Εθνική Τράπεζα: Reverse split ως την Παρασκευή, στα 4,29 ευρώ οι νέες μετοχές

Στο τελικό της στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ολοκληρώνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Από τη δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, εγκρίθηκε reverse split επί των μετοχών της Τράπεζας, σε αναλογία 10 προς 1.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, η αρχή της περιόδου των 2 εβδομάδων πιθανολογείται, και πάντως επιδιώκεται, να είναι η Παρασκευή 24η τρέχοντος μηνός οπότε και η λήξη θα είναι η Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013. Είναι προφανές ότι αν η έναρξη, λόγω διαδικασιών, συμμετοχής στην αύξηση θα γίνει τη Δευτέρα 27/5/2013, η λήξη θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013, κ.ο.κ.

Η Εθνική τράπεζα όρισε στα 4,29 ευρώ την τιμή διάθεσης κάθε νέας μετοχής που θα προκύψει από τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της και την αναλογία σε 2,2 νέες μετοχές έναντι 1 παλιάς.

Τι είναι το reverse split

Πρόκειται για μία διαδικασία που εφαρμόζεται όταν η αξία των μετοχών μίας εταιρείας έχει πέσει πολύ χαμηλά, ώστε οι καθημερινές διακυμάνσεις να είναι πολύ μεγάλες. Με το reverse split διπλασιάζεται η τιμή των μετοχών, με την ανταλλαγή του συνόλου των μετοχών με τις μισές μετοχές, οι οποίες όμως αποκτούν διπλάσια αξία. Για παράδειγμα, όταν εφαρμόζεται το reverse split για 100 μετοχές με αξία 1 ευρώ, τότε το αποτέλεσμα είναι 50 μετοχές (οι μισές) με αξία 2 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το κεφάλαιο παραμένει ίδιο σε αξία (στα 100 ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα