Την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, συζήτησαν Ηλιάδης- Le Drian

17:13 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι, ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης και ο Γάλλος ομόλογός του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ηλιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία

ύστερα από πρόσκληση του νέου Υπουργού Αμυνας της χώρας Jean-Yves Le Drian.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο κ. Ηλιάδης συνεχάρη κατ’ αρχήν το Γάλλο συνάδελφο του με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Οι δύο Υπουργοί, αναφέρει η ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς καθώς και τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων στα θέματα αμυντικής συνεργασίας και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας.

Ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε το Γάλλο Υπουργό για τη σταθερή υποστήριξη και τις θέσεις αρχών που τηρεί η χώρα του στο κυπριακό πρόβλημα και τον ενημέρωσε για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία των συνομιλιών λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας στα θέματα της ΑΟΖ και υπογράμμισε ότι η Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

Σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία, ο κ. Ηλιάδης ευχαρίστησε το Γάλλο Υπουργό για την ουσιαστική στήριξη του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας, ενώ τον ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα πορεία, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία εργάζεται εντατικά και δημιουργικά για να προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ με στόχο μια καλύτερη Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Le Drian επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πάγια θέση της Γαλλίας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Τόνισε, επίσης, την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οσον αφορά την Κυπριακή Προεδρία, ο Γάλλος Υπουργός εξέφρασε εκτίμηση για το έργο που επιτελείται και επανάλαβε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας για μια επιτυχημένη Προεδρία για καλύτερο μέλλον των λαών της Ευρώπης.

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν ότι στόχος είναι η στήριξη των λαών για εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και κρατών και η επικράτηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.

Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Γαλλίας συμφώνησαν επίσης να είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο στα θέματα ανάπτυξης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας όσο και για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, ο κ. Ηλιάδης απηύθυνε πρόσκληση στο Γάλλο ομόλογο του να επισκεφθεί την Κύπρο, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης μετέβη στη Γαλλική Στρατιωτική Ακαδημία όπου κήρυξε τις εργασίες σεμιναρίου με θ

Keywords
Τυχαία Θέματα