Στόχος η αποφυγή ένταξης στον Μηχανισμό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

16:42 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κάνουμε ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος άρχισε σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αυστρία, έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, όπου, μαζί με τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν, έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Heinz Fischer και τη σύζυγό του Margit Fischer.

Κατά την άφιξή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση

των Εθνικών Υμνων των δύο χωρών.

Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Αργότερα υπογράφτηκε, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Πρωτόκολλο και Πρόσθετο Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας. Εκ μέρους της Κύπρου υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της Αυστρίας ο Υφυπουργός Οικονομικών Andreas Schieder.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην εναρκτήρια του δήλωση στην κοινή διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την επίσκεψη του στην Αυστρία και ανέφερε ότι με τον Αυστριακό ομόλογό του διαπίστωσαν το «εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να επισημάνουμε τις μεγάλες δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη τους», προσθέτοντας ότι υπάρχει «γερό θεμέλιο για να κτίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Συζήτησαν θέματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής επικαιρότητας και «εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να αναπτύξουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμμερίστηκε την άποψη του Προέδρου της Αυστρίας για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία: Η πολιτική προώθηση της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ να συνεχιστεί. Όμως, αυτό είναι υπόθεση των λαών», είπε.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε «ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, ως ισότιμου μέλους της Ένωσης και να αποδείξει στην πράξη τη βούληση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Δυστυχώς, οι πράξεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία επιδίδεται σε απειλές και εκβιασμούς κάθε άλλο παρά διακρίνονται από εποικοδομητικό πνεύμα», είπε.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Fischer για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Αυστρίας στο κυπριακό πρόβλημα και για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Όραμα μας, είπε, είναι μια επανενωμένη Κύπρος, με «θερμές, εποικοδομητικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας».

Πάντοτε, είπε, «με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει κατανόηση και θα συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο κράτος π

Keywords
Τυχαία Θέματα