Διάγγελμα Αναστασιάδη – Τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας

18:55 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση των μέτρων της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έχει ως ακολούθως:

” Κυρίες και κύριοι,

Στις 25 Μαρτίου έκλεισε μια μακρά περίοδος αστάθειας, αβεβαιότητας και καταστροφικής αδράνειας. Δεν θα επαναλάβω όσα απευθυνόμενος στο λαό ανέφερα. Εξ’ άλλου τα όσα έρχονται στο φως

της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν κάτω από ποιες συνθήκες, αλλά και πως βρεθήκαμε μπροστά στα τραγικά διλήμματα κατά τις συνόδους του Eurogroup στις 15 και 25 Μαρτίου 2013.
Ούτε και θεωρώ πως ωφελεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας, η ανάλωση των πολιτικών δυνάμεων αντί στη δημιουργική συνεργασία, στη διχαστική αντιπαράθεση.

Το ποιος και πόση ευθύνη φέρει θα το διαπιστώσει στα ευρήματα της η Ερευνητική Επιτροπή, αλλά και τα ποινικά ή αστικά δικαστήρια αν διαπιστωθεί πως κάποιοι προκάλεσαν την καταστροφή από δόλιες ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις.
Αυτό που σήμερα προέχει είναι η από κοινού δράση και αντίδραση στα όσα εξ’ αδηρίτου ανάγκης υποχρεωθήκαμε να αποδεχτούμε προς αποτροπή των οδυνηρότερων.

Γνωρίζω πως η όποια προσπάθεια ωραιοποίησης ή εξωραϊσμού των σκληρών μέτρων που μας επιβλήθηκαν, θα αποτελούσε ένδειξη αδυναμίας στη συνειδητοποίηση των πραγματικών προβλημάτων που η κοινωνία αντιμετωπίζει αλλά το πιο σημαντικό, απουσία οράματος, τόλμης και αποφασιστικότητας από πλευράς Κυβέρνησης και πολιτείας να δώσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανασυγκρότηση του κράτους μας.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω το λαό είναι πως δεν θα δειλιάσουμε μπροστά στις προκλήσεις, πως δεν θα αρνηθούμε το ρόλο ή τις ευθύνες μας σαν πολιτεία. Γι’ αυτό, μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο με τους οργανωμένους φορείς, την πανεπιστημιακή, την επιχειρηματική και την επαγγελματική κοινότητα, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις απλών πολιτών, καταλήξαμε σ’ ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και τις προοπτικές του αύριο.
Κυρίες και κύριοι,

Παρουσιάζω σήμερα την πρώτη δέσμη μέτρων που στόχο έχει την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και χιλιάδες συμπατριώτες μας που βιώνουν την ανεργία. Περιλαμβάνει επίσης, κίνητρα και μέτρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, βοηθούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα φέρουν την ανάπτυξη.

Μέτρα για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού
Κυρίες και Κύριοι,

Συνειδητοποιώντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, εξαγγέλλουμε τα ακόλουθα μέτρα:
1. Εις όσους των συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταπόκρισης σε δανειακές υποχρεώσεις, έχουμε επιτύχει μέσα από τη δανειακή σύμβαση, τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων και συνεπώς, τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων, χωρίς την όποια επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καλούνται μέσα στις επόμενες 60 μέρες να αποταθούν στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση.

2. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης και μέχρι της οριστικής αναδιάρθρωσης, κανένα χρέος δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο και συνεπώς, δεν θα λαμβάνονται όποια μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

3. Στο ίδιο πλαίσιο, η Κυβέρνηση, στο θεσμικό βαθμό που της επιτρέπεται, καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

4. Για τον πιο πάνω σκοπό, η Κυβέρνηση θα προωθήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου, ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την υπέρβαση των όποιων νομικών, διοικητικών ή άλλων κωλυμάτων, που παρεμποδίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν ρυθμίσεις ώστε τα έξοδα για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης θα μειωθούν σημαντικά.

5. Προς διασφάλιση των πιο πάνω εξαγγελιών, η κυβέρνηση θα προωθήσει νομοθεσία, ώστε μέχρι το τέλος Μαΐου, να διοριστεί Τραπεζικός Διαμεσολαβητής, με σαφείς όρους εντολής τη διασφάλιση της δίκαιης αναδιάρθρωση των δανείων.

6. Προκειμένου να δοθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας των οφειλετών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από την αποστέρηση της οικιστικής ή επαγγελματικής τους στέγης. Με τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας, θα δίνεται το δικαίωμα στην τράπεζα και στον οφειλέτη να καταλήγουν σε συμφωνία έτσι ώστε το ακίνητο να αγοράζεται από την τράπεζα στην αξία του δανείου με ταυτόχρονη ενοικίαση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τον ιδιοκτήτη. Τα πλεονεκτήματα είναι πως ο οφειλέτης/ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε ενοικιαστή, χωρίς να μένει άστεγος και θα έχει τον πρώτο λόγο για επαναγορά του ακινήτου στο τέλος της περιόδου, στην τότε αξία του δανείου.

7. Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο με ταχύρρυθμες διαδικασίες θα επιδικάζει αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων ή τραπεζικών ομολόγων που έχουν εξαπατηθεί και δεν είναι θεσμικοί επενδυτές. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων ημερών, ενώ η λειτουργία του Δικαστηρίου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

8. Στα ίδια πλαίσια ανακούφισης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων εντάσσεται και η απόφαση της Κυβέρνησης για περεταίρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το συνολικό ύψος της οποίας θα φτάνει το 9,5%.

9. Πρόσθετο μέτρο ανακούφισης αποτελεί και η απόφαση για επιχορήγηση μέχρι και του 50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικιστικές μονάδες με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για το 2013 υπολογίζεται ότι του ευεργετήματος θα τύχουν 2.000 νοικοκυριά.

10. Ύστερα από διαβουλεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των δημόσιων πανεπιστημίων έχει αποφασιστεί, προς ανακούφιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως τα δυο πανεπιστήμια αυξήσουν για φέτος τις θέσεις νεοεισερχομένων κατά 135, και παράλληλα, προσφέρουν άλλες 235 για μετεγγραφές σπουδαστών του εξωτερικού.

Κυρίες και Κύριοι,
Αναγνωρίζοντας ότι η ανεργία είναι μια από τις αιτίες που επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή, έχουμε αποφασίσει την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που θα αμβλύνουν το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.
Μέσα από έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που υιοθετήσαμε και αναμένουμε ότι θα ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διασφαλίζεται:
1. Η επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.
2. Ο επαναδιορισμός των συμβασιούχων εκπαιδευτικών
3. Η εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.
4. Πέραν των πιο πάνω, και μέσα από ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού, τις αμέσως επόμενες μέρες θα υλοποιήσουμε σειρά Σχεδίων που διασφαλίζουν:

i. Εργοδότη 6.000 ανέργων στην τουριστική βιομηχανία. Προς το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση θα διαθέσει 21 εκ ευρώ για επιδότηση μέχρι και του 40% του μισθολογικού κόστους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εργοδότες να προσλάβουν εγγεγραμμένους ανέργους οι οποίοι θα πρέπει να είναι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.
ii. Με νέο Σχέδιο το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 6,8 εκ. ευρώ, το κράτος θα επιχορηγεί το μισθό ανέργων πολιτών, με βάση τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις, όπως απασχόληση με ελαστικό ωράριο και εργασία από το σπίτι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως ο εργοδότης:

- προσφέρει εργασία στον εργαζόμενο για τουλάχιστον 10 μήνες.
- δεν απασχολεί παράνομους ή αδήλωτους εργαζόμενους
- δεν έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση από την εξαγγελία του σχεδίου.
- έχει διευθετημένες όλες τις οφειλές του προς το κράτος
- δεν μπορεί να εργοδοτήσει με βάση το Σχέδιο συγγενικά πρόσωπα ή μετόχους της εταιρείας.
Με την υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης 1000 ανέργων.
5. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η απόφαση της Κυβέρνησης για πρόσθετη φορολογική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα εταιρείας ύψους μέχρι και 25%, για κάθε επιπρόσθετο εργαζόμενο που θα εργοδοτηθεί τον επόμενο ένα χρόνο, με προοπτική επιμήκυνσης της εν λόγω περιόδου. Νοείται ότι ο εργοδοτούμενος θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στα πιο πάνω σχέδια.

6. Η κυβέρνηση στην προσπάθεια ενθάρρυνσης της στροφής προς τον πρωτογενή τομέα, αποφάσισε την παραχώρηση καλλιεργήσιμης γης που ανήκει στην κυβέρνηση, την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε νέους. Η παραχώρηση της γης θα γίνεται με επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έναντι συμβολικού ενοικίου. Το Υπουργείο Γεωργίας, θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και άλλη στήριξη στους δικαιούχους. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εκκλησία και το Πανεπιστήμιο για την ευγενή προσφορά τους.

7. Για διατήρηση των θέσεων εργασίας στον ζωτικό τομέα της κτηνοτροφίας η Κυβέρνηση έχει πρόσφατα εγκρίνει Έκτακτη ενίσχυση προς του κτηνοτρόφους ύψους €3εκ.

8. Άμεση υλοποίηση του εκκρεμούντος Σχεδίου Ενίσχυσης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης. Με το Σχέδιο θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας, αντί δαπάνης 10 εκ. ευρώ.

9. Προς απόκτηση εργασιακής πείρας και εξειδικευμένης κατάρτισης αποφοίτων Πανεπιστημίων (stage), η Κυβέρνηση αποφάσισε, αντί δαπάνης 4 εκ. ευρώ, να δώσει την ευκαιρία σε πέραν των 1000 άνεργων πτυχιούχων να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας. Σε όσους θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα προσφέρεται μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ ενώ η εξάσκηση τους θα θεωρείται ως ασφαλιστέα απασχόληση και το κράτος θα τους καταβάλλει τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

10. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, με σκοπό την επίτευξη μιας «Συμφωνίας Κυρίων» που θα αποσκοπεί στη μεγίστη δυνατή αξιοποίηση του ντόπιου εργατικού δυναμικού, μέσα από την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, διάρκειας δύο χρόνων, αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες που δημιουργεί η έκτακτη κατάσταση της οικονομίας.

Κοινωνική Πολιτική
Είναι αυτονόητο πως η οικονομική κρίση αυξάνει τις υποχρεώσεις του κράτους στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ενώ περιορίζει τους πόρους. Προκείμενου το κράτος να μπορέσει να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλο, θα πρέπει να αναθεωρήσει και να εξορθολογήσει την επιδοματική πολιτική του. Προς επίτευξη του πιο πάνω σκοπού η Κυβέρνηση αποφάσισε:

1. Εξορθολογισμό των δημοσίων βοηθημάτων ώστε από τη μια τα επιδόματα να παραχωρούνται σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ από την άλλη για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αυτούς δηλαδή που μπορεί να εργοδοτηθούν, τα όποια επιδόματα να είναι χαμηλότερα του εισοδήματος από εργασία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η παγίδευση στην εξάρτηση από τα επιδόματα και τα αντικίνητρα για εργασία.

2. Τερματισμός του δικαιώματος σε ανεργιακό ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν δύο φορές προσφορά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για εργασία, η οποία είναι ανάλογη με τα προσόντα τους.

3. Στα πλαίσια εξορθολογισμού της κοινωνικής πολιτικής, η Κυβέρνηση προχωρεί σε τροποποίηση του συστήματος επιδότησης για την κάλυψη των αναγκών των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών, ώστε η Κύπρος να σταματήσει να αποτελεί μεταναστευτικό παράδεισο. Τα χρηματικά επιδόματα αναθεωρούνται με σημαντική μείωση, ενώ τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για διατροφή και ένδυση, αντικαθίστανται με παραχώρηση κουπονιών. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζεται η μέχρι σήμερα κατάχρηση, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι τα δημόσια βοηθήματα θα χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθηθεί και η κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, θα διασφαλίζονται και οι βασικές ανάγκες των ληπτών, χωρίς να ξεφεύγουμε από τις υποχρεώσεις μας που πηγάζουν από το καθεστώς μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν τη στέγαση των αλλοδαπών. Η στέγαση θα γίνεται σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος, ιδιόκτητους είτε με ενοικίαση, ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη.

5. Διακοπή της όποιας επιδότησης αλλοδαπών, στις περιπτώσεις που αρνούνται προσφορά απασχόλησης σε τομείς και περιόδους που η απασχόληση επιτρέπεται.

6. Αποφασίστηκε ο τερματισμός της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους δεν συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για χρονική περίοδο τριών χρονών, αλλά και σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένες τις τυχόν φορολογικές τους υποχρεώσεις. Εξαιρούνται της πιο πάνω απόφασης, όσοι τυγχάνουν μακράς διάρκειας θεραπείας καθώς και σοβαρά επείγοντα περιστατικά.

7. Με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, της αποσυμφόρησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, και ιδιαίτερα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ.

8. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους προς επίσπευση εφαρμογής ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μέτρα Ανάπτυξης

Γνωρίζουμε ότι για να μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και να μπούμε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης χρειάζονται άμεσες δράσεις σε τομείς που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Στοχεύοντας λοιπόν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, έχουμε επεξεργαστεί την εφαρμογή μιας σειράς Μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και συνεπακόλουθα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

1. Μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, η οποία δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.

2. Προωθείται τάχιστα η σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων που αφορά την πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των Βρετανικών Βάσεων. Τα αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία θα είναι σημαντικού μεγέθους καθώς η επηρεαζόμενη γη είναι τεράστιας έκτασης και καλύπτει πέραν των 15 κοινοτήτων.

3. Αύξηση των συντελεστών δόμησης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως ακολούθως:
- Κατά 30% στα αστικά κέντρα των πόλεων για μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις
- Κατά 25% στην περίμετρο των αστικών κέντρων για μεγάλες εμπορικές ή ενιαίες αναπτύξεις γραφειακού χώρου
- Κατά 20% σε καθορισμένες τουριστικές ζώνες για μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησίες, οι οποίες καθορίζονται ως ειδικές περιοχές
- Αύξηση του συντελεστή δόμησης για γήπεδα γκολφ από 10% σε 15%.

4. Διεύρυνση του φάσματος των επιτρεπόμενων αναπτύξεων γης σε εκτός ορίου περιοχές για μεγάλα έργα.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω η Kυβέρνηση αποφάσισε προς ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας μια επιπλέον δέσμη μέτρων:

5. Αδειοδότηση της λειτουργιάς καζίνο. Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε η διενέργεια μελέτης μέχρι τέλος Μαΐου.

6. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης ανέργων που αναφέρονται πιο πάνω.

7. Ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ με την παραχώρηση των ακόλουθων κινήτρων:

i. Επιμήκυνση αποπληρωμής των 5 εκ. ευρώ για την έκδοση άδειας, νοουμένου ότι η έναρξη εκτέλεσης του έργου θα γίνει εντός των επόμενων δυο ετών.
ii. Οι αρδεύσεις σε αναπτύξεις γηπέδων γκολφ θα γίνονται από τούδε, από μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων.

8. Υιοθετείται η παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, όπως τα condo hotels.

9. Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δημοσίου, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αποφασίστηκε η αντικατάσταση της εγγύησης, με δέσμευση για μη απόσυρση της προσφοράς.

Πρόσθετα, μειώνεται το ύψος της εγγύησης που καταβάλλουν για πιστή εκτέλεση του έργου.

10. Προς ενθάρρυνση επενδύσεων από αιτητές μακράς παραμονής που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών αποφασίστηκε όπως:
i. η άδεια παραχωρείται εις όσους των αιτητών επενδύουν το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ για την αγορά πέραν της μιας οικίας ή άλλης οικοδομής, νοουμένου ότι η αγορά γίνεται από τον ίδιο πωλητή

ii. απλουστευθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και υιοθετηθεί μια ταχεία διαδικασία χορήγησης αδειών μακράς παραμονής.

11. Αποφασίστηκε η δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίησή της.

12. Αποφασίστηκε η προώθηση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

13. Αποφασίστηκε η υιοθέτηση Συστήματος Συμψηφισμού για όλες τις εκκρεμούσες οφειλές μεταξύ επιχειρήσεων /πολιτών και του κράτους και αντιστρόφως. Νοείται ότι, το μέτρο δεν καλύπτει τις περιπτώσεις όπου μεταξύ των μερών εκκρεμούν διαφορές ή δικαστικές διαδικασίες.

14. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.

15. Έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων και αυξημένη συνεισφορά της Ε.Ε. στα ποσοστά χρηματοδότησης. Θα πρέπει να σημειώσω με ικανοποίηση πως η απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο είναι ενδεικτική.

16. Πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων αποτελεί και η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των ενοικίων που καταβάλλονται στις βιομηχανικές περιοχές.

Πράσινη Ανάπτυξη
Στον τομέα επανεκκίνησης της οικονομίας δεν μπορεί παρά να εντάσσεται και η Πράσινη Ανάπτυξη, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην περεταίρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:

1. Την υιοθέτηση και εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.

2. Προς επίσπευση και άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταïκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Να σημειωθεί ότι με την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα υπάρξει:
i. Εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκ ευρώ ετησίως
ii. Εξοικονόμηση 2 εκ ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων
iii. Με την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας
iv. Συμβολή στην επίτευξη της υποχρέωσης της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού από ανανεώσιμες πηγές σε 13% μέχρι το 2020.

3. Για όλες τις αναπτύξεις παρέχεται κίνητρο αύξησης 5% του καθορισμένου συντελεστή, σε περίπτωση που το σύνολο των ενεργειακών αναγκών καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

4. Στα ίδια πλαίσια του κυβερνητικού σχεδιασμού εντάσσεται και η σταδιακή μετατροπή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε «πράσινα στρατόπεδα», με σημαντικότερα οφέλη την «οικολογική προσαρμογή» μέσα από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεθόδων ανακύκλωσης κ.α.

Κυρίες και Κύριε,
Ένα θέμα που αποτελεί υψίστης εθνικής σημασίας που θα προσδώσει και την άλλη διάσταση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι ο τομέας αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων δεν αποτελεί μόνο υπόθεση της όποιας κυβέρνησης ευρίσκεται στην εξουσία, αλλά απαιτεί τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής με τη συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων.

Η Κυβέρνηση, ως η φέρουσα την ευθύνη, έχει αναθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά και τους τεχνοκράτες που στελεχώνουν τις διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενέργειας, την ετοιμασία ενός Οδικού Χάρτη με συγκεκριμένες εισηγήσεις Διαχείρισης της Ενεργειακής πολιτικής, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων 15 ημερών.
Με βάση τις εισηγήσεις αυτές η Κυβέρνηση θα καταρτίσει ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν την Ενεργειακή Πολιτική.
Αμέσως μετά, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου μέσα από συλλογικότητα να υιοθετηθεί η Εθνική Ενεργειακή Πολιτική.

Το μόνο που σήμερα μπορώ να εξαγγείλω, που είναι κατά την πεποίθηση μου, κοινή πολιτική όλων, είναι η απόφαση για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η πρώτη δέσμη μέτρων που παρουσιάζουμε σήμερα, αφορά την κύρια προτεραιότητα της Κυβέρνησης, που είναι η προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Περιλαμβάνει επίσης, την παροχή κινήτρων ανάπτυξης, που αποτελούν το βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας και διασφάλισης του βιοτικού επιπέδου του λαού και προστασίας της κοινωνικής συνοχής.

Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως τα πιο πάνω μέτρα λαμβάνονται σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Το όλο πρόγραμμα που εξαγγέλλεται, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον επιβαρύνσεις, αλλά μέσα από ανακατανομή κονδυλίων και προγραμμάτων, συνάδει πλήρως με τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Θέλω να τονίσω πως τα μέτρα που σήμερα εξαγγέλλονται δεν είναι ούτε εξαντλητικά ούτε και τα μόνα. Είναι ξεκάθαρο πως σημαντικά μέτρα που αναφέρονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τον τομέα υπηρεσιών, της τεχνολογίας και έρευνας, όπως και άλλους εξίσου σημαντικούς τομείς της οικονομίας, θα είναι αντικείμενο εκτεταμένης αναφοράς σε μια νέα παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.
Στο μεσοδιάστημα, θα ακολουθήσει η δεύτερη δέσμη μέτρων που αφορούν τις θεσμικές αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Θέλω να αναφέρω πως πολλά των μέτρων δεν επεξηγούνται λεπτομερώς, και για το λόγο αυτό οι καθ’ ύλην Υπουργοί, θα δώσουν πλήρη στοιχεία για τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
Κυρίες και Κύριοι

Θέλω με ιδιαίτερη έμφαση να τονίσω πως για να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατό, δεν μπορεί παρά με αυστηρή συνέπεια να τηρήσουμε τις όποιες υποχρεώσεις έχουμε αναλάβει μέσα από τη δανειακή σύμβαση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μας αναμένουν δύσκολες δοκιμασίες, γι αυτό και ζητώ την κατανόηση αλλά και την υπομονή όλων. Αν δεν πειθαρχήσουμε σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα μακριά από λαϊκισμούς και ανέφικτες προτάσεις, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πιο επώδυνες συνέπειες.

Γνωρίζοντας τον πατριωτισμό τη δημιουργικότητα και το πείσμα που διακρίνει ένα λαό που δοκιμάστηκε σε χειρότερες από τις σημερινές συνθήκες και έχει αποδείξει πως μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του και να προκόψει, είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε.”

Keywords
νίκος αναστασιάδης, δανειακή σύμβαση, εν λόγω, φως, διλήμματα, δραση, βασεις, επιμηκυνση, αναδιαρθρωση, χρεος, ιουνίου, μαΐου, τραπεζες, βουλη, συμβασιουχοι, κυπρος, προσφορες, stage, επιδομα, επιδοματα, γκολφ, hotels, αποσυρση, νέα, υπουργοι, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, φορολογια 2013, ξανα, κοινωνια, ημερομήνια, υιοθετηση, οικονομικη κριση, αδεια, γηπεδα, διατροφη, δωρεαν, εθνικη, εργασια, θεμα, κυπρου, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, υψος, φως, ωθηση, αγορα, αυξηση, ανεργια, βοηθηματα, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δανειακή σύμβαση, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, διλήμματα, δωσει, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκκλησια, εκπαιδευση, ενεργεια, ενδυση, ενθαρρυνση, εν λόγω, εργα, εξελιξη, εξοδα, ενοικιαση, επενδυσεις, ερχονται, ετων, ευθυνη, ζωνες, ζωτικο, ιδια, ιδιο, ηλιακη ενεργεια, υπηρεσιες, υπομονη, υποθεση, η πρασινη, θεσεις εργασιας, γκολφ, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κυρια, λειτουργια, λογο, μαΐου, μακρια, μηνες, μειωση, μονα, νεες θεσεις εργασιας, ορια, ωφελει, πανεπιστημιο κυπρου, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, πιστη, πεισμα, πολιτεια, πρασινη, προβληματα, ρυθμισεις, ρολο, σειρα, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, υλοποιηση, φτανει, φορολογικη, ανηκει, δικαιωμα, εφαρμογη, εξαρτηση, εμφαση, εθνικο, hotels, ιδιαιτερα, υπουργειο, υπουργειο γεωργιας, ιουνίου, μπροστα, ομαδες, πηγες, ποδια, τραπεζα, θελω να, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα