Πρόεδρος ΟΕΒ: Πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις

20:27 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Φίλιος Ζαχαριάδης δήλωσε την Δευτέρα ότι τι «πρέπει να τηρήσουμε τους όρους της σύμβασης και του προγράμματος (με την Τρόικα) χωρίς παρεκκλίσεις ώστε να αποφύγουμε την λήψη χειρότερων και επαχθέστερων μέτρων ενώ παράλληλα, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουμε πρέπει να στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Σε ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι

«σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πληθωρισμός στην Κύπρο κατά το 2012 ήταν 3.5% ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 2.5%».

Πρόσθεσε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι για το 2013 -8.7%, εκτίμηση που ενδεχομένως να αποδειχτεί αισιόδοξη, ενώ για την ευρωζώνη αναμένεται να είναι -0.4%».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «κατά το 2012 η Κύπρος κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6.3% του ΑΕΠ ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος ήταν 3.7%, το δημόσιο χρέος από 48.9% του ΑΕΠ που ήταν το 2008 σχεδόν διπλασιάστηκε στο 85.8% το 2012».

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος του ΟΕΒ, «η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και τα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις παραμένουν απαγορευτικά υψηλά με τα κέρδη των επιχειρήσεων να έχουν εξανεμιστεί και οι προοπτικές ανάκαμψης μοιάζουν με πολύ δύσκολο στόχο».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «τραγικότερη όλων τον επιδόσεών μας είναι η τεράστια αύξηση της ανεργίας αφού από 3.3% που ήταν το Μάιο του 2008, ανήλθε τον Μάρτιο του 2013 στο 14.2% καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 430% που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές κράτους και κοινωνίας».

Ο Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι «οι αριθμοί που έχω παραθέσει, όμως, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να περιγράψουν το δράμα που βιώνουν οι κυπριακές οικογένειες και οι επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι «για χιλιάδες συμπολίτες μας η ζωή έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη ενώ η αβεβαιότητα έχει καταρρακώσει το ηθικό και πλήξει καίρια την ελπίδα».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι από αυτό ακριβώς το βήμα, «τόσο εγώ όσο και οι προκάτοχοί μου, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών».

«Όταν εμείς με τη φωνή της λογικής και της σύνεσης ζητούσαμε νοικοκύρεμα και δημοσιονομική πειθαρχεία και διόρθωση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων της οικονομίας μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, εισπράτταμε αφορισμούς και ανοίκειους χαρακτηρισμούς», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και τόνισε ότι «η διαπλοκή, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία και ο λαϊκισμός με την συνδρομή της επίπλαστης ευμάρειας είχαν επικρατήσει της λογικής».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «από το 2008 αγνοούσαμε επιδεικτικά τα σημάδια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ενώ σχεδόν τίποτα δεν μάθαμε από την εμπειρία της Ελλάδας».

«Εμείς, μας έλεγαν, ήμασταν διαφορετικοί, μια ξεχωριστή περίπτωση που δεν υπακούει ούτε υπόκειται στους νόμους της οικονομίας», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε ότι «η στρατηγική που ακολουθήσαμε κατά τα τελευταία χρόνια ήταν να αγνοούμε το πρόβλημα περιμένοντας την οικονομική κρίση να μας προσπεράσει και την οικονομία μας να εξέλθει αλώβητη».

Συνέχισε, λέγοντας, ότι «κατόπιν, και ενώ η κατάσταση επιδεινωνόταν, αναλωθήκαμε στην επίρριψη ευθυνών, κατακρίναμε τις διεθνείς αγορές και αναλωνόμασταν σε ευσεβείς πόθους, αντί να λύσουμε τα προβλήματα του οίκου μας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «όσο και να μας επηρέασαν οι διεθνείς συγκυρίες, πιο εύκολο ήταν να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε τον εαυτό μας παρά να περιμένουμε τον κόσμο να προσαρμοστεί στα δικά μας μέτρα και όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο λήφθηκαν μέτρα που ήταν τόσο ήπια που δεν επέφεραν καμία ουσιαστική βελτίωση».

Δήλωσε πως «δεν νιώθουμε καθόλου ευτυχείς για την επαλήθευση των προειδοποιήσεων και των χειρότερων προβλέψεών μας» λέγοντας ότι «για μας είναι πλέον ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνει».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «έχουμε ως κράτος αποδεχτεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, την σύναψη μιας δανειακής σύμβασης που συνοδεύεται από ένα δύσκολο Μνημόνιο για αποφυγή της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης της οικονομίας».

Σημείωσε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τους όρους της σύμβασης και του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις ώστε να αποφύγουμε την λήψη χειρότερων και επαχθέστερων μέτρων ενώ παράλληλα, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουμε πρέπει να στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις: την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας».

Όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, «μόνο έτσι θα μπορέσει η οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης ενώ για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας, πρέπει να επέλθει το συντομότερο δυνατό η σταθερότητα στην οικονομία κάτι το οποίο θα γίνει μέσα από την ταχύτερη δυνατή σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και την βελτίωση της εποπτείας για αποφυγή των λαθών του παρελθόντος».

Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, «πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα και να γίνουν όλες οι ενέργειες που να ενισχύουν την φήμη μας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου».

Ο Φίλιος Ζαχαριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αντικρούσουμε κάθε κατηγορία εναντίον μας με επιχειρήματα και να διαλύσουμε κάθε σκιά που μπορεί να πλανάται περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διότι είναι πολλοί αυτοί που εποφθαλμιούν το ρόλο μας και δεν πρέπει να τους δίνουμε αφορμές και λόγο να μας διαβάλλουν».

«Από την άμυνα πρέπει να περάσουμε στην επίθεση, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες και συνέργιες και να περάσει το μήνυμα ότι είμαστε ένας εξαιρετικός open for business προορισμός», είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα όποια περιοριστικά μέτρα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αρθούν το συντομότερο αλλά να μειωθούν και τα επιτόκια δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία αφού αυτό είναι που καθιστά δυνατή οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή και η εξυγίανσή του πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος ειδικά στην Τράπεζα Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, είπε ότι «δεδομένου του μεγέθους και της συστημικής σημασίας της τράπεζας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία, κυβέρνηση, κεντρική τράπεζα και πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβουν αμέσως και χωρίς αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της».

Σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί κάθε βοήθεια στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να προχωρήσει αποτελεσματικά και χωρίς καθυστέρηση στην εξυγίανση της τράπεζας διότι είναι τέτοια η σημασία της για την Κύπρο αλλά και για τις επιχειρήσεις που πρέπει να τύχει τις άμεσης προτεραιότητας όλων μας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «οι προσπάθειες των επιχειρήσεων αποτυγχάνουν, δουλειές χάνονται, εξαγωγές δεν πραγματοποιούνται λόγω της αδυναμίας του συστήματος να τις στηρίξει».

Πρόσθεσε πως όταν λέμε το «σύστημα», εννοούμε κυρίως «την Τράπεζα Κύπρου η οποία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί το συντομότερο».

«Θέλω να το τονίσω και να είμαι ξεκάθαρος, αυτή τη στιγμή προέχει η διάσωση και η εξυγίανση της τράπεζας από την οποία εξαρτώνται το μέλλον του χρηματοπιστωτικού μας τομέα και της υπόλοιπης οικονομίας για αυτό και κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση, την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να βρουν μια κοινή συνισταμένη μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες ή προκαταλήψεις», είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ.

Ανέφερε ότι «η πολιτική συναίνεση ποτέ δεν ήταν πιο απαραίτητη για την οικονομία απ’ ότι είναι σήμερα και δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε προς τους γείτονές μας για να δούμε πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η διχογνωμία και η αναβλητικότητα».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «η πολιτική ηγεσία τήρησε την ορθή στάση τον Δεκέμβριο του 2012 με την σχεδόν ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούσαν την οικονομία και ελπίζουμε η ίδια ωριμότητα και ομοψυχία να συνεχιστεί και στο μέλλον για να αποφύγουμε ακόμη πιο οδυνηρές καταστάσεις».

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «περνά μέσα από τον εξορθολογισμό και την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής στο σύνολό της και αυτό αφορά το κρατικό μισθολόγιο, την μείωση της γραφειοκρατίας, την προώθηση της εναλλαξιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τον περιορισμό των δαπανών και την στόχευση των κοινωνικών παροχών».

Η ΟΕΒ, είπε ο Πρόεδρός της, «έχει τοποθετηθεί πολλές φορές για αυτά τα ζητήματα και έχει καταθέσει τις εισηγήσεις της, απέστειλε προς την Κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία κατάλογο ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων εισηγήσεων για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της άρσης των εμποδίων, νομικών και διαδικαστικών, που ενεργούν ως τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα».

Εξήγησε ότι «οι εισηγήσεις μας αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας πάνω στους οποίους θα πρέπει να επενδύσουμε και στους οποίους θα πρέπει να δώσουμε ξανά έμφαση».

Ο κ. Ζαχαριάδης, εκ μέρους όλων των μελών της ΟΕΒ, χαιρέτισε «την εξαγγελία για την δημιουργία καζίνο στην Κύπρο, μια ενέργεια που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το τουριστικό μας προϊόν» και εξέφρασε την ελπίδα, «η κυβέρνηση να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα, σύνεση και αποφασιστικότητα και στην εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου μας πλούτου».

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ του είπε ότι «οι συμπολίτες μας σας εξέλεξαν στο ανώτατο αξίωμα της πολιτείας με το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε υποψήφιος πρόεδρος από το 1974 και έχετε λάβει ένα ισχυρότατο και ξεκάθαρο όρο εντολής από τους πολίτες για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κυπριακού κράτους».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «παρόλο που έχετε να αντιμετωπίσετε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, σας καλούμε να μην υπαναχωρήσετε καθόλου σε αυτή σας την προσπάθεια αλλά να προχωρήσετε με θάρρος και παρρησία».

Πρόσθεσε ότι «όπως και αλλού, οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και αλλαγή θα συναντήσουν την αντίδραση των οργανωμένων συμφερόντων που επωφελούνται από την σημερινή στρεβλή κατάσταση πραγμάτων».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «όλοι συμφωνούν πως χρειάζονται αλλαγές, όταν όμως γίνονται ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση αρχίζουν οι αντιδράσεις και για κάποια οργανωμένα σύνολα, η αλλαγή αφορά πάντοτε τους άλλους και ποτέ τους ίδιους, έτσι σχεδόν τίποτε δεν αλλάζει υπό τον φόβο της αντίδρασης και έτσι συνεχίζουμε να συντηρούμε ‘κεκτημένα’ και κατεστημένα που αφαιμάσσουν την πραγματική οικονομία και στραγγαλίζουν την ανάπτυξη».

«Να αναμένετε», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «πως αυτές οι ομάδες συμφερόντων που βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων θα αντιδράσουν έντονα και θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης προσπαθώντας να πείσουν για τα δίκαιά τους, δίκαια που χρηματοδοτούνται από την εργασία και τον κόπο των πολλών και όχι των ιδίων».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «γνώμονας της μεταρρυθμιστικής σας προσπάθειας πρέπει να είναι τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού και όχι τα παγιωμένα συμφέροντα των λίγων και προνομιούχων για δεκαετίες».

«Μπορεί να έχετε αναλάβει τα καθήκοντά σας μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, όμως η κυπριακή κοινωνία έχει πλέον ωριμάσει και είναι έτοιμη να δεχτεί ουσιαστικές αλλαγές. Η κοινωνία πλέον απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Πρόσθεσε ότι «το μοντέλο κράτους που υιοθετήσαμε για δεκαετίες έχει κλείσει τον κύκλο του και αποτελεί ένα αναχρονισμό που πρέπει να εκλείψει ούτε όμως είναι δουλειά του κράτους η ανάπτυξη ή η δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που είναι δουλειά των επιχειρήσεων».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «δουλειά του κράτους είναι η παροχή ασφάλειας, η αποτελεσματική εποπτεία και απονομή δικαιοσύνης και η παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών».

Σημείωσε ότι «ως επιχειρηματικός κόσμος είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και αυτό για μας δεν είναι διακήρυξη κενή περιεχομένου αλλά δέσμευση ενώπιον σας και ενώπιον της κοινωνίας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε πως «το μόνο που ζητούν οι επιχειρήσεις είναι την κατανόηση σας, και τις αποδείξεις ότι δρουν σε ένα φιλικό περιβάλλον και τυγχάνουν της στήριξης σας».

«Οι επιχειρήσεις δεν ζητούν χάρες!! Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να αλλάξουμε τη δυσμενή εικόνα που τους αποδόθηκε τα τελευταία χρόνια και η κοινωνία να θεωρεί πλέον τις επιχειρήσεις ως τους κύριους συμμάχους της για κοινωνική πρόοδο», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, είπε ότι «εμείς δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια που γίνεται για διάσωση της οικονομίας μας, για μας ο μόνος δρόμος είναι προς τα εμπρός για αυτό ας μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας και ας δώσουμε στην Κύπρο την προοπτική που της χρειάζεται, την προοπτική που της αξίζει».

Keywords
οεβ, προγραμμα, οεβ, για μας, τροικα, κυπρος, αεπ, χρεος, δραμα, νεποτισμός, ελλαδα, μνημονιο, business, τραπεζες, αναδιαρθρωση, μισθολογιο, αποδειξεις, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, η ζωη, ξανα, κοινωνια, οικονομικη κριση, αεπ, βημα, δουλεια, εργασια, ηγεσια, θαρρος, κυπρου, οικονομια, ρυθμος, σημερινη, στατιστικη υπηρεσια, το βημα, αυξηση, αμυνα, βιωσιμότητα, βοηθεια, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα, δημοσιο, δοθει, δρομος, ευκολο, ειπε, εκμεταλλευση, εκτιμηση, ελπιδα, ενεργεια, ζαχαριαδης, ζωη, ιδια, υπηρεσια, θεσεις εργασιας, ηθικο, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λαθη, ληψη, λογο, μακρια, μειωση, νεποτισμός, ορια, ωριμοτητα, ορος, περιβαλλον, πληθωρισμος, προβληματα, ρολο, σημαδια, τιμη, φημη, φωνη, αφορμες, αγορες, business, δουλειες, εξαγωγες, ετοιμη, για μας, ιδιαιτερα, ομαδες, τραπεζα, θεσεις
Αναζητήσεις
πρόεδροι οεβ
Τυχαία Θέματα