Όταν οι τρανσαμινάσες είναι χαμηλές

17:33 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι τρανσαμινάσες (ασπαρτική τρανσαμινάση – AST – SGOT και αλανινική τρανσαμινάση – ALT – SGPT) είναι ηπατικά ένζυμα. Οι τρανσαμινάσες είναι παρούσες στο αίμα σε μικρές ποσότητες.

Η AST ανευρίσκεται, επίσης, στον καρδιακό μυ, τους γραμμωτούς μύες, τους νεφρούς, τον εγκέφαλο, το πάγκρεας, τους πνεύμονες, τα λευκά και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ALT ανευρίσκεται, κυρίως, στο ήπαρ, αλλά και στο νεφρό, τους σκελετικούς μύες και την καρδιά.

Η μείωση των τρανσαμινασών

αντανακλά μείωση της βιοσυνθετικής λειτουργίας του σώματος ή εμπλοκή του μεταβολισμού τους σε οποιοδήποτε επίπεδο (σύνθεση, διάθεση, απέκκριση). Δεν χαρακτηρίζεται από συμπτώματα και, συνήθως, ανευρίσκεται σε check up ρουτίνας.

Η διαταραχή συνήθως είναι αθώα και παροδική και προέρχεται από την αντίδραση του σώματος σε παράγοντες, όπως ιώσεις, stress, αϋπνία. Σπάνια, η διαταραχή προέρχεται από φάρμακα ή νοσήματα (π.χ. σύνδρομα κόπωσης, χρόνια λήψη ντοπαμινεργικών φαρμάκων, ανεπάρκεια βιταμινών, καρκινική καχεξία).

Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται συμπληρωματικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Keywords
Αναζητήσεις
οξαλοξεικη τρανσαμιναση sgot, sgpt εξεταση χαμηλή
Τυχαία Θέματα