Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Δεν είναι καλές οι ενδείξεις για την οικονομία στο άμεσο μέλλον

20:09 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δυστυχώς, οι ενδείξεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι καλές και με βάση εκτιμήσεις της ΕΕ προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 15-20% δήλωσε την Δευτέρα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο κ. Πηλείδης είπε ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης αναμένεται εκτόξευση της ανεργίας μέχρι το 20-22%, αύξηση στα ‘λουκέτα’ επιχειρήσεων και διάβρωση όλων σχεδόν των

οικονομικών δραστηριοτήτων του τόπου.

«Δική μας έγνοια και αποστολή είναι να ανατρέψουμε αυτές τις πολύ αρνητικές προοπτικές και οφείλουμε να βρούμε τους τρόπους για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις», είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουμε “εδώ και τώρα” την κατηφόρα για αυτό και το ΚΕΒΕ «κατέθεσε ολοκληρωμένο υπόμνημα με συγκεκριμένες εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όπως είπε ο κ. Πηλείδης, «υποβάλαμε προτάσεις για την άμεση απάμβλυνση των προβλημάτων, για την αύξηση της ρευστότητας χρήματος, για τη μείωση των επιτοκίων και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, για την επαναπροσέλκυση επενδύσεων, για τον εκσυγχρονισμό και κατάργηση της αχρείαστης γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα, για νέες εξοικονομήσεις, για προώθηση νέων έργων ανάπτυξης και πολλά άλλα».

«Εμείς πιστεύουμε ότι παρά τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στην οικονομία, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να ανακτήσουμε δυνάμεις και να αναθερμάνουμε την οικονομία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τα δεδομένα και να επαναφέρουμε την ελπίδα στον τόπο», είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι «για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους προαπαιτούνται η στενή και εποικοδομητική συνεργασία Κυβέρνησης, Βουλής, Κεντρικής Τράπεζας και όλων των συναρμόδιων φορέων της οικονομίας, υπεύθυνες και σοβαρές προσεγγίσεις από όλους τους φορείς της οικονομίας, αλλαγή νοοτροπίας από όλους και για όλα τα επίμαχα θέματα που έχουμε ενώπιον μας καθώς και ευελιξία κινήσεων και αποφασιστικότητα από όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων».

Πρόσθεσε ότι «αν προϋπάρξουν τα πιο πάνω πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στις επιμέρους στοχεύσεις μας που είναι η επούλωση των πληγών, η διόρθωση των κακώς κειμένων, η μεταρρύθμιση των δομών της οικονομίας μας, και η προώθηση των νέων σχεδιασμών μας».

Ως ΚΕΒΕ, είπε ο Πρόεδρός του, «εκτιμούμε ότι η Κύπρος συνεχίζει να διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και νέους τομείς που μπορούμε να τους αναπτύξουμε και να βοηθήσουμε την οικονομία και υπάρχουν δεδομένα που δεν τα υπονόμευσαν οι αποφάσεις του Eurogroup».

Αδρομερώς, αναφέρθηκε, «στη στρατηγική γεωγραφική μας θέση, το άριστα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό μας, τις πολύ καλές υποδομές μας στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στην τεχνολογία, την ευελιξία και εξωστρέφεια της οικονομίας μας, το δαιμόνιο του Κύπριου επιχειρηματία και επαγγελματία, τις άριστες πολιτικές και εμπορικές σχέσεις μας με πολλές χώρες της κοντινής μας περιφέρειας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, το τουριστικό πρόσωπο της χώρας μας και τον πολύ σημαντικό και υποσχόμενο τομέα της ενέργειας».

Για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι «μας κτύπησαν στην καρδιά, αλλά δεν μας θανάτωσαν, μας ακρωτηρίασαν, αλλά δεν μας σκότωσαν, μας αποσυντόνισαν, αλλά δεν μας διέλυσαν και ευθύνη δική μας είναι να βρούμε τις νέες ισορροπίες μας και να σηκώσουμε το κεφάλι πάνω».

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι «πρέπει να βρούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά» σημειώνοντας ότι «το ΚΕΒΕ, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, εργάζεται προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να επαναφέρουμε την άνοιξη στον τόπο».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε μια νύκτα χάθηκε η συνοχή και η δομή του οικονομικού οικοδομήματος μας, απωλέσθηκαν δις ευρώ από καταθέτες και μετόχους τραπεζών, κτυπήθηκε στην καρδιά το χρηματοοικονομικό μας σύστημα και άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας για σωρεία άλλων προβλημάτων».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι «τώρα, δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και για τους υπαίτιους της καταστροφής διότι αυτό είναι έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση αλλά εμείς, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επόμενη μέρα και στο αύριο της οικονομίας».

Όπως είπε ο Φειδίας Πηλείδης, «για ακόμα μια φορά χαιρετίζουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας και βεβαίως αναμένουμε και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Πιστεύουμε πως αν κινηθούμε αποφασιστικά και με στοχευμένο σχεδιασμό υλοποίησης θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Το μήνυμα που στέλλει σήμερα το ΚΕΒΕ από το βήμα αυτό είναι μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι παρά τις δυσκολίες και τα πολλά προβλήματα πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και μπορούμε να τα καταφέρουμε…», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα