα στο μνημόνιο, όπου υπάρχουν ζητήματα τα οποία αποδέχεται η Συμμαχία Πολιτών, “όπως οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους”.

“Υπάρχουν πρόνοιες στο μνημόνιο, που αναμένουμε από την Κυβέρνηση”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “να τις υλοποιήσει με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο υλοποιεί άλλες πρόνοιες, όπως το ΓΕΣΥ”.

Σε ερώτηση για το πώς θα ικανοποιηθεί το αίτημα του λαού για τιμωρία όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι “είναι κοινή θέση πως, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ατιμωρησία είναι μεγαλύτερο έγκλημα από ότι το έγκλημα κατά της οικονομίας” και ότι απαιτείται “μηδενική ανοχή”.

“Έχουμε όμως μίαν αρχή”, είπε, προσθέτοντας πως, “από τη στιγμή κατά την οποία τα αρμόδια θεσμικά ανεξάρτητα σώματα της Δικαιοσύνης ξεκίνησαν μία διερεύνηση οποιουδήποτε σκανδάλου, εμείς, οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, το πολιτικό σύστημα και βάζω σε αυτό κόμματα και Κυβέρνηση, κάνουμε μερικά βήματα πίσω, δεν παρεμβαίνουμε και αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν”.

“Είχαμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις μέσα, συζητώντας και αυτό το ζήτημα και νομίζω”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων όχι μόνο μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαπιστώνουν σήμερα ότι πρέπει, όντως, να υπάρξει και διαφάνεια αλλά και τιμωρία όποιων εμπλέκονται σε σκάνδαλα και διαπλοκή, ταυτόχρονα να αποφευχθεί η όποια κομματικοποίηση ή θυματοποίηση για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων και εδώ έχουμε βήματα να κάνουμε”.

“Είναι και στις προθέσεις τις δικές μας, αλλά αντιλαμβάνομαι και του Δημοκρατικού Συναγερμού”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “με αφορμή τώρα και το διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, να γίνει, επιτέλους, ένας νόμος ο οποίος να καθορίζει τις προσωπικές, αστικές και ποινικές ευθύνες των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των ανεξάρτητων θεσμών του κράτους, που ασκούν εξουσία, ούτως ώστε να μη λειτουργεί κανένας με αυθαίρετο τρόπο και να κρίνονται όλοι με τα ίδια κριτήρια και ένα υφιστάμενο νόμο με συγκεκριμένες πρόνοιες”.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, “πρέπει να αποκλείσω το ενδεχόμενο κάποιος να διώκεται διότι είναι κομματικός και το ίδιο πράγμα και με τον ίδιο αυστηρό τρόπο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: Εάν κάποιος είναι διαπλεκόμενος, δεν πρέπει να του χαρισθεί κανένας διότι είναι κομματικός και αυτό είναι απόλυτο και προς τη μίαν και προς την άλλη κατεύθυνση”.

“Ακόμα μία κοινή θέση”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, “είναι ότι η μηδενική ανοχή πρέπει να συνοδεύεται και από αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις και δεν μπορεί κάποιος να έχει εξουσία, να έχει δικαιώματα στην εξάσκηση της εξουσίας, χωρίς να είναι υπόλογος για λάθη, παραλείψεις ή αποφάσεις του που ζημιώνουν το Δημόσιο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα