Α. Γαλανός: Να καταγγείλουμε τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

13:52 22/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές θα εξεταστεί το ενδεχόμενο διακρατικής προσφυγής της Κύπρου στο ΕΔΑΔ προκειμένου να καταγγελθεί η ούτω καλούμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση

της νέας έκδοσης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων «Κατεχόμενες Πόλεις – Εκτοπισμένοι Δήμοι Κυπριακής Δημοκρατίας», ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στα διαβήματα της Επιτροπής σχετικά με την τροπή που έχει πάρει το θέμα της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα μέσω της ούτω καλούμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας.

Ανέφερε ότι η λεγόμενη επιτροπή «κακώς συστάθηκε από το ΕΔΑΔ μετά την απόφαση στην υπόθεση Δημόπουλος και μετά που κατακλείσαμε το ΕΔΑΔ με προσφυγές με προτροπές των δικηγόρων μας οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν – ενώ είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως- ότι ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων που κατέθεταν ενώπιον του Δικαστηρίου μοιραία θα οδηγούσε σ΄αυτή τη λύση γιατί δεν μπορούσε το ΕΔΑΔ να χειριστεί όλες αυτές τις υποθέσεις».

«Όμως, δυστυχώς άλλα ήσαν τα κριτήρια και βρεθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση», είπε και πρόσθεσε ότι «παρ’ ταύτα η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι με τη σημερινή άθλια οικονομική κατάσταση και τις πολύ μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο προσφυγικός μας κόσμος αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφυγών που γίνεται σ’ αυτό το ‘δικαστήριο’».

«Είναι καιρός το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να καταγγείλει το ούτω καλούμενο ένδικο μέσο που, στην πραγματικότητα, παραβιάζει τους όρους εντολής του και προβαίνει σε κατάχρηση εξουσίας. Να καταγγείλει, επίσης, το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την πληρωμή ενοικίου στον προσφυγικό κόσμο για απώλεια χρήσης, ως όφειλε, και δεν περιορίζεται εις τον υπολογισμό και την επιστροφή του ενοικίου, αλλά αναγκάζει τον πρόσφυγα ιδιοκτήτη να πουλήσει τη γη του, πράγμα που δεν πιστεύουμε ότι ήταν η αρχική πρόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)», είπε ο κ. Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων εισηγήθηκε τη σύγκληση «μιας ευρείας σύσκεψης, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση, τα κόμματα και άλλοι αρμόδιοι φορείς, για εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης (όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η δημιουργία τράπεζας φερεγγυότητας και άλλες εναλλακτικές θεραπείες, που θα δράσουν ως αντικίνητρα σε αυτούς που έχουν σοβαρές οικονομικές ανάγκες), καθώς και μελέτη της πιθανότητας διακρατικής προσφυγής σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Αποζημιώσεων».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε ήδη συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος, είπε, «συμφωνεί με την προσέγγιση μας», εκφράζοντας, παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας μας υποσχέθηκε ότι η πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές».

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Γαλανός είπε ότι «οι πρόσφυγες μας μετά από 39 χρόνια ήταν φυσιολογικό να ανέμεναν αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων τους και συνθήκες, ιδιαίτερα μετά από την ένταξη μας στην Ε.Ε, που θα οδηγούσαν στην επιστροφή. Αντί τούτου έχουν δεχτεί ένα διπλό κτύπημα, όσοι επέζησαν και τα παιδιά τους, αφού σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974 χωρίς τις ελπίδες που τότε υπήρχαν για ανάπτυξη στην υπόλοιπη Κύπρο».

Σημείωσε ότι «ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η ατιμωρησία η οποία οφείλεται στη διαπλοκή, στον κουμπάρο του κουμπάρου, τον τραπεζίτη κουμπάρο του πολιτικού ή τον πολιτικό συγγενή του τραπεζίτη ή και οι δύο να προστατεύονται από τα παντοδύναμα Μέσα για ευνόητους λόγους».

«Η ατιμωρησία», πρόσθεσε, «είναι εκείνη που δημιουργεί, μαζί με τη διαπλοκή και την ανικανότητα, το αίσθημα της απελπισίας στον πολίτη που πολλές φορές για να βρει διέξοδο δικαιολογημένα προτάσσει το δικό του συμφέρον».

«Είναι τόσο δύσκολο για κάποιους πολιτικούς φερ’ ειπείν, είναι τόσο μεγάλο το εγώ τους, που να μην μπορούν να εκστομίσουν ένα απλό συγγνώμη στο λαό τους, για την καμένη γη που σήμερα κληρονομούμε; Είναι τόσο δύσκολο να δούμε, έστω και με τα κιάλια , πέρα από τους γκρίζους τοίχους των τραπεζών τα πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτές; Και μιλάμε γι’ αυτά ωσάν το οικονομικό έγκλημα να έχει γίνει από τα κτήρια και όχι από ανθρώπους με συγκεκριμένα ονοματάκια», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση φέρει «πολύ μεγάλες ευθύνες» για τη σημερινή κατάσταση, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «δεν μπορεί κάποιος να αγνοήσει και τις ευθύνες των τραπεζών».

«Θεωρώ ότι και ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Ηλιάδης και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και πρέπει να υπάρξει τιμωρία διαφορετικά δεν θα υπάρξει ελπίδα», είπε.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι έστω και αργά θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ για καταγγελία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα