Υπ. Εργασίας: Η ενεργός γήρανση να συμμετέχει σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας

16:33 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ενεργό συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους μιλούσε στην Ακρόαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) με θέμα «Τάσεις και Συνέπειες των μελλοντικών εξελίξεων στους τομείς των προσωπικών, κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Στην ομιλία της,

την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γεώργιος Παπαγεωργίου, λόγω της απουσίας της κ. Χαραλάμπους στις Βρυξέλλες, η Υπουργός ανέλυσε τις σκέψεις της ως προς το πού οι μελλοντικές εξελίξεις στους τομείς που εξετάζει η ΕΟΚΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν.

Όπως είπε, η γηράσκουσα κοινωνία της Ευρώπης επιβάλλει ποικιλία απαντήσεων πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012), είπε η κ. Χαραλάμπους, στο πλαίσιο του οποίου η ΕΟΚΕ ετοιμάζει τη γνωμοδότηση, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών-μελών.

Ως Κυπριακή Προεδρία, πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους, «έχουμε θέσει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως μία από τις προτεραιότητες μας και στα πλαίσια αυτά θα συνδιοργανώσουμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συνέδριο για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, στην Κύπρο το Δεκέμβριο 2012. Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η υιοθέτηση σχετικής Διακήρυξης του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Έτος 2012. Για μας, η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών και η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικών αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τη δημιουργία μιας Ευρώπης για όλες τις ηλικίες».

Η ενεργός γήρανση δεν σημαίνει μόνο διατήρηση στην απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, αλλά την ενεργό συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών σε όλες τις διαστάσεις της κοινωνίας (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτειακά δρώμενα).

Επεσήμανε ότι η ανάγκη παροχής διευκολύνσεων στους εργαζόμενους γονείς έχει γίνει επιτακτική σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, λόγω πρωτίστως των δημογραφικών και κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών που έχουν επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας, αλλά και τα σχήματα και τις απαιτήσεις της εργασίας.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση και ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, μεταξύ άλλων, στην παροχή επαρκών προληπτικών και θεραπευτικών ιατρικών υπηρεσιών σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και ποιοτικών υπηρεσιών κατ’ οίκον και ιδρυματικής φροντίδας, στην παροχή επαρκών δυνατοτήτων επαγγελματικού προσανατολισμού και κατάρτισης στους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και στην εξεύρεση τρόπων για τη μεταφορά των γνώσεων και των εμπειριών των γηραιότερων μελών της κοινωνίας στη νεότερη γενιά, αλλά και για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους μετά την αφυπηρέτηση τους στην κοινωνική οικονομία και σ

Keywords
Τυχαία Θέματα