Περιθώριο διαπραγμάτευσης με Τρόικα για Ημικρατικούς βλέπει το ΕΥΡΩΚΟ

14:32 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το γενικό πλαίσιο προτάσεων του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την αντιμετώπιση του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών, ανέλυσε ο Πρόεδρός του Δημήτρης Συλλούρης σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Τρίτη στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ στην Λευκωσία.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, μετά και από την επίσημη ανακοίνωση, της Δευτέρας, του Προέδρου του Eurogroup Ζιαν

Κλοντ Γιούγκερ, ότι η υπογραφή του μνημονίου για την Κύπρο θα γίνει τον Μάρτιο, δηλαδή μετά τις Προεδρικές Εκλογές». Θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, συνέχισε, είναι πως «πρέπει να ετοιμαστεί και να τεθεί ενώπιον της Τρόικας σχέδιο μεταρρύθμισης των Ημικρατικών Οργανισμών, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι αναγκαίο».

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας ότι σε μια μικρή αγορά, όπως η κυπριακή, οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών ευνοούν την εμφάνιση ιδιωτικών μονοπωλίων, τα οποία θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι τα κρατικά ή ημικρατικά μονοπώλια», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας πως «η πρότασή μας αντί των ιδιωτικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών, πρέπει να προνοεί άνοιγμα της αγοράς και νέες αδειοδοτήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς που λειτουργούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, για τους οποίους γίνεται λόγος».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ως προέκταση της πρότασης για άνοιγμα της αγοράς, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνουμε την διευκόλυνση αδειοδότησης για την ίδρυση εταιριών για παραγωγή για παραγωγή πράσινης ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους».

«Αυτό που θα παράγουν ιδιωτικές εταιρίες, να μπορούν να το εμπορευθούν», εξήγησε ο κ. Συλλούρης ο οποίος καταλήγοντας είπε ότι «απαιτείται η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης της αξίωσης για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών ενώ το γενικό πλαίσιο της πρότασης του Ευρωπαϊκού Κόμματος, θα τύχει επεξεργασίας και θα κατατεθεί αναλυτικά και συγκεκριμένα στην νέα Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος προέβη σε δήλωση και αναφορικά με τους ισχυρισμούς κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και είπε ότι «τις τελευταίες βδομάδες η Κύπρος δέχεται πολλές επιθέσεις από διάφορες πλευρές για ανοχή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

«Επειδή είμαστε βέβαιοι, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υστερεί έναντι καμίας άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ελέγχου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ζητούμε πάραυτα να εξεταστεί εάν το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Κύπρο είναι διαφορετικό από τις άλλες χώρες και ειδικά από αυτές που ανταγωνίζονται την Κύπρο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών», είπε ο κ. Συλλούρης.

Καταλήγοντας είπε ότι ως Ευρωπαϊκό Κόμμα «δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε εναντίον του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αν χρειάζεται και όπου χρειάζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα