Προσφυγές εναντίον του ΕΜΣ θα εξετάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας

20:18 19/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει στις 11 και 12 Ιουνίου δημόσια ακρόαση μιας προσφυγής εναντίον του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) καθώς και του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει ομόλογα.

Οι προσφυγές, επτά συνολικά, αντανακλούν την ανησυχία της Γερμανίας

για το αυξανόμενο κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους, καθώς και φόβους ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων μπορεί να παραβιάζει το ταμπού της άμεσης χρηματοδότησης κρατικών προϋπολογισμών από την κεντρική τράπεζα.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στην Καρλσρούη της νοτιοδυτικής Γερμανίας, αποφάνθηκε σε μια προκαταρκτική απόφασή του τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο ΕΜΣ δεν παραβιάζει τη γερμανική νομοθεσία και μπορεί να προχωρήσει, όμως επέμεινε ότι το κοινοβούλιο έχει δικαίωμα βέτο.

Τον ίδιο μήνα η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια να αγοράσει “απεριόριστες” ποσότητες ομολόγων από χώρες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση για να μειώσει το κόστος δανεισμού τους, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν αυστηρά μεταρρυθμιστικά προγράμματα από τον ΕΜΣ.

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει το πρόγραμμα, καθώς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ήδη εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας είναι απρόθυμα να δεχθούν τους επαχθείς όρους του προγάμματος, αλλά η δέσμευση και μόνον ήταν αρκετή για να μειώσει τους τελευταίους μήνες το κόστος δανεισμού τους.

Ο ειδικός στο συνταγματικό δίκαιο Γκούναρ Μπεκ δήλωσε πως δεν περιμένει ότι το δικαστήριο της Καρλσρούης θα δικαιώσει τις προσφυγές, δεδομένης της στάσης του κατά το παρελθόν να μην εμποδίζει κινήσεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις νομικές ανησυχίες για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

“Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να έχει αμφισβητήσει άμεσα τη γερμανική κυβέρνηση σ` ένα θέμα ευρωπαϊκής πολιτικής”, δήλωσε ο Μπεκ, γερμανός δικηγόρος και ακαδημαϊκός που έχει τώρα έδρα το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τις διασώσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Το δικαστήριο δεν θα ανακοινώσει μια τελική ετυμηγορία για τις προσφυγές κατά τις ακροαματικές συνεδριάσεις του Ιουνίου. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι απίθανο να εκδοθεί μια ετυμηγορία πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβριου, στις οποίες η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ αναμένεται ότι θα κερδίσει μια τρίτη τετραετή θητεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα