Πρόεδρος: Περαιτέρω συνεργασία Κύπρου-Ιορδανίας σε ενέργεια και επενδύσεις

16:23 6/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη περαιτέρω αναζήτησης και εξεύρεσης τομέων με προοπτική μελλοντικής συνεργασίας της Κύπρου με την Ιορδανία, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσαν τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Ιορδανίας και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, στο Αμμάν.

Αναφερόμενος στους τομείς για τους

οποίους υπάρχουν, όπως είπε, περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επεσήμανε τον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.

“Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες”.

Στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ, υπογράφθηκε Συμφωνία για Συνεργασία ανάμεσα στο Ιορδανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ιορδανικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Χρηματιστηρίων Κύπρου και Αμμάν.

Στην ομιλία του ενώπιον του Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ιορδανία, είπε ότι η παρουσία τους εκεί “επιβεβαιώνει τις προσδοκίες όλων για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών”.

“Η Κύπρος και η Ιορδανία συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας”, είπε ο Πρόεδρος. “Άλλωστε”, συνέχισε, “για την Κύπρο, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελούσε πάντοτε το άμεσο γεωγραφικό της πεδίο, ένα πεδίο στο οποίο παρουσιάζει έντονη δραστηριοποίηση και συνεχώς αναπτύσσει πολύπλευρες συνεργασίες”.

“Ωστόσο”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, “κατά τα τελευταία έτη διαπιστώνεται ότι το επίπεδο των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας παραμένει στάσιμο και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι θα επιθυμούσαμε”.

“Οι στατιστικές των εμπορικών συναλλαγών, που περιλαμβάνουν και τις συναλλαγές στους τομείς των υπηρεσιών και επενδύσεων”, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, “εμφανίζουν στασιμότητα”.

Ως προς τον τομέα της ενέργειας, ο Πρόεδρος είπε ότι “η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές και νέα δεδομένα για συνεργασίες”.

“Η χώρα μου”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος στους Ιορδανούς επιχειρηματίες, “αποδίδει, επίσης, μεγάλη σημασία  στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια, τομέας που θεωρώ ότι αποτελεί προτεραιότητα και για τη δική σας χώρα”.

Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “η Κύπρος διαθέτει σημαντική εμπειρία στον τομέα αυτόν και έχει αναπτύξει τεχνογνωσία που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συνεργασίες”.

Για τον τομέα των επενδύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως “η Κύπρος έχει πλέον καθιερω

Keywords
Τυχαία Θέματα