Νέο βραβείο Κομισιόν για καλύτερες πρακτικές για προστασία της φύσης

14:43 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα νέο βραβείο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιβραβεύσει και να προωθήσει τις καλύτερες πρακτικές για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Natura 2000, έχει ως στόχο να κάνει γνωστή την επιτυχία του δικτύου στο κοινό και να δείξει τη σημασία για την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 2013 έδειξε ότι μόνο το 27% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει για το δίκτυο Natura

2000, ενώ μόνο το 44% έχει ακούσει για τον όρο «βιοποικιλότητα» και γνωρίζει τι σημαίνει.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την προστασία της φύσης. Εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η μείωση των φυσικών οικοτόπων, καθώς η διακύβευση και η εξαφάνιση ορισμένων ζώων και φυτών είναι σοβαρά προβλήματα. Περίπου το 97% θεωρούν ότι η διακοπή της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ηθική υποχρέωση.

Το βραβείο Natura 2000 στοχεύει στο να επιβραβεύσει την αριστεία στη διαχείριση και προώθηση του δικτύου Natura 2000 και τους στόχους του. Αποσκοπεί επίσης στο να παρουσιάσει δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με το δίκτυο Natura 2000, και έχουν ως αποτέλεσμα οφέλη για την τοπική οικονομία. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις αιτήσεις που επιδεικνύουν την επιτυχία και αξίζουν να γίνουν γνωστές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βραβείο, το οποίο θα είναι ετήσιο γεγονός, είναι ανοικτό για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκπλήρωση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του Natura 2000. Τοπικές και άλλες αρχές, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες γης, ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και ιδιώτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μία από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων θα είναι στις 18 Φεβρουαρίου 2014. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στις Βρυξέλλες τον Μάιο 2014, όπου θα λάβουν το Βραβείο τους, μαζί με το συμβολικό ποσό των 2000 ευρώ. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και τοπικές εκδηλώσεις στις χώρες των νικητών με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο, τις κατηγορίες του Βραβείου και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/awards/

Keywords
Τυχαία Θέματα