Εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις παραλίες προβληματίζει την Επ. Εσωτερικών

17:03 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο και κανονισμούς για τη διαχείριση των παραλιών προβληματίζει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, καθώς ανατρέπει το ισχύον καθεστώς διαχείρισης, επηρεάζοντας τους κατόχους αδειών διαχείρισης που δεν εξασφάλισαν τη διαχείριση μέσα από διαδικασίες προσφορών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης, σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι «η διαχείριση των παραλιών είναι μια πονεμένη ιστορία που έγινε ανέκδοτο στη Βουλή», προσθέτοντας ότι υπάρχει

νομοθεσία για προσφορές στη διαχείριση των παραλιών είτε αφορά κρεβατάκια, είτε θαλάσσια σπορ και η Βουλή αναστέλλει την πλήρη προσφοροδότηση στη διαχείριση των παραλιών.

Υπενθυμίζοντας επίσης ότι πέρσι ψηφίστηκε νομοθεσία που την 31η Νοεμβρίου 2014 θέτει τέλος σε αυτή την αναστολή, είπε πως με βάση την τροποποίηση αυτή θα συνέχιζαν να διαχειρίζονται τις παραλίες όσοι δεν ανέλαβαν τη διαχείριση μέσα από διαδικασία προσφορών, όμως οι τοπικές Αρχές υποχρεώνονται όπως τον Οκτώβρη του 2013 αρχίσουν διαδικασία προσφορών που θα είχαν έναρξη το Νοέμβρη του 2014.
Όπως είπε ο κ. Λαμάρης, «η κοινοτική οδηγία περί ελεύθερης πρόσβασης παρόχων υπηρεσιών μας υποχρεώνει να ανοίξουμε ανεξαιρέτως όλες τις περιοχές που υπάρχουν υπηρεσίες θαλάσσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτοί που ήταν κάτοχοι τέτοιων υπηρεσιών πριν το 1996 και οι οποίοι συνεχίζουν τη διαχείριση χωρίς προσφορές και εκείνοι που ανέλαβαν τη διαχείριση μετά από προσφορές.

Σημείωσε ότι η ΕΕ απαγορεύει τη διάκριση και τα κριτήρια αυτού του είδους και ζητά να αφαιρεθεί από το νόμο η πρόνοια που δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που κατείχαν άδειες διαχείρισης πριν το 1996 να συνεχίσουν να τις κατέχουν χωρίς προσφορές.

Ανέφερε πως είναι μεν σωστή η μη διάκριση, παρατήρησε ωστόσο πως το ισχύον καθεστώς παρέχει εργασία σε μια ομάδα ανθρώπων που για σειρά ετών εξασκούν αυτό το επάγγελμα. Αυτό είναι που προβλημάτισε την Επιτροπή για χρόνια και που συνεχίζει να προβληματίζει, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρουσιάσουν ενώπιον της αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ και να απαντηθεί το ερώτημα εάν η ρύθμιση που έγινε πέρσι για την 31η Νοεμβρίου 2014 μπορεί να ικανοποιήσει την Κομισιόν και η κοινοτική οδηγία να τεθεί σε ισχύ το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα