Συστάσεις UNHCR προς την Κυπριακή Προεδρία για το θέμα του ασύλου

16:13 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια κρίσιμη στιγμή για τα Κράτη Μέλη της, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ανέφερε ο Αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο, Nasr Ishak.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) εξέδωσε τις

συστάσεις της για τα θέματα ασύλου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ενόψει της προθεσμίας τις 31ης Δεκεμβρίου 2012 για την ολοκλήρωση του «Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», η Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πολύπλοκη και πολύπλευρη ατζέντα των θεμάτων ασύλου και μετανάστευσης, σημειώνεται.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι νέοι εκτοπισμοί και οι προσφυγικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θέτουν νέες προκλήσεις τόσο για το σύνολο της Ευρώπης όσο και για την Κύπρο.

Η UNHCR αποσκοπεί στην παροχή τεκμηριωμένων και εποικοδομητικών συστάσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Κυπριακή Προεδρία να ηγηθεί των συζητήσεων του Συμβουλίου σχετικά με αυτά τα σημαντικά θέματα.

Στις 23 και 24 Ιουλίου 2012, αναφέρεται, η UNHCR έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου «Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων» της ΕΕ για θέματα ασύλου και μετανάστευσης και έχει κληθεί να παράσχει ειδική ενημέρωση στο Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Σε τοπικό επίπεδο, η Αντιπροσωπεία της UNHCR στην Κύπρο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού κατά το εξάμηνο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση, το άσυλο και τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον κ. Ishak.

«Πολλοί δεν φαίνεται να γνωρίζουν ποιος είναι πρόσφυγας ή γιατί οι αιτούντες άσυλο έρχονται στην Κύπρο». Ετοιμάζουν, σημείωσε, μια σειρά από τηλεοπτικά μηνύματα 30 δευτερόλεπτων, για να δείξουν στο κοινό ότι οι πρόσφυγες είναι ευάλωτα άτομα που «αναγκάστηκαν» να φύγουν από τις χώρες τους λόγω δίωξης, πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Επίσης, θα επιδιώξουμε να εξηγήσουμε μερικά από τα ζητήματα υπό συζήτηση όπως, γιατί είναι απαραίτητο το «Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου» ή πώς η ολοκλήρωση του θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων».

Το ζήτημα της αλληλεγγύης εντός και εκτός της ΕΕ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Κύπρο, συμπλήρωσε. Οι κυπριακές αρχές, με την εκτεταμένη εμπειρία τους, έχουν τα κατάλληλα εφόδια για να ηγηθούν αποτελεσματικά των συζητήσεων για το μηχανισμό ετοιμότητας, την εθελοντική μετεγκατάσταση των προσφύγων και άλλων μορφών μέτρων αλληλεγγύης, κατέληξε ο κ. Ishak.

Keywords
Τυχαία Θέματα