Αμετάβλητο άφησε το επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας

17:22 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αμετάβλητο στο 0,50% διατήρησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο δανεισμού της η Τράπεζα της Αγγλίας, αποφασίζοντας παράλληλα να μην διοχετεύσει επιπλέον ρευστότητα στην πληγείσα από την ύφεση βρετανική οικονομία, καθώς οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης και της ανανέωσης των κινδύνων από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

”Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας

της Αγγλίας ψήφισε σήμερα στη διατήρηση του επίσημου τραπεζικού επιτοκίου που πληρώνεται για τα αποθέματα των εμπορικών τραπεζικών στο 0,50%”, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας σε σύντομη ανακοίνωση της μετά την τακτική διήμερη μηνιαία συνεδρίαση της.

”Η Επιτροπή ψήφισε επίσης στη διατήρηση των κεφαλαίων αγοράς στοιχείων ενεργητικού που χρηματοδοτούνται από τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, στα 325 δισ. στερλίνες (406 δισ. ευρώ)”.

Η διακοπή από την Τράπεζα της Αγγλίας της αγοράς στοιχείων ενεργητικού ή ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για την Κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας, η οποία ταλαιπωρήθηκε κατά τις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας και βασίζεται σε χαλαρή νομισματική πολιτική για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τα μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του τεράστιου δημόσιου δανεισμού.

Ενώ η αγορά ανέμενε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο
στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, η απόφαση να μην αυξήσει το ποσό αγοράς στοιχείων ενεργητικού είναι υπό εξέταση από τους αναλυτές, επειδή από την τελευταία συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Απρίλιο, η οικονομία έχει κατρακυλήσει σε ύφεση, έστω και αν ο πληθωρισμός παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Η οικονομία της Βρετανίας δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ύφεση που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση 2007 – 2009, η οποία έκανε πολλούς Βρετανούς φτωχότερους καθώς η πενιχρή αύξηση των μισθών έχει εξανεμισθεί από την αύξηση των τιμών και τις αυξήσεις φόρων.

Ομως, μετά τις αγορές ύψους 325 δισ. στερλινών, δημόσιου χρέους μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος, η Τράπεζα της Αγγλίας έκρινε ότι η πολιτική της αναμονής είναι αρκετά υποστηρικτική για την ώρα.

Η στερλίνα βρίσκεται κοντά σε υψηλό τριάμισι ετών έναντι του ευρώ.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά τη συρρίκνωση της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα