Σε έξι μήνες έτοιμο από την αρμόδια εθνική Επιτροπή το πλαίσιο για έρευνα και καινοτομία

15:53 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε έξι μήνες το αργότερο αναμένεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο που θα προτείνει η Εθνική Επιτροπή Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την κοινωνική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι “στην Κύπρο έχουμε αυτά που χρειάζονται”

και εξέφρασε την άποψη ότι εκείνο που λείπει είναι το πλαίσιο.
Ο κ. Πατσαλής είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναθέσει εντολή στην Εθνική Επιτροπή Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης να μελετήσει διεθνείς πρακτικές, καθώς και το υφιστάμενο σύστημα, και να προτείνει στην Κυβέρνηση ένα νέο πλαίσιο, ένα νέο σύστημα, το οποίο να διαχειρίζεται το θέμα Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη”.

“Αναμένουμε ότι ένα νέο τέτοιο σύστημα θα φέρει στη χώρα μας ανάπτυξη κοινωνική, τεχνολογική, αλλά και οικονομική”, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η επιτροπή έχει τη γνώση και την εμπειρία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, να μελετήσει αυτό το θέμα, να εξετάσει επίσης το τί υπάρχει στην Κύπρο σε διαβούλευση με τα αρμόδια σώματα, καθώς και επιτυχημένα μοντέλα που υπάρχουν σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, και να διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο, το οποίο να διασφαλίσει αυτό το νέο μοντέλο κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης”.
Πρόσθεσε ότι “αναμένουμε ότι σε περίπου έξι μήνες, ίσως και λιγότερο, θα έχουμε αυτό το πρόγραμμα στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις και να δημιουργήσει αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο να μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πατσαλής είπε ότι “η έρευνα και η καινοτομία ακουμπούν σχεδόν όλους τους τομείς και αφορούν τόσο τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, όσο και τις επιχειρήσεις, και βεβαίως μέσα σε αυτό το πάζλ μπαίνει επίσης ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χρηματοδοτήσεις ή τις ευκολίες προς αυτούς τους οργανισμούς, όπως και της ΕΕ”.
“Οι τομείς μπορεί να είναι όπου θα κριθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει αρκετή υφιστάμενη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Μπορεί να είναι στον τομέα των υπολογιστών, μπορεί να είναι στον τομέα της υγείας, της γεωργίας, της ναυτιλίας, των υδρογονανθράκων, ή όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν τόσο οι επιστήμονες όσο και οι επιχειρήσεις, ούτως ώστε να συλλειτουργήσουν, δημιουργώντας καινούργια γνώση, η οποία θα αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις για να μπορέσει να παράξει προϊόντα τόσο για την Κύπρο όσο και για την παγκόσμια αγορά”, είπε.

Σε ερώτηση ποιο είναι το μήνυμα που στέλλει η Επιτροπή στον κόσμο, ο κ. Πατσαλής είπε ότι “έχει αποδειχθεί σε προηγμένες χώρες, όπου έχουν τους φορείς, τα πλαίσια, τα απαιτούμενα στοιχεία, ότι ένα μοντέλο βασισμένο στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη δημιουργεί μία αειφόρο ανάπτυξη, είναι το μοντέλο το οποίο έχει αποδώσει στην Αμερική, στην Αγγλία, στο Ισραήλ, έχει βγάλει από την κρίση το Ισραήλ το 1985, έχει βγάλει από την κρίση τη Φινλανδία αργότερα, έχει βγάλει πρόσφατα από την κρίση την Ιρλανδία”.
“Στην Κύπρο έχουμε αυτά που χρειάζονται. Έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους με πολλή γνώση και καλά πτυχία, έχουμε ανθρώπους δημιουργικούς, έχουμε επιχειρήσεις οι οποίες τολμούν, έχουμε εκείνα τα οποία χρειάζεται μια χώρα, όπως είναι τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, έχουμε επίσης δημιουργήσει τους πρώτους φορείς που λειτουργούν μέσα από το κράτος ωφέλιμα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, τα γραφεία στο Γραφείο Προγραμματισμού, τα γραφεία που έχουν δημιουργηθεί μέσα από το ΚΕΒΕ, τις επιχειρήσεις, άρα έχουμε όλα όσα χρειάζονται στην Κύπρο”, είπε.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι “εκείνο που μας λείπει είναι ότι όλα αυτά πρέπει να μπουν κάτω από ένα πλαίσιο, το οποίο να είναι επιτυχημένο, να έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, να αρμόζει στο μέγεθος και στο είδος της οικονομίας και του πληθυσμού μας, και αυτό το μοντέλο να είστε βέβαιοι ότι θα δώσει πραγματικά ανάπτυξη στην οικονομία, αλλά και πάρα πολλά κοινωνικά και τεχνολογικά οφέλη”.
Την επιτροπή απαρτίζουν, εκτός από τον κ. Πατσαλή, οι Τούλα Ονουφρίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, Νίκος Νικολάου και Κώστας Καδής.

Keywords
Τυχαία Θέματα