Δεν ικανοποίησαν τους αιγοπροβατοτρόφους τα μέτρα στήριξης του ΥΠΓΕΩ

16:53 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απελευθέρωση των ζώων τους σε ολόκληρη την Πάφο, προγραμματίζουν την ερχόμενη Δευτέρα οι αιγοπροβατοτρόφοι της επαρχίας.

Ο Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου Ευαγόρας Χρυσάνθου δήλωσε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος, για στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας δεν τους ικανοποιούν.

Σε δηλώσεις του, με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Χρυσάνθου επέκρινε κάποιες αγροτικές οργανώσεις, που όπως είπε, «είχαν το θράσος να πουν ότι η καταβολή του 100% της κεφαλικής επιδότησης, δεν θα επιλύσει το

πρόβλημα».

«Τους προσκαλώ τη Δευτέρα, που θα αφήσουμε ελεύθερα τα ζώα, να έρθουν να πάρουν μια γεύση τι σημαίνει να συντηρείς ζώα», είπε ο κ. Χρυσάνθου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης και το επενδυτικό σχέδιο του 1320, ο Πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου είπε πως είναι καλοδεχούμενο, αλλά διερωτήθηκε πως  όταν το 80% των συναδέλφων δεν εγκριθήκαν το 2006, το 2004 και το 2008, θα εγκριθούν το 2014.

Αναφορικά στο σχέδιο για το πετρέλαιο και το ρεύμα, είπε πως και αυτό είναι καλοδεχούμενο, αλλά πρόσθεσε πως δεν στηρίζει σήμερα κανέναν από τους συναδέλφους.

Ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που λαμβάνονται για μείωση του κόστους των αιγοπροβατοτρόφων και αύξηση της παραγωγικότητας.

Είπε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο εισηγήθηκε γραπτώς προς την ΑΗΚ και την Υδατοπρομήθεια, να καθορίσουν ειδική μειωμένη  ταρίφα σε νερό και ρεύμα για τους κτηνοτρόφους.

Όπως ανέφερε το αίτημα αντικρίζεται θετικά και  πρόσθεσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις με τους δύο οργανισμούς.

Επίσης, ο κ. Αλετράρης ανέφερε πως η Επιτροπή Σιτηρών ανακοίνωσε μειώσεις στις τιμές των ζωοτροφών, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών διεθνώς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη για την οργάνωση των αιγοπροβατοτρόφων για να μπορέσουν να δυναμώσουν τη  φωνή τους.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Γεωργίας, καθώς και με την καταβολή του 50% στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας θα αρχίσει μια νέα πορεία παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων του διατάγματος του Υπουργείου Εμπορίου για την ποσόστωση του γάλακτος για την κατασκευή των χαλουμιών.

«Θέλω να πιστεύω», είπε, «πως αρχίζει μια νέα πορεία αναβάθμισης του συγκεκριμένου κλάδου. Εχουμε κάνει έκκληση προς όλους, Υπουργείο, Αγροτικές Οργανώσεις, καθώς και στις ομάδες παραγωγών να ενσκήψουν άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Γεωργίας.

Μείωση ποσότητας γάλακτος στην αγορά
—————————————————-
Ερωτηθείς για την μείωση στις ποσότητες γάλακτος στην αγορά, ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την ελπίδα πως «η τεχνητή μείωση γάλακτος στην αγορά να μην είναι προπομπός, για νέες αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα