ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ: Συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στο Μαρί

15:32 11/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου θα αποδείξει σε ποιούς ανήκουν οι ευθύνες για τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, δήλωσε σήμερα, ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου,

δήλωσε από πλευράς του, ότι ήδη οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας έχουν εισπράξει απογοήτευση λόγω του ότι η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου κινείται με αργούς ρυθμούς .

Ερωτηθείς, μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του ΕΥΡΩΚΟ στα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ, κατά πόσον έχει γίνει οτιδήποτε στην βάση των εισηγήσεων που περιέχονται στο πόρισμα Πολυβίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ο καθένας σήμερα φέρνει στη μνήμη του το τραγικό συμβάν και δεν μπορεί παρά να νιώθει λύπη και μεγάλη στεναχώρια για το γεγονός ότι λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στην απώλεια 13 ανθρώπινων ζωών και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων συμπατριωτών μας».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς θεωρούμε ότι επιβάλλεται τα πολιτικά κόμματα επιτέλους να ασχοληθούμε με ζητήματα τέτοια τα οποία θα εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να έχουμε επανάληψη τέτοιων τραγικών συμβάντων» ανέφερε.

Χρειάζεται να προσπαθήσουμε, συνέχισε, «ώστε να υπάρξει η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα και μεγαλύτερη ευαισθησία στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτό που οδήγησε στη φονική έκρηξη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε σε ό,τι αφορά το πόρισμα Πολυβίου για τη φονική έκρηξη, πως ήταν ένα συμβουλευτικό, νομικό πόρισμα και υπέδειξε πως ο Πόλυς Πολυβίου δεν είχε αρμοδιότητα να προβεί σε εισηγήσεις σε ό,τι αφορά το πολιτειακό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Πολυβίου είχε αναλάβει να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με καθαρά συμβουλευτικό ρόλο.

Από κει και πέρα, ανέφερε ο Αντρος Κυπριανού, «η διαδικασία στο δικαστήριο θα αποδείξει ποιές ευθύνες υπάρχουν, σε ποιούς ανήκουν και πώς αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν».

«Ως ΑΚΕΛ θα επιμείνουμε να λάμψει η αλήθεια για να φανεί τι πραγματικά είχε συμβεί τότε και σε ποιούς ανήκουν οι ευθύνες» πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως ο Πόλυς Πολυβίου είχε ρητή εντολή από το Υπουργικό Συμβούλιο να του υποβάλει εισηγήσεις σε σχέση με «παθογένειες της διοικητικής μηχανής, υστερήσεις, γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αλλά και σύγχυση αρμοδιοτήτων, όπως στην πραγματικότητα είχαν λάβει χώρα όλα αυτά και τα οποία μαζί με την πολιτική ευθύνη οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί».

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να φροντίσει να διορθώσει αυτά τα ζητήματα. «Εμείς διαπιστώνουμε ότι καμία απολύτως διόρθωση δεν έγινε» πρόσθεσε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι μέσα από το πόρισμα Πολυβίου αναδείχθηκε ένα «μπάχαλο διοικητικών αρμοδιοτήτων» που ξεκινούσε από την ασαφή οδηγία του Προέδρου, κατά τον κ. Ερωτοκρίτου, προς τους υφισταμένους του, σε σχέση με τη διαχείρισ

Keywords
Τυχαία Θέματα