Ανάμικτες αντιδράσεις κομμάτων για την ομιλία ΥΠΟΙΚ στη Βουλή

14:48 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανάμικτες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2014.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών χαρακτηρίστηκε από ρεαλισμό.

“Πρόκειται για μια παρουσίαση από τον Υπουργό μιας Κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα εφαρμόζει επιτυχώς το δρακόντειο πρόγραμμα διόρθωσης της οικονομίας, έχουμε συνείδηση ότι την πολύ μεγάλη προσπάθεια

με θυσίες για πολλούς την καταβάλλει ο κυπριακός λαός”, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “με μικρές διορθώσεις ή προσαρμογές που μπορεί να κρίνει το Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί και η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθεια για να βγούμε έξω από αυτή τη δεινότατη οικονομική θέση στην οποία έχουμε βρεθεί από την άνοιξη του 2011, όταν η χώρα βρέθηκε εκτός αγορών”.

Ανέφερε ότι και ο επόμενος προϋπολογισμός παραμένει ελλειμματικός και ότι το έλλειμμα χρηματοδοτείται υποχρεωτικά από το δάνειο το οποίο παίρνουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. “Με αυτό το πράγμα στη σκέψη η Βουλή θα καταβάλει μία προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στην κοινωνία, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με το γνωστό εγχείρημα για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, πρόσθετα στη σημαντική εξαγγελία δέσμης μέτρων πέραν των €300 εκατομμυρίων που έχει καταθέσει αυτές τις μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε τις πραγματικότητες.

“Εναπόκειται σε μας να τις αντιμετωπίσουμε όχι μόνο σαν αποτέλεσμα του μνημονίου αλλά και σε μια καινούργια προσπάθεια να φύγουμε από το μνημόνιο με καινούργιες δράσεις και καινούργιες πολιτικές”, είπε, προσθέτοντας πως η νέα πρόταση για το ταμείο αλληλεγγύης είναι μια καινούργια δράση, η οποία μας βοηθά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι θα ανέμενε περισσότερο όραμα, ελπίδα και σχεδιασμό για τον μέλλον, παρά αναφορές στο παρελθόν.

“Περιμέναμε από τον Υπουργό Οικονομικών στην έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό να καταθέσει σχεδιασμούς για το πώς θα βγούμε από την αυτή κρίση γιατί δεν βγήκαμε από την κρίση”.

“Μπορεί να θεωρεί ο ίδιος ότι έχουν περάσει τα δύσκολα, αλλά τα δύσκολα για τα νοικοκυριά, τους επιχειρηματίες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους και για τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού είναι εδώ, τα ζούμε καθημερινά, ζούμε ένα βαρύ οικονομικό και κοινωνικό χειμώνα, ξεπαγιάσαμε ουσιαστικά από αυτό το χειμώνα και με όλο το σεβασμό στον αγαπητό μου φίλο τον Υπουργό Οικονομικών η χθεσινή του ομιλία δεν είναι καν ούτε ένας κούκος που θα μας προμηνούσε την άνοιξη”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα