Eκπαίδευση Κυπρίων στους τομείς ενέργειας και υδρογονανθράκων ζητούν οι Οικολόγοι

19:23 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία έχει στα ταμεία της 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα συμβόλαια αναζήτησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, να τα ρίξει στην αγορά εργασίας για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση Κυπρίων στους τομείς ενέργειας, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.

“Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Υπουργό Εμπορίου για τις διαδικασίες που προωθούνται στον τομέα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, σε ό,τι αφορά

την επιβεβαιωτική γεώτρηση αλλά και το γενικό σχέδιο για τον τερματικό σταθμό στην περιοχή Βασιλικού και την προώθηση των άλλων συμβολαίων, πέρα από το συμβόλαιο για το Αφροδίτη”, είπε ο κ. Περδίκης, μετά τη συνάντηση, στην οποία παρέστησαν, επίσης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, η Εκπρόσωπος Τύπου Ελένη Χρυσοστόμου, το Μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Επιτροπής Μελίνα Μενελάου και το Μέλος του Κινήματος Άρης Πολυκάρπου.

“Ενημερωθήκαμε, επίσης, από τον Υπουργό”, συνέχισε ο κ. Περδίκης, “για το πρόγραμμα προώθησης των φωτοβολταϊκών, το οποίο εξαγγέλλει σήμερα, σε γενικές γραμμές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

“Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας”, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων, “διότι, μετά από οκτώ έτη, έχει υιοθετηθεί η πρόταση των Οικολόγων για κυβερνητική χορηγία σε μεγάλο αριθμό κατοικιών οικογενειών από τα ασθενέστερα στρώματα του κυπριακού λαού, οι οποίες θα βοηθηθούν, έτσι ώστε να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκές στέγες και, από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, να επέλθει σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή του έργου, δίδοντας και στην Κυβέρνηση αλλά και στις οικογένειες αυτές ένα μεγάλο κέρδος. αφού θα παράγεται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο.

“Το πρόγραμμα αυτό”, συνέχισε ο κ. Περδίκης, “το παρουσιάσαμε, για πρώτη φορά, το 2005, με ομιλία μου στη Βουλή και πέρασαν οκτώ έτη, τελικά, για να υιοθετηθεί και να εφαρμοσθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση”.

Χαιρετίζοντας αυτή την κυβερνητική ενέργεια, ο ΓΓ των Οικολόγων δήλωσε ότι, “βεβαίως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνον η ηλιακή, αλλά έχουμε πολλές άλλες προτάσεις, οι οποίες ελπίζουμε να μην περάσουν άλλα οκτώ έτη για να υιοθετηθούν από κάποιαν Κυβέρνηση”.

“Ένα, επίσης, σημαντικό θέμα, στο οποίο επιμέναμε μετ` επιτάσεως στον Υπουργό”, δήλωσε ο κ. Περδίκης, “είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας στον τομέα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων”.

“Έχουμε πληροφορηθεί”, πρόσθεσε, “ότι, από τη Νομπλ και τις άλλες εταιρείες έχει ήδη καταβληθεί στην Κυβέρνηση το ποσόν του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ ως υποχρέωσή των που προκύπτει από τα συμβόλαια”.

“Εμείς”, δήλωσε ο ΓΓ των Οικολόγων, “θεωρούμε ότι αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να μένουν αποθηκευμένα στον κρατικό κορβανά, με κίνδυνο να τα καταβροχθίσει και αυτά η Τρόικα, αλλά πρέπει να επενδυθούν αμέσως στην αγορά εργασίας, με την εκπόνηση προγραμμάτων εργοδότησης ή εκπαίδευσης προσωπικού, προσέλκυσης Κυπρίων επιστημόνων, που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό είτε ως εργαζομένων είτε ως εκπαιδευτών στην Κύπρο και, γενικά, αυτό το ποσόν να μπει στην αγορά για να ενισχύσουν την απασχόληση και να μας καταστήσουν έτοιμους να στελεχώσουμε αυτές τις δραστηριότητες και μεγάλες επενδύσεις με κυπριακό προσωπικό”.

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, “φαίνεται ότι πολύ σύντομα στην Κύπρο θα αναγκασθούμε, εάν δεν λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας, να φιλοξενήσουμε χιλιάδες ξένους εργαζομένους, από απλούς εργάτες μέχρι επιστήμονες υψηλών προδιαγραφών, από το εξωτερικό, αφού η Κύπρος προορίζεται να γίνει, με την ανάπτυξη των βιομηχανιών ενέργειας, ένα κέντρο ενεργειακό στην περιοχή μας”.

“Εάν δεν προχωρήσουμε τάχιστα -και δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει μέχρι σήμερα- στην εκπαίδευση προσωπικού, στη μετεκπαίδευση και στην εξειδίκευση”, είπε ο κ. Περδίκης, “τότε θα βρεθούμε για άλλη μια φορά ξυπόλυτοι στα αγκάθια και θα αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης της πλημμυρίδας των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα