Αύξηση κατά 3% στις αφίξεις τουριστών το 2012, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ

20:09 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ως τον σημαντικότερο υποτομέα των υπηρεσιών χαρακτήρισε ο ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης τον τουρισμό, λέγοντας ότι το 2012 καταγράφηκε αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 3%.

Σε ομιλία του στο Καταστατικό Μέρος της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι το 2012 αύξηση στις αφίξεις τουριστών ήταν 3%, φθάνοντας στα 2,465

εκ. από 2,392 εκ. το 2011.

Απέδωσε την αύξηση αυτή «κατά κύριο λόγο στη άνοδο των αφίξεων από τη Ρωσία (από 334 χιλιάδες το 2011 σε 474 χιλιάδες το 2012) παρά τη πτώση που παρατηρήθηκε στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 1,020 εκ. το 2011 σε 959 χιλιάδες το 2012)». Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «τα έσοδα από τον τουρισμό το 2012 αυξήθηκαν στα 1,927.7 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 1.749,3 εκ. ευρώ το 2011 ή κατά 10,2% ενώ για την Ναυτιλία τόνισε ότι «συνεχίζει να στηρίζει την Κυπριακή οικονομία και κατά το 2012 ήταν ένας από τους υποτομείς των υπηρεσιών με οριακά θετικό πρόσημο και με συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει τα 7% περίπου».

H ΟΕΒ, είπε ο Πρόεδρός της Φίλιος Ζαχαριάδης, «προσάρμοσε ανάλογα την στρατηγική και τις επιδιώξεις της με στόχο την στήριξη της απασχόλησης και την διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και σε αυτά τα πλαίσια, συνομολογήθηκε στις αρχές του 2012 η ‘Ειδική Συμφωνία’ μεταξύ της ΟΕΒ και των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για συγκράτηση του εργατικού κόστους».

Πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξήχθηκαν στα πλαίσια της ‘Ειδικής Συμφωνίας’, μέσα σε κλίμα μεγάλων πιέσεων και αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «οι συντεχνίες περιόρισαν τις τελικές τους διεκδικήσεις και λειτούργησαν συναινετικά έχοντας πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση των οικονομικών δεδομένων σε σχέση με το 2011, χωρίς να διεκδικήσουν αυξήσεις».

Σημείωσε ότι «σε αρκετές περιπτώσεις οι συλλογικές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν και παραμένουν υπό διαπραγμάτευση χωρίς να έχει διασαλευτεί η εργατική ειρήνη για αυτό το λόγο, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό τομέα».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «ο αριθμός των απεργιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2012 τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2011 και άξια αναφοράς ήταν η αδικαιολόγητη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας η οποία και οδήγησε στην νομική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στους αερολιμένες».

Η ΟΕΒ, όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, «καταδίκασε με έντονο τρόπο τις απεργίες, ιδίως εκείνες που προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα και οι οποίες στρέφονταν κατά του συνόλου της οικονομίας».

Αναφερόμενος στον κλάδο της Βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ είπε ότι «σημαντική μείωση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης του Τομέα της Μεταποίησης κατά το 2012 ο οποίος ήταν αρνητικός γύρω στο 6,9% σε σύγκριση με αρνητικό ρυθμό ύψους 3% το 2011».

Ανέφερε ότι «η συνεισφορά του στο ΑΕΠ ήταν 5,5% σε σύγκριση με 5,7% το 2011 ενώ μεγάλη βαρύτητα εξακολουθεί να αποδίδει η ΟΕΒ στους οικονομικούς δείκτες που επηρεάζουν τον τομέα της βιομηχανίας, τον οποίο θεωρεί η ΟΕΒ ως βασικό παράγοντα για σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών είναι ένα γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσης του τομέα ενώ ιδιαίτερη δραστηριότητα αναπτύχθηκε στη συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίου στις βιομηχανικές περιοχές και ζώνες, περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και άλλα».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η σταθερότητα και ευρωστία της Κυπριακής Βιομηχανίας συνδέεται άμεσα με τη συγκράτηση των συνεχώς αυξανόμενων ποσοστών ανεργίας και όπως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, «η ΟΕΒ έπραξε ότι ήταν δυνατό κατά το 2012, έτσι ώστε να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας».

Για τον τομέα των Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, είπε ότι «αποτέλεσε για το 2012 τη μοναδική παραγωγική πηγή της Κυπριακής Οικονομίας με θετικό πρόσημο σε αρκετούς από τους υποτομείς του».

Σημείωσε ότι «κατά το 2012 η συνεισφορά του Τομέα στο ΑΕΠ ανήλθε στο 79,4% από 79,2% το 2011 και απασχολούσε το 72,3% του επικερδώς απασχολούμενου πληθυσμού σε σχέση με 72,1% που ήταν το 2011».

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι «το μερίδιο των εξαγωγών υπηρεσιών στα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχει ανέλθει περίπου στο 83,2% το 2011».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στα πλαίσια των συνεχών προσπαθειών της ΟΕΒ για στήριξη της ανάπτυξης των Κυπριακών επιχειρήσεων, ξεχωριστής σημασίας ρόλο διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια του 2012 τα θέματα κατάρτισης».

Όπως είπε, «έχοντας ως στόχο επιμόρφωσης τις Αρχές της Σύγχρονης Διοίκησης και τη Γνώση για την Ποιότητα, το θεματολόγιο των προγραμμάτων ήταν και το 2012 πλούσιο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών κατάρτισης με την διασφάλιση ψηλού επιπέδου διεύθυνσης και την συνεχή ενημέρωση να αποτελούν για τη σύγχρονη επιχείρηση τα βασικότερα εργαλεία για την επιτυχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κάνοντας απολογισμό της χρονιάς είπε ότι η Ομοσπονδία, «διοργάνωσε την έκτη απονομή του Κυπριακού Βραβείου Καινοτομίας, πραγματοποίησε τις εξειδικευμένες εκθέσεις ‘Savenergy’ και ‘Envirotec’ που οργανώνει σε ετήσια βάση και οι οποίες έχουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα».

Καταλήγοντας ο Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι η ΟΕΒ «επιτελεί σημαντική εργασία, εκπροσωπώντας επάξια τους Κύπριους επιχειρηματίες και εργοδότες στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, με τη συμμετοχή της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση Εργοδοτών & Βιομηχανίας, τη Διεθνή Οργάνωση Εργοδοτών, την Ένωση Μεσογειακών Συνομοσπονδιών Επιχειρήσεων, καθώς και σε διάφορα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα