Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν Τ/κ για θέματα ΕΕ

19:07 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενημέρωση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ παρήχαν μέλη του τουρκικού Υπουργείου για θέματα ΕΕ σε «συναδέλφους» τους από τα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο αναπληρωτής υφυπουργός του τουρκικού Υπουργείου, Μπουράκ Ερντενίρ, ανέφερε ότι η ΕΕ έκανε αποδεκτή την υποψηφιότητα της Τουρκίας το 1999, το 2005 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και 30 και πλέον κεφάλαια παραμένουν κλειστά λόγω πολιτικών λόγων και σε αυτό το θέμα στο παρελθόν κανείς δεν έκανε υποδείξεις στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ερντενίρ είπε πως είναι σημαντικές

οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η συνέχιση της διαδικασίας θα είναι προς όφελος των Τ/κ, λέγοντας πως υπάρχει θέμα νομιμότητας και θέμα «απομόνωσης».

Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των σχέσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι παρούσες μεταρρυθμίσεις (στις οποίες δεν έκανε αναφορά) δείχνουν την καλή πρόθεση του ψευδοκράτους. Στον κόσμο, είπε, και το ψευδοκράτος παίρνει τη θέση του ως ένα μέρος αυτού. «Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, αλλά σε αυτή τη διαδικασία σημαντική είναι η επιθυμία. Πλέον δεν πρέπει να έχεις δίκιο, αλλά να είσαι δυνατός».

Η εντύπωση στην τουρκική κοινή γνώμη ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία στην ΕΕ έχει αυξηθεί στο 92%, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού του «πρωθυπουργικού γραφείου» στα κατεχόμενα, Ερχάν Ερτσίν, ανέφερε ότι έχουν ανάγκη τις νομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι αλλαγές που έγιναν και στην Τουρκία. Απευθυνόμενος προς τους «δημόσιους υπαλλήλους», είπε πως το κόμμα Εθνικής Ενότητας από την ίδρυσή του δεν ακούμπησε το «σύνταγμα», σημειώνοντας πως το 2014 υπάρχουν δύο εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα.

Στα χέρια μας υπάρχουν «νομοθεσίες» και κανονισμοί, πρόσθεσε λέγοντας πως αν δεν προχωρήσουν στις αλλαγές τώρα τότε η κατάσταση στο ψευδοκράτος θα χειροτερέψει. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, είπε ο κ. Ερτσίν λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι πρέπει οι Τ/κ να αναζητούνται περισσότερες οικονομικές πηγές από την ΕΕ. Υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ψευδοκράτος, συνέχισε. «Η ΕΕ μπορεί να μην σίγουρα σωστή, αλλά δείχνει το δρόμο. Σε αυτό το θέμα έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Άγκυρας».

Στη συνάντηση μίλησαν επίσης δύο ακόμη αξιωματούχοι από το τουρκικό Υπουργείο ΕΕ για θέματα πολιτικής και νομικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα