Θέματα συνεργασίας συζήτησαν στην πρώτη συνάντησή τους Πρόεδρος ΔΗΣΥ-Πρόεδρος ΔΗΚΟ

15:40 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κατώφλι της Πινδάρου πέρασε σήμερα ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση για μια και πλέον ώρα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία και συναντίληψη των δύο κομμάτων αλλά και η συνεργασία με την Κυβέρνηση, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε για βελτίωση της συνεργασίας σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο προσθέτοντας ότι το πολιτικό κόστος δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή λύσεων που θα γλιτώσουν το λαό μας

από τα οικονομικά αδιέξοδα.

Στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα της πώλησης του χρυσού από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του εκτελεστικού γραφείου για σύσταση υποεπιτροπής που θα καταθέσει εισηγήσεις και εναλλακτικές προτάσεις.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη συνάντηση πάρα πολύ σημαντική, λέγοντας ότι δεν ήταν απλώς συμβολική ή εθιμοτυπική. Ανέφερε ότι οι δύο είναι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων της ευρύτερης κεντροδεξιάς που συναποτελούν τους κύριους πυλώνες της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Πρόσθεσε ότι όσο απαραίτητη είναι για το καλό του τόπου η συνεργασία των κομμάτων με την Κυβέρνηση, είναι εξίσου σημαντική η συναντίληψη, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε στον Νικόλα Παπαδόπουλο κάθε επιτυχία στα υψηλά όπως τα χαρακτήρισε καθήκοντά του, λέγοντας ότι είναι επιφορτισμένος με μεγάλες ευθύνες. Συνέχισε αναφέροντας ότι ο τόπος είναι ενώπιον ιστορικών προκλήσεων και αυτές πρέπει να μετατραπούν σε ευκαιρίες για να δει ο τόπος καλύτερες μέρες.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όταν ο ΔΗΣΥ ήταν στην αντιπολίτευση και των δύο κομμάτων ηγούντο οι κ. Αναστασιάδης και Καρογιάν, ο ίδιος με τον Νικόλα Παπαδόπουλο είχαν καταθέσει και προτάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις και είχαν πολιτικό κόστος.

«Συνεργαστήκαμε και τολμήσαμε, είπαμε αλήθειες, τολμήσαμε και προβάλαμε αλλά και υιοθετήσαμε μέτρα που είχαν τότε και αντιδράσεις και πολιτικό κόστος αλλά ήταν μέτρα αναγκαία για το τόπο», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Συνέχισε λέγοντας ότι «τώρα τα δύο κόμματα βρίσκονται στην ίδια Κυβέρνηση, βρισκόμαστε στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης, η συνεργασία μας θα είναι ακόμη πιο αγαστή, με μοναδικό στόχο να κερδίσουμε το στοίχημα για το αύριο, ένα αύριο καλύτερο για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές».

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για χρήσιμη και ουσιώδη συνομιλία, προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως αν υπάρχουν πολιτικές διαφορές σε επιμέρους ζητήματα, αυτή τη στιγμή έχουμε καθήκον να βελτιώσουμε την κυβερνητική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα γιατί, όπως είπε, σε εμάς εναπόκειται να πετύχουμε το κοινό στόχο για αναγέννηση και επανεκκίνηση της οικονομίας και να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τα δύο κόμματα, καθώς οι προκλήσεις είναι τεράστιες και τα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό και το τόπο είναι και πολύπλοκα και πολύπλευρα . «Αλλά δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τα οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρξε συνεργασία των δύο κομμάτων και ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες, αναφέροντας ότι παραμένει μια βασική αρχή, πως όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή προτάσεων ή και μέτρων που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα την οικονομία του τόπου ή και ευρύτερα την κοινωνία της Κύπρου σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το κόστος αυτός να λειτουργήσει ως ανάχωμα.

«Το πολιτικό κόστος δεν πρέπει να λειτουργεί ως εμπόδιο στην εφαρμογή λύσεων που θα γλιτώσουν σήμερα το λαό μας από τα οικονομικά αδιέξοδα», δήλωσε.

Θέμα ιδιωτικοποιήσεων-Πώληση χρυσού ΚΔ-Τράπεζα Κύπρου

——————–

Ερωτηθείς για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να αντικρισθεί υπό το πρίσμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, δομών και αλλαγών στο τόπο και ως ευκαιρία για να έρθουν ξένες επενδύσεις και φρέσκα κεφάλαια στο νησί.

Επίσης είπε ότι μέσω των αποκρατικοποιήσεων και μέσα από ένα σύγχρονο τρόπο διεύθυνσης των οργανισμών αυτών, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα εργασιακά ζητήματα αντικρίζονται με κοινωνική ευαισθησία και αυτή είναι δεδομένη, διερωτήθηκε όμως γιατί μένει εκτός δημοσίου διαλόγου το θέμα των τιμών που αφορά τους φορολογούμενους και τους καταναλωτές που θέλουν φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες.

Επανέλαβε ότι στην Κύπρο πληρώνουμε το πιο ακριβό ρεύμα και διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα βγει κερδισμένη η οικονομία, η κοινωνία και οι καταναλωτές.

Για τον χρυσό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το κόμμα του ήταν ενάντια στην πώληση του χρυσού τα έσοδα από την πώληση του οποίου θα διοχετεύονταν για αύξηση των δαπανών, προσθέτοντας ότι δεν είναι σωστό ως θέμα αρχής να πωλούνται τα αποθεματικά χρυσού.

Είπε, όμως, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, ένα μνημόνιο και μια δανειακή σύμβαση στην οποία υπάρχει αυτός ο όρος.

«Αν θέλουμε να απεγκλωβιστούμε και να βγούμε το γρηγορότερο δυνατό από το μνημόνιο, υπάρχει μόνος ένας δρόμος, η πιστή και η πιο γρήγορη εφαρμογή του, μόνο με αυτό το δρόμο απεγκλωβιζόμαστε το συντομότερο δυνατό από τα μνημόνια», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι αν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και αν μπορούμε να βρούμε επιπρόσθετα 500 εκατομμύρια από άλλες πηγές αντί της πώλησης του χρυσού «νομίζω ότι θα μπορούσε να το εξετάσει η Τρόικα».

«Αλλά επαναλαμβάνω, έχουμε άλλες πηγές που θα μπορούσαμε να έχουμε επιπρόσθετα έσοδα γύρω στο μισό δισεκατομμύριο; Δεν νομίζω να είναι τόσο δογματικοί οι Τροϊκανοί που να επιμένουν στην πώληση του χρυσού, αλλά είμαι και πραγματιστής, δύσκολα βρίσκονται νέες πηγές εσόδων και τα οποιαδήποτε έσοδα από την πώληση του χρυσού θα πάνε για μείωση του δημόσιου χρέους και όχι για αύξηση δαπανών», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Για το θέμα της πώλησης του χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αποτελεί πλέον μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είχε καταθέσει στο παρελθόν εναλλακτικές επιλογές, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν και σε αυτό το στάδιο «που διαφαίνεται ότι η Τρόικα προσπαθεί να προχωρήσει με την υλοποίηση αυτής της μνημονιακής υποχρέωσης».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι το κόμμα του έχει αποφασίσει να συστήσει υποεπιτροπή του εκτελεστικού γραφείου με καθήκον να διαμορφώσει την τεκμηριωμένη, εναλλακτική πρόταση του ΔΗΚΟ.

«Σύντομα θα παρουσιάσουμε αυτή την πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών και στο συγκυβερνών κόμμα και το μόνο που ζητούμε είναι να αναπτυχθεί ένας διάλογος σε ό,τι αφορά την εξέταση αυτών των εναλλακτικών επιλογών γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο θα πρέπει τεκμηριωμένα να εξεταστούν όλες οι ρεαλιστικές αντιπροτάσεις για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι εκτός ΧΑΚ, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι όσο λιγότερες δηλώσεις γίνονται για τις τράπεζες, τόσο συντομότερα θα αποκατασταθεί η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Για το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώην Λαϊκής και τις συζητήσεις που γίνονται, ανέφερε ότι δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση και ως εκ τούτου δεν θα ήταν σοφό εκ μέρους του να σχολιάσει οτιδήποτε με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες και ότι θα το πράξει μόλις ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς λεπτομέρειες για τον τρόπο διαχείρισης του εν λόγω ποσοστού, προσθέτοντας ότι η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτού του ποσοστού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει στην έστω και μερική αποκατάσταση των καταθετών της Λαϊκής που έχουν χάσει τα λεφτά τους.

Ανέφερε ότι αναμένει ενημέρωση από πλευράς του ΥΠΟΙΚ για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δηλαδή να έχουν οι καταθέτες την καλύτερη δυνατή απόδοση σε σχέση με την αξιοποίηση του ποσοστού.

Για την Τράπεζα Κύπρου είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η αναδιάρθρωση και εξυγίανση και εξέφρασε την ελπίδα αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, για τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις των τραπεζικών εργασιών από την Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου είπε ότι κάποιοι είχαν προειδοποιήσει για τα προβλήματα αυτά και εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα