Άρχισε η απορρόφηση επισφαλών δανείων των ισπανικών τραπεζών από την “κακή τράπεζα”

15:38 18/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση, για πρώτη φορά στους τελευταίους 17 μήνες, παρουσίασε το Δεκέμβριο το ποσό των επισφαλών δανείων που κατέχουν οι ισπανικές τράπεζες, καθώς η “κακή τράπεζα”, “Sareb” που δημιούργησε η Ισπανία άρχισε να μαζεύει από τις τράπεζες στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ισπανική Κεντρική Τράπεζα.

Το ποσοστό των επισφαλών

δανείων, κυρίως στεγαστικών, που κατέχονται από τις ισπανικές τράπεζες μειώθηκε στο 10,44% των συνολικών πιστώσεων από το ρεκόρ του 11,38% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα.

Η μείωση των επισφαλών δανείων στα €166,45 δισεκατομμύρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2012, διέκοψε ένα σερί 17 μηνών, κατά τους οποίους αυξανόταν συνεχώς το ποσοστό των επισφαλών δανείων του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ισπανία προσέφυγε σε στήριξη των τραπεζών της, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από τη έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008, χρησιμοποιώντας το δάνειο διάσωσης της ΕΕ, ύψους μέχρι 100 δισ. ευρώ.

Ένας από τους όρους που επιβλήθηκαν στην Μαδρίτη σε αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή βοήθεια, ήταν η δημιουργία “κακής τράπεζας”, Sareb, η οποία θα απορροφούσε τα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία από προβληματικές τράπεζες για να τα πωλήσει σε επενδυτές.

Τέσσερα από τις τράπεζες που πλήγησαν ιδιαίτερα και κρατικοποιήθηκαν από το κράτος το περασμένο έτος – Bankia, Caixa Catalunya, NovaCaixaGalicia και Banco de Valencia – μετέφεραν τα επισφαλή περιουσιακά τους στοιχεία στην “Sareb” στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα