Στην ανάγκη δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού συμφώνησαν Ομήρου-ΠΟΒΕΚ

15:42 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα όπως ο νόμος για τα ξεπουλήματα και η δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης της ηγεσίας της ΠΟΒΕΚ με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Λ. Ομήρου.

Στην συνάντηση παρέστη και ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, μέλος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι “ο νόμος για τα ξεπουλήματα, είναι μια

νομοθεσία που έχει κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει αρχίσει συζήτηση, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχίσει το Σεπτέμβριο”.

Πρόκειται για μια νομοθεσία, είπε, που θα ρυθμίζει διάφορες πτυχές του θέματος των ξεπουλημάτων, εκπτώσεων κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι ανάγκες της αγοράς, των καταναλωτών, αλλά και των καταστηματαρχών.

Ενα δεύτερο θέμα που είναι εξόχως σοβαρό, είπε ο κ. Ομήρου, είναι το θέμα της δημιουργίας ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού ή οργανισμού που θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν σε κάθε χώρα τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Θα πρέπει, ανέφερε, να αποδώσουμε τεράστια βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν θέλουμε να εξέλθουμε από την ύφεση και τη στασιμότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Διαφορετικά, συνέχισε, θα υπάρχει μια αντίστροφη πορεία και θα έχουμε κλείσιμο ή αναστολή εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια.

“Δυστυχώς, τα ποσά που είχαν δοθεί προς τις τράπεζες της Κύπρου ύψους 2,5 δισ. ευρώ για να ενισχυθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις τελικά δεν αξιοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δόθηκαν για άλλους σκοπούς και γι αυτά να απαντήσουν οι τράπεζες πού πήγαν αυτά τα χρήματα”, δήλωσε.

“Συνεπώς, η δημιουργία τώρα ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού ή οργανισμού πρέπει να έχει σαφείς όρους εντολής, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται κατά τρόπο απόλυτο ότι τα χρήματα που θα δοθούν στον μηχανισμό – ελπίζω να δοθεί το ποσό των 350 εκ. ευρώ για το οποίο έχει γίνει λόγος, ένα όχι ιδιαίτερα υψηλό ποσό χρημάτων, αλλά ως αρχή, και να δοθεί πράγματι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε πως όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο μιλάμε για επιχειρήσεις των 5-10-15 εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση.

“Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που χρειάζονται στήριξη και θέλω να διαβεβαιώσω ότι ως ΕΔΕΚ και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής αλλά και σε άλλα επίπεδα θα υποστηρίξουμε με θέρμη την ανάγκη δημιουργίας αυτού του εγγυοδοτικού μηχανισμού που θα αποτελέσει πραγματικά μια σωτήρια παρέμβαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την κυπριακή οικονομία ευρύτερα”, είπε.

Ο κ. Ομήρου είπε, τέλος, πως διαβεβαίωσε την ηγεσία της ΠΟΒΕΚ ότι “θα είμαστε σταθερά δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει – χωρίς να υπερβάλλω – ένα εθνικό χαρακτήρα από οικονομική άποψη”.

Από π

Keywords
Τυχαία Θέματα