Μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσίασε τα μέτρα για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, που αποφασίστηκαν στις συνεδρίες του Υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Απέφυγε να κάνει αναφορά σε ευθύνες και παρέπεμψε στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής ενώ ζήτησε την κατανόηση όλων αφού

οι στιγμές είναι δύσκολες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σύμφωνα με το sigmalive.com στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με ρυθμίσεις στους τρόπους αποπληρωμής των δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις. Επίσης θα αλλάξει ριζικά το σύστημα παροχής βοηθημάτων αφού οι αλλοδαποί θα λαμβάνουν αντί χρημάτων κουπόνια ενώ θα μειωθούν σημαντικά τα ποσά. Για την ανεργία θα εφαρμοστούν τρία διαφορετικά σχέδια και επιπλέον θα παραχωρηθούν χωράφια για καλλιέργεια σε νέους.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Α. Μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Για τις οφειλές στις τράπεζες

1) Δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων ώστε να μειωθούν οι καταβαλλόμενες δόσεις χωρίς επιβάρυνση των οφειλετών. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καταβολή των δόσεων μπορούν να αποταθούν τις επόμενες 60 ημέρες στις τράπεζές τους για να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις.
2) Μέχρι να ρυθμιστούν οι δόσεις κανένα δάνειο δεν θα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο και δεν θα έχει επιπτώσεις ο οφειλέτης.
3) Επίσης καταβάλλονται προσπάθειες για να μειωθεί το δανειστικό επιτόκιο.
4) Η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα προβεί σε ρυθμίσεις ώστε να ξεπεραστούν τα όποια κωλύματα και τα τέλη για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης των δανείων θα μειωθούν σημαντικά.
5) Μέχρι το τέλος Μαΐου θα διοριστεί τραπεζικός διαμεσολαβητής ώστε να διασφαλιστεί η δικαιότερη αναδιάρθρωση των δανείων.
6) Θα προωθηθεί άμεσα νομοθεσία η οποία θα αποτρέπει τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής δόσεων η τράπεζα θα «αγοράζει» το ακίνητο στην αξία του δανείου και στη συνέχεια θα ενοικιάζει το ακίνητο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο στον ιδιοκτήτη. Με το τέλος αυτής της περιόδου θα μπορεί ο αρχικός ιδιοκτήτης του ακινήτου να το ξαναγοράσει στην τιμή του δανείου.
7) Για τους κατόχους αξιογράφων ή τραπεζικών ομολόγων που έχουν εξαπατηθεί (εξαιρούνται οι θεσμικοί επενδυτές) θα συσταθεί Διαιτητικό Δικαστήριο το οποίο με ταχύρρυθμες διαδικασίες θα επιδικάζει αποζημιώσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός των επόμενων ημερών, ενώ η λειτουργία του δικαστηρίου αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.
8) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία έφθασε συνολικά στο 9.5%.
9) Επιπλέον αναφέρθηκε στην απόφαση για επιχορήγηση μέχρι του 50% του κόστους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιστικές μονάδες.
10) Τέλος στο πλαίσιο των μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εντάσσεται και η αύξηση των θέσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά 100 φοιτητές για τους νεοεισερχόμενους ενώ ακόμη 200 θα μπορούν να διεκδικήσουν μετεγγραφή από το εξωτερικό. Το ΤΕΠΑΚ θα προσφέρει 35 θέσεις για νεοεισερχόμενους και 200 για μετεγγραφές.

Β. Μέτρα για την ανεργία
Ήδη η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έκτακτα μέτρα που διασφαλίζουν:

Την επαναπρόσληψη 800 ωρομισθίων εργατών.Τον επαναδιορισμό των συμβασιούχων εκπαιδευτικώνΤην εργοδότηση των 300 αποφοίτων στρατιωτικών σχολών.

Πέραν των πιο πάνω, και μέσα από ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού θα υλοποιηθούν τα πιο κάτω σχέδια:
1) Θα εργοδοτηθούν 6.000 άνεργοι στην τουριστική βιομηχανία. Η Κυβέρνηση θα διαθέσει για αυτό το σκοπό 21 εκ. ευρώ που θα καλύπτουν το 40% του μισθολογικού κόστους. Ως προϋπόθεση για την επιχορήγηση οι προσληφθέντες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους άνεργους και θα πρέπει να είναι νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου τα τελευταία πέντε χρόνια.
2) Το κράτος θα επιχορηγήσει μισθό ανέργων πολιτών (σχέδιο ύψους 6.8 εκ. ευρώ) κατά 65% για απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις (ελαστικό ωράριο και εργασία από το σπίτι), μέτρο το οποίο θα εξασφαλίσει 1000 θέσεις εργασίας. Ως προϋπόθεση τίθεται ο εργοδότης να προσφέρει εργασία για τουλάχιστον 10 μήνες, να μην απασχολεί παράνομου ή αδήλωτους εργαζόμενους, να μην έχει μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση από την εξαγγελία του σχεδίου, να έχει διευθετημένες όλες τις οφειλές προς το κράτος. Στο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η εργοδότηση συγγενικών προσώπων ή μετόχων της εταιρίας.
3) Οι εταιρίες θα έχουν φορολογική έκπτωση για κάθε έναν εργαζόμενο που θα εργοδοτεί τον επόμενο χρόνο. Η έκπτωση θα φτάνει μέχρι και 25% του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρίας.
4) Θα παραχωρηθεί καλλιεργήσιμη γη σε νέους έναντι συμβολικού ενοικίου. Το υπουργείο Γεωργίας θα παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη στους δικαιούχους.
5) Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η έκτακτη ενίσχυση προς τους κτηνοτρόφους ύψους €3εκ.
6) Θα επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης του Σχεδίου Ενίσχυσης Νεανικής Επιχειρηματικότητας ώστε να δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας.
7) Η Κυβέρνηση θα παρέχει μηνιαίο επίδομα ύψους 500 ευρώ σε 1000 άνεργους πτυχιούχους για να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα προκειμένου να αποκτήσουν πιστοποιητικό εργασιακής εμπειρίας.
8) Τέλος βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων ώστε να ελαστικοποιηθούν οι όροι εργασίας για δύο χρόνια ώστε να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι από τις κυπριακές εταιρίες.

Γ. Κοινωνική πολιτική
1) Θα διαφοροποιηθεί η πολιτική των δημοσίων βοηθημάτων ώστε να παραχωρούνται σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για αναζήτηση εργασίας.
2) Θα τερματίζεται το δικαίωμα σε ανεργιακό ή κοινωνικό βοήθημα σε όσους απορρίπτουν δύο φορές προσφορά εργασίας.
3) Θα αναθεωρηθούν με σημαντική μείωση τα επιδόματα των αιτητών πολιτικού ασύλου ή άλλων αλλοδαπών ενώ τα χρηματικά ποσά θα αντικατασταθούν από παραχώρηση κουπονιών.
4) Η στέγαση των αλλοδαπών θα γίνεται σε χώρους που θα διαθέσει το κράτος ενώ το επίδομα ενοικίασης θα καταβάλλεται απευθείας στον ιδιοκτήτη.
5) Θα διακοπεί η επιδότηση αλλοδαπών στις περιπτώσεις που αρνιούνται προσφορά απασχόλησης.
6) Θα διακοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους δεν συνεισφέρουν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων αλλά και σε όσους δεν έχουν τακτοποιημένες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
7) Για να καλυφθούν οι ανάγκες η Κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, με δαπάνη ύψους 6 εκ. ευρώ.
8) Επίσπευση της υλοποίησης του ΓΕΣΥ.

Δ. Μέτρα ανάπτυξης
1) Η έκδοση Πολεοδομικής Άδειας δεν θα υπερβαίνει τον ένα μήνα για μικρά έργα και τρεις μήνες για μεγάλα έργα.
2) Προωθείται η σύναχη συμφωνίας με τις βρετανικές Βάσεις για πολεοδομική ανάπτυξη της γης που εμπίπτει στα όρια των βάσεων.
3) Αύξηση συντελεστών δόμησης κατά 30% στα αστικά κέντρα για μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις, κατά 25% στην περίμετρο των αστικών κέντρων, κατά 20% σε καθορισμένες τουριστικές ζώνες για μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησίες, κατά 5% για γήπεδα γκολφ.

Επιπλέον για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας αποφασίστηκε:
1) Αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο.
2) Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά δύο μήνες.
3) Ενθάρρυνση της εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ μέσω επιμήκυνσης αποπληρωμής των 5 εκ. ευρώ για την έκδοση άδειας. Οι αρδέυσεις σε αναπτύξεις γηπέδων γκολφ να γίνονται από μονάδες τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων.
4) Θα παραχωρηθούν άδειες σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις.
5) Θα αντικατασταθεί η εγγυητική για τους διαγωνισμούς του δημοσίου με δέσμευση για μη απόσυρση της προσφοράς.
6) Για τους υπηκόους τρίτων χωρών αποφασίστηκε:

i. η άδεια μακράς παραμονής θα παραχωρείται εις όσους των αιτητών επενδύουν το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ για την αγορά πέραν της μιας οικίας ή άλλης οικοδομής, νοουμένου ότι η αγορά γίνεται από τον ίδιο πωλητή

ii. Απλουστεύεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και υιοθετείται μια ταχεία διαδικασία χορήγησης αδειών μακράς παραμονής.

7) Αποφασίστηκε η δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίηση της.
8) Αποφασίστηκε η υιοθέτηση Συστήματος Συμψηφισμού για όλες τις εκκρεμούσες οφειλές μεταξύ επιχειρήσεων /πολιτών και του κράτους και αντιστρόφως. Νοείται ότι, το μέτρο δεν καλύπτει τις περιπτώσεις όπου μεταξύ των μερών εκκρεμούν διαφορές ή δικαστικές διαδικασίες.
9) Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς δημιουργία το ταχύτερο Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους.
10) Έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης μέσα από το οποίο θα επιδιωχθεί εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων και αυξημένη συνεισφορά της Ε.Ε. στα ποσοστά χρηματοδότησης. Θα πρέπει να σημειώσω με ικανοποίηση πως η απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο είναι ενδεικτική.
11) Πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων αποτελεί και η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των ενοικίων που καταβάλλονται στις βιομηχανικές περιοχές.

Ε. Πράσινη ανάπτυξη

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αποφάσισε πέραν των όσων έχουν εξαγγελθεί για τις ευάλωτες ομάδες:
1. Εισαγωγή σχεδίου μείωσης του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές συμπεριλαμβανομένων και δημοσίων κτηρίων.
2. Άμεση υλοποίηση των έργων εγκατάσταση φωτοβολταïκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 50 MW επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτουμένων αδειών ώστε οι 24 εταιρείες που έχουν επιλεγεί μέσα από μειοδοτική διαδικασία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του έργου.

Με την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια θα υπάρξει:
i. Εξοικονόμηση καυσίμων της τάξης των 51 εκ ευρώ ετησίως
ii. Εξοικονόμηση 2 εκ ευρώ ετησίως από τη μείωση στην εκπομπή ρύπων
iii. Με την εφαρμογή των μέτρων αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας
iv. Συμβολή στην επίτευξη της υποχρέωσης της Κύπρου για αύξηση του ποσοστού

Keywords
νίκος αναστασιάδης, sigmalive, επιμηκυνση, ιουνίου, αναδιαρθρωση, μαΐου, τραπεζες, βουλη, κυπρος, τεπακ, συμβασιουχοι, επιδομα, προσφορες, επιδοματα, βασεις, γκολφ, αποσυρση, σταση εργασιας, μετρο, αποσυρση αυτοκινητων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, τραπεζα κυπρου, μετεγγραφές φοιτητών, υιοθετηση, αδεια, γηπεδα, εργασια, κυπρου, πλαισιο, sigmalive, αγορα, αυξηση, αναζητηση εργασιας, ανεργια, βρισκεται, γινεται, γινονται, δανειο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, ευρω, εκπαιδευση, ενεργεια, ενθαρρυνση, εργα, εξελιξη, ζωνες, ιδιο, ηλιακη ενεργεια, θεσεις εργασιας, γκολφ, κυβερνηση, λειτουργια, μαΐου, μηνες, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, ορια, πανεπιστημιο κυπρου, πρασινη, προβληματα, ρυθμισεις, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, τεπακ, τιμη, τρια, υλοποιηση, φτανει, φορολογικη, δικαιωμα, εφαρμογη, εμφαση, υπουργειο, υπουργειο γεωργιας, ιουνίου, ομαδες, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα