Τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης για τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους στη δίκη για την έκρηξη στο Μαρί

18:14 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν σήμερα υπέρ του τελούντος σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, που εξετάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Πρώτος κατέθεσε ο Σπύρος Παπαμιχαήλ, Ανώτερος Υπαστυνόμος, Επαρχιακός Υπεύθυνος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πάφου. Απαντώντας σε ερωτήσεις

του Ευστάθιου Ευσταθίου συνηγόρου υπεράσπισης του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, ανέφερε ότι υπεύθυνος επεισοδίου είναι ο ιεραρχικά ανώτερος της ομάδας που βρίσκεται στο επεισόδιο, ότι απαγορεύεται από το νόμο κάποιος άλλος να δώσει οδηγίες και ότι μόνο αυτός που έχει οπτική επαφή και καθαρό μυαλό μπορεί να έχει τη διοικητική και την επιχειρησιακή ευθύνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνας Ευθυβούλου, η οποία αντεξέτασε το μάρτυρα, είπε πως δεν είναι ειδικός εμπειρογνώμονας για την πυρίτιδα αλλά γνωρίζει πως η πυρίτιδα είναι εύφλεκτη ύλη. Ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση τι θα έκανε ο ίδιος ως Επαρχιακός Υπεύθυνος σε περίπτωση που γνώριζε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και της σύσκεψης που ακολούθησε στις 6/7/2011.

Είναι η θέση μου, ανέφερε η κ. Ευθυβούλου, ότι θα ανησυχούσες βλέποντας όλα όσα θα έβλεπες εάν ήσουν στην αυτοψία και στη σύσκεψη, αλλά λες αυτά που λες για να βοηθήσεις τους κατηγορουμένους που σε έχουν καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισης, γνωρίζοντας τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ο μάρτυρας απάντησε ότι αυτό δεν ευσταθεί και πρόσθεσε πως «έχω βάλει το χέρι μου στο Ευαγγέλιο να πω την αλήθεια».

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κατηγορούσα Αρχή, ότι γνωρίζοντας όλα αυτά που προέκυψαν κατά την αυτοψία στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο επιβαλλόταν και όφειλες να θέσεις στον επικεφαλής του επεισοδίου να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την πυρκαγιά, και ήρθες ενώπιον του Δικαστηρίου με καθαρό σκοπό να βοηθήσεις τους τρεις συναδέλφους σου και όχι για να πεις την αλήθεια. «Όχι ήρθα ενώπιον του Δικαστηρίου για να πω την αλήθεια και έχω ορκιστεί γι’αυτό στο Ιερό Ευαγγέλιο», επανέλαβε ο μάρτυρας.

Δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Δημήτριος Κατσίφης, Ανώτερος Αστυνόμος, Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεμεσού. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης επανέλαβε ότι αποκλειστική ευθύνη χειρισμού ενός επεισοδίου έχει ο αρχαιότερος σε βαθμό ανταποκρινόμενος πυροσβέστης. Πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται σε κάποιον που δεν βρίσκεται στο χώρο του επεισοδίου και δεν έχει οπτική επαφή να δώσει οδηγίες αλλά μπορεί μόνο, εάν του ζητηθεί, να δώσει πληροφόρηση και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

Αντεξεταζόμενος από την Πωλίνα Ευθυβούλου ο μάρτυρας είπε πως η πυρίτιδα δεν περιλαμβάνεται στα επικίνδυνα υλικά και ότι την κατατάσσει στα «άγνωστα υλικά». Είναι η θέση μου, ανέφερε η Κατηγορούσα Αρχή ότι σε περίπτωση που υπάρχει πυρκαγιά σε εκρηκτικά γνωρίζεις πολύ καλά τί πρέπει να κάνεις, δηλαδή να τηρήσεις αποστάσεις ασφαλείας, αλλά σε μια προσπάθεια σου να βοηθήσεις τους τρεις κατηγορουμένους συναδέλφους σου, μας λες ότι ακόμα και αυτό δεν ισχύει. «Εχω ορκιστεί να πω την αλήθεια», είπε ο μάρτυρας.

Τρίτος μάρτυρας κατέθεσε ο Γεώργιος Μακαρίου, Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης είπε πως οι πυροσβέστες είναι πλήρως ενημερωμένοι για το πώς να χειριστούν όλα τα επικίνδυνα χημικά υλικά και επανέλαβε ότι ο ιεραρχικά αρχαιότερος είναι ο υπεύθυνος ενός επεισοδίου και πως δεν επιτρέπεται κάποιος εκ του μακρόθεν να δώσει οδηγίες στον υπεύθυνο.

Αντεξεταζόμενος από την Πωλίνα Ευθυβούλου ο μάρτυρας είπε ότι η πυρίτιδα είναι καύσιμο υλικό που χρησιμοποιείται για προωθητικό βλημάτων και όλμων, καίγεται αλλά δεν είναι εκρηκτική ύλη. Σε ερώτηση εάν θα έδινε στον υπεύθυνο επεισοδίου πληροφορίες που γνώριζε προηγουμένως, ο μάρτυρας απάντησε πως εάν είχε σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε κατά την αυτοψία στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και μπορούσε να βοηθήσει, χωρίς να επέμβει στο έργο του υπεύθυνου επεισοδίου, θα αποφάσιζε εκείνη τη στιγμή.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Μακαρίου είπε πως δεν γνωρίζει κατά πόσο το μπαρούτι είναι επικίνδυνο και διερωτήθηκε γιατί τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτική βάση δεν είχαν αναγνωριστικά σήματα για να μπορούν οι πυροσβέστες να αναγνωρίσουν τι υπήρχε σ’ αυτά. Οι πυροσβέστες δεν βρήκαν καμία σήμανση, είπε, προσθέτοντας πως εάν μέσα στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν εκρηκτικά, τότε θα τηρείτο η καθορισμένη απόσταση και η αντίδραση των πυροσβεστών θα ήταν διαφορετική.

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κατηγορούσα Αρχή, πως όταν γνωρίζεις από προηγουμένως για τον κίνδυνο έκρηξης ενός υλικού, θα πρέπει και οφείλεις να δώσεις τις πληροφορίες σε αυτούς που θα ανταποκριθούν. Στην απάντησή του ο μάρτυρας έκανε αναφορά στις 60 χιλιάδες βλήματα γαλλικής κατασκευής που βρίσκονται διάσπαρτα σε στρατόπεδα σε όλη τη Κύπρο και έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης και διερωτήθηκε σε ποιές ενέργειες προέβη η Εθνική Φρουρά για να ενημερώσει τη Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα συγκεκριμένα βλήματα.

Τέταρτος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Λεωνίδας Λεωνίδου, Ανώτερος Υπαστυνόμος, Επαρχιακός Υπεύθυνος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκωσίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου είπε πως η πυρίτιδα είναι υλικό με το οποίο μπορεί να κατασκευαστούν πυρομαχικά ή εκρηκτικοί μηχανισμοί. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να δώσει οδηγίες στον υπεύθυνο επεισοδίου κάποιος που δεν είναι στη σκηνή, προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει 30 χρόνια πείρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ούτε του δόθηκαν, ούτε έδωσε αλλά ούτε και άκουσε να δόθηκαν ποτέ οποιεσδήποτε οδηγίες.

Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κατηγορούσα Αρχή τον έκρινε ως αναξιόπιστο μάρτυρα και είπε πως τον Δεκέμβριο κλήθηκε στην Εισαγγελία για να συζητήσει τις τρεις καταθέσεις που έδωσε τον Ιούλιο του 2011 στην Αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονταν για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση.

Πρόσθεσε πως η κ. Ευθυβούλου δεν συμφωνούσε με τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις που του έκανε και του ανέφερε πως δεν μπορούσε να τον παρουσιάσει ως μάρτυρα κατηγορίας αφού όσα έλεγε ήταν διαφορετικά από τη γραμμή της. Η Κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι σύμφωνα με την πρακτική της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένας ανώτερος μπορούσε να δώσει οδηγίες εκ του μακρόθεν στους ανταποκρινόμενους πυροσβέστες ενός επεισοδίου, ανέφερε.

Αντεξεταζόμενος από την Κατηγορούσα Αρχή. και απαντώντας σε ερωτήσεις ο μάρτυρας είπε πως λογικά αυτό που έγινε στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο θα ανέμενε να συμβεί και σε άλλο, και πως εάν το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων ήταν εκρηκτικά δεν θα άφηνε κανέναν να πλησιάσει. Είπε ακόμα ότι δεν γνωρίζει πού κατατάσσεται η πυρίτιδα και πως «υλικά που περιέχουν πυρίτιδα μπορεί να είναι εκρηκτικά, ενώ εκρηκτική ύλη μπορεί να είναι και το αλεύρι».

Σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Λεωνίδου απάντησε ότι σε περίπτωση που συμμετείχε στην αυτοψία του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους ιεραρχικά ανωτέρους του, ενώ ερωτηθείς εάν θα ενημέρωνε τους ιεραρχικά κατώτερούς του, που είναι στην ευθύνη της επαρχίας του, απάντησε πως «εάν έχω γνώση και πλήρη εικόνα της κατάστασης, υπάρχει η πιθανότητα να ενημερώσω τους αξιωματικούς υπηρεσίας. Δεν θα περνούσε από το νου μου ότι η Εθνική Φρουρά δεν θα ξέρει τί έχει μέσα στο στρατόπεδο. Είναι σημαντικό ο κάθε πυροσβέστης να έχει σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση», είπε, και έκανε αναφορά στα 60 χιλιάδες βλήματα που έχουν σημάδια αλλοίωσης, σημειώνοντας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση γι’αυτά.

Ο μάρτυρας διαφώνησε με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι όφειλε να ενημερώσει για τον κίνδυνο έκρηξης που ελλόχευε σε περίπτωση που συμμετείχε στην αυτοψία του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και ότι γνώριζε όσα ήξερε ο πέμπτος κατηγορούμενος Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Ο κ. Λεωνίδου διαφώνησε επίσης με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι η μόνη ενδεδειγμένη ενέργεια ήταν να μην γίνει πυρόσβεση στα εμπορευματοκιβώτια αλλά να κρατηθεί απόσταση ασφαλείας.

Απευθυνόμενη στο μάρτυρα η κ. Ευθυβούλου είπε ότι “διαφωνείς γιατί έχεις έρθει ενώπιον του Δικαστηρίου να καταθέσεις για να βοηθήσεις τους τρεις κατηγορουμένους (4,5 και 6) γιατί είναι καλοί σου φίλοι και συνδέεσαι οικογενειακά με αυτούς”.

«Αν με αυτό εννοείτε ότι έχω προσωπικό συμφέρον τότε το προσωπικό μου συμφέρον είναι να πάνε και οι τρεις φυλακή για να ανοίξουν θέσεις και να προαχθώ εγώ», απάντησε ο μάρτυρας, και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι φίλος με τους μισούς και πλέον άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Απριλίου με την ένορκη κατάθεση του έκτου κατηγορούμενου, Ανδρέα Λοϊζίδη, τελούντα σε διαθεσιμότητα Διοικητή της ΕΜΑΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα