Προσοχή από απάτη στο διαδίκτυο συστήνει η Αστυνομία

19:29 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πέραν των 150 καταγγελιών δέχθηκε τις τελευταίες 3 μέρες η Αστυνομία, σε σχέση με ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος παρουσιάζεται ως επίσημο μήνυμα της αστυνομίας και ζητά την καταβολή 100 ευρώ, για δήθεν πρόστιμο που δεν έχει εξοφληθεί, προειδοποιώντας με ποινικά μέτρα όσους δεν το πράξουν εντός 72 ωρών.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο συγκεκριμένος ιός, ο οποίος είχε απασχολήσει και πριν από λίγους μήνες τις διωκτικές Αρχές, εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος και όταν γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή,

αυτός μπλοκάρει και εμφανίζει είτε το έμβλημα της Κυπριακής Αστυνομίας, είτε της Europol, είτε ακόμη και του FBI και το αίτημα για καταβολή του προστίμου.

«Να τονίζουμε ότι αυτά τα αρχεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και καλούμε τους πολίτες να μην ανταποκριθούν σε τέτοιες περιπτώσεις και να επικοινωνήσουν με τους τεχνικούς τους για να εγκαταστήσουν ισχυρά προγράμματα antivirus», είπε ο κ. Αγγελίδης και σημείωσε δεν θα πρέπει να ανοιχθούν αυτά τα αρχεία που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής προσωπικών αρχείων ή ακόμη και του σκληρού δίσκου του υπολογιστή.

Δήλωσε, επίσης, ότι το θέμα απασχολεί και την ευρωπαϊκή Αστυνομία, καθώς εντοπίζεται σε παγκόσμια κλίμακα και οι κυπριακές Αρχές μεταβιβάζουν κάθε πληροφορία προς την Europol, η οποία διερευνά το θέμα.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να μην επιτρέπει την αποστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικών στοιχείων και ιδιαίτερα λογαριασμών, σε άτομα που δεν γνωρίζει προσωπικά την ταυτότητα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα