ΓΓ ΑΚΕΛ: Όσο και αν προσπαθούν να θάψουν την πρόταση του ΑΚΕΛ, σύντομα θα την μελετήσουν σοβαρά

21:01 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων έχουν απορρίψει την πρόταση του ΑΚΕΛ για την έναρξη συλλογικού προβληματισμού για το πώς ξεφεύγουμε από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Μνημονίου, ανέφερε από την Πάφο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού. Αντί αυτού συνέχισε, επιλέγουν, ό,τι και να λένε φραστικά, να ακολουθήσουν το δρόμο ενός καταστροφικού Μνημονίου

που θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες σε βάρος του κόσμου.

Ο κ Κυπριανού που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ για να τιμήσει τον πρώην επαρχιακό γραμματέα του ΑΚΕΛ Γιάννη Σοφόκλη με την ευκαιρία των 90 χρόνων από την γέννηση του ανέφερε πως η εκπόνηση της μελέτης από πλευράς του κόμματος του, γίνεται , σε μια προσπάθεια «να ξεφύγουμε από το χειρότερο Μνημόνιο που επιβλήθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα».

Εκτίμησε ακόμη πως όσο και να προσπαθούν να θάψουν αυτή την πρόταση σήμερα, θα το φέρει έτσι ο καιρός, ώστε σύντομα, να την μελετήσουν σοβαρά. Επανέλαβε επίσης την πρόταση του κόμματος του , για σύσταση ανεξάρτητης Ομάδας από καταξιωμένους επιστήμονες που θα ετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις που θα απεγκλωβίζουν από το Μνημόνιο.

Ο κ Κυπριανού στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην Κριστίν Λαγκάρντ η οποία μιλώντας στη σύνοδο του ΔΝΤ πριν μερικές μέρες ξεκαθάρισε ότι θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, ύψους περίπου 900 εκατ. Ευρώ.

Ο κ Κυπριανού είπε ακόμη πως οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε βάρος της Κύπρου από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών, αποφάσεις τις οποίες αποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οδηγούν την Κύπρο σε άλλες εποχές.

Γιατί τότε, πρόσθεσε , « ο πλούτος του τόπου μας ήταν το οικονομικό μαξιλάρι των αποικιοκρατών. Σήμερα συμφώνησαν να τον καταστήσουν μπάλα στα πόδια των συμφερόντων των νέο-αποικιοκρατών. Τότε, ξεκληρίζονταν εργάτες και αγρότες από τους αδίστακτους τοκογλύφους. Σήμερα, συμφώνησαν να υποτάξουν την Κύπρο στις ίδιες συνταγές που ήδη ξεσπίτωσαν στην Ισπανία το 2012 μόνο, 40,000 οικογένειες που γονάτισαν από τα χρέη».

Απαντώντας σ’ αυτούς που επικαλούνται το επιχείρημα ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ έφεραν την Τρόικα, ο κ Κυπριανού ανέφερε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας διαπραγματεύθηκε σκληρά με την Τρόικα για να σώσει το κυπριακό οικονομικό μοντέλο με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.

Ο στόχος είπε, των δανειστών αποδείχθηκε πως ήταν ο ακριβώς αντίθετος, για αυτό πρόσθεσε και δεν προχωρούσαν σε συμφωνία με τον Δημήτρη Χριστόφια τότε. Περίμεναν να εκλεγεί ο κύριος Αναστασιάδης για να αποδεχθεί τα πάντα και για να του θέσουν – όπως συνέχισε – προτάσεις πρωτοφανείς και απαράδεκτες που δυστυχώς αποδέχτηκε.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ Κυπριανού είπε πως πολλές δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε και στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι οι ηγετικοί κύκλοι της Τουρκίας και κάποιοι στη διεθνή κοινότητα απεργάζονται αρνητικά σχέδια σ΄ότι αφορά τη λύση του προβλήματος.

Ο κ Κυπριακού πρόσθεσε επίσης πως χρειάζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων επιμένοντας στις αρχές λύσης και το συμφωνημένο πλαίσιο, επιμένοντας στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ , τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αναφερόμενος τέλος στον Γιάννη Σοφόκλη ο κ. Κυπριανού είπε πως το παράδειγμα του Γιάννη Σοφόκλη είναι διπλά επίκαιρο. Το παράδειγμα του πρόσθεσε, που αφοσιώθηκε όλα τα χρόνια τόσο στους αγώνες του Κόμματος του, όσο και στους αγώνες του Κυπριακού λαού με σθένος ,αποφασιστικότητα και με αυταπάρνηση, έχει διπλή αξία γιατί – όπως είπε- οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε βάρος της Κύπρου από τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών, αποφάσεις τις οποίες αποδέχθηκε ο κ. Αναστασιάδης, οδηγούν την Κύπρο σε άλλες εποχές. Ο Γιάννης Σοφόκλης κατέληξε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αγωνίστηκε για την επαρχία, ένας άνθρωπος που λειτούργησε με ανιδιοτέλεια και με γνώμονα τι είναι το καλύτερο για τους συνανθρώπους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα