Βουλή: Διεξαγωγή έρευνας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου

17:42 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτή η έρευνα προτιμούν να γίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ή οίκο.

«Γι’ αυτό ζητούμε και τη συμφωνία και την σύμφωνη γνώμη της εκτελεστικής εξουσίας» είπε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας

της Επιτροπής, είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την έρευνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έχουν καταλήξει σε κάποιους βασικούς άξονες αυτής της έρευνας, ότι πρέπει να διεξαχθεί μια τέτοια έρευνα το συντομότερο δυνατό η οποία θα καλύπτει διάφορες πτυχές του κεφαλαίου χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

«Η δική μας επιδίωξη θα είναι αυτή η έρευνα να είναι κοινή μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από την Επιτροπή Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουμε τη συμφωνία και των δύο αυτών αρχών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Εχουν εγερθεί διάφοροι προβληματισμοί και ζητήματα, ερευνάται το ενδεχόμενο να καλύπτει αυτή η έρευνα όλες τις τράπεζες και όλα τα Συνεργατικά Ιδρύματα, έτσι ώστε να εξεταστεί και η έκθεση των τραπεζών στην ελληνική αγορά και η αγορά ομολόγων, και ελληνικών και κυπριακών, και ποιες επιπτώσεις είχαν αυτές οι αγορές στην σημερινή κεφαλαιουχική κατάσταση των κυπριακών τραπεζών και Συνεργατικών Ιδρυμάτων, αλλά θα πρέπει να γίνει έλεγχος και σε ότι αφορά τον τρόπο που λειτούργησε η εποπτική αρχή και η εκτελεστική εξουσία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι κάποιοι θεωρούν, και ενδεχομένως να υπάρχει και αντίθετη άποψη, ότι δεν μπορούν να απέχουν από αυτή την έρευνα εκτελεστική εξουσία και Κεντρική Τράπεζα και δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή η έρευνα από τα υποκείμενα σε έρευνα πρόσωπα.

«Δεν θα μπορεί από μόνη της η εκτελεστική εξουσία να ερευνήσει τον εαυτό της, ούτε και η Κεντρική Τράπεζα να διερευνήσει τον εαυτό της για πράξεις και ενέργειες, της οποίας θα πρέπει να γίνει έλεγχος. Αυτή η έρευνα προτιμούμε να γίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ή οίκο που θα κληθεί να διεξαγάγει αυτή την έρευνα και γι’ αυτό ζητούμε και τη συμφωνία και την σύμφωνη γνώμη της εκτελεστικής εξουσίας. Εχει τεθεί, επίσης, το ερώτημα και ο προβληματισμός κατά πόσο θα πρέπει να εξεταστεί ευρύτερα η κατεύθυνση της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και η έμφαση που έχει δοθεί στην επέκταση στην ελληνική αγορά. Εχει τεθεί και ο προβληματισμός για συζήτηση κατά πόσο αυτή η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί τώρα ή να αφεθεί για μετά τις 30 Ιουνίου που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», πρόσθεσε.

Ολα αυτά τα ζητήματα, συνέχισε, θα συζητηθούν και στη σύσκεψη των Αρχηγών για να υπάρχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση για τα επόμε

Keywords
Τυχαία Θέματα