Με Χριστόφια, Αναστασιάδη, Μαλά και Αρχιεπίσκοπο ασχολείται ο τ/κ Τύπος, προβάλλοντας τις χθεσινές εκλογές

15:45 18/2/2013 - Πηγή: OnlyCY


Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών προβάλλει εκτενώς ο τουρκοκυπριακός Τύπος, με σχόλια και εκτιμήσεις τόσο για τους υποψηφίους προέδρους όσο και για τις επιπτώσεις του αποτελέσματος στο Κυπριακό. Ο τ/κ Τύπος ασχολείται επίσης, σε σχέση με τις εκλογές, και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι ο Πρόεδρος

Χριστόφιας, ο οποίος προσήλθε στην κάλπη με τη σύζυγο και τον εγγονό του, δήλωσε ότι «ως απλός Κύπριος πολίτης δεν θα ξεχάσει τη μεγάλη τραγωδία που προκάλεσε ο Ελληνισμός στο νησί και ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος να στηρίζει μια λύση του Κυπριακού βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι ο ήρωας της ημέρας αφού σύμφωνα με τα προγνωστικά των εκλογών δεν θα κέρδιζε το ποσοστό των ψήφων που πήρε. Εξάλλου, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «εκτός του ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, το οποίο διανύει τη χειρότερη του περίοδο, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προέβαλαν τον Αναστασιάδη». Ακόμα αναφέρει ότι δυνάμεις όπως η Αμερική, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Αγγλία στήριξαν έντονα τον Αναστασιάδη, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Μαλάς κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Σε αυτό το παραδεισένιο νησί υπάρχει ευκαιρία λύσης» αναφέρει ότι ο Αναστασιάδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εκλογών δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις στον τουρκοκυπριακό Τύπο, έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Μπαϊράκ Χαμπέρ ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μία λύση, η οποία να προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων και να μετατραπεί το νησί σε παράδεισο. Σε άλλο σημείο προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Το σχέδιο του Αναστασιάδη θα καταλήξει σε δυστύχημα;» γράφει ότι η εκλογή του Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα είναι κάτι που σχεδίαζε η Δύση (Αμερική και ΝΑΤΟ) εδώ και 4 χρόνια, αφού ήταν δύσκολο τους να δεχτούν ένα κομμουνιστή όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας για πρόεδρο του νησιού. Τέλος ο αρθρογράφος γράφει ότι δεν έχει αμφιβολία ότι ο Αναστασιάδης, ο οποίος υποστήριξε το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι διαφορετικός από τον Χριστόφια, ο οποίος ενήργησε ως να ήταν δικηγόρος των Ελληνοκυπρίων όπως και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που ενεργούσε ως να ήταν δικηγόρος των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), στις εσωτερικές σελίδες, σε άρθρο με τίτλο «Τις εκλογές τις κέρδισε ο Χρυσόστομος», αναφέρει ότι στις χθεσινές εκλογές στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές έγινε η μικρότερη αναφορά/επίθεση στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Ακόμα υποστηρίζει ότι το ποιος είναι ο νικητής των εκλογών δεν είναι σημαντικό αφού ο πραγματικός νικητής είναι ο «πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, αφού παράλληλα είναι και σημαντικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου», κατά την εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα