ΠΕΟ: Η Βουλή να ψηφίσει άμεσα νομικό πλαίσιο για τους ανείσπρακτους φόρους

16:37 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΠΕΟ εκφράζει δυσαρέσκεια και ανησυχία αναφορικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα ζητήματα της είσπραξης ανείσπρακτων φόρων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα καλεί τη Βουλή να ψηφίσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που θα δίνει τις εξουσίες και την δυνατότητα στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων να

κυνηγήσει αποτελεσματικά τους φοροφυγάδες και να εισπράξει τα εκατομμύρια που οφείλονται στο κράτος.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, καταγγέλλει ότι το δημόσιο έχει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ ετησίως λόγω της μη ψήφισης από την Βουλή ορισμένων προνοιών που υπήρχαν στα Νομοσχέδια που κατέθεσε η Κυβέρνηση το 2010 για καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, καθώς και για υπόσκαψη των προσπαθειών και επιδιώξεων του ΤΕΠ που έχει ως αποτέλεσμα το ΤΕΠ να είναι ουσιαστικά παροπλισμένο απέναντι στη φοροδιαφυγή αφού παρεμποδίζεται το έργο του ως προς τον εντοπισμό νέων φορολογουμένων.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΠΕΟ, αναφέρει, προσθέτοντας ότι αποτελεί μια ανοικτή πληγή για τα δημόσια οικονομικά. Η αντιμετώπιση της «δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εξεύρεσης περισσότερων πόρων και εσόδων. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης και συνεπώς, η αποφασιστική αντιμετώπιση της αποτελεί και ουσιώδη μέτρο κοινωνικής πολιτικής».

Είναι απαράδεκτο, προσθέτει, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι και ολόκληρος ο κυπριακός λαός καλούνται να συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, το κράτος να χάνει εκατομμύρια επειδή παρεμποδίζεται από κάποια κόμματα στην Βουλή η ενίσχυση του νομικού πλαισίου πάταξης της φοροδιαφυγής.

Υπάρχουν 422 εκ. οφειλόμενοι φόροι σήμερα συν 170 εκ. τόκοι που είναι εισπράξιμοι, σημειώνει η ΠΕΟ και η Βουλή πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσει άμεσα το απαραίτητο νομικό πλαίσιο που θα δίνει τις εξουσίες και την δυνατότητα στο ΤΕΠ να κυνηγήσει αποτελεσματικά τους φοροφυγάδες και να εισπράξει τα εκατομμύρια που οφείλονται στο κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα