Το νομοσχέδιο για τον αστικό αναδασμό συζητά η Επ. Εσωτερικών

16:23 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το σημαντικό νομοσχέδιο για τον αστικό αναδασμό, που εκκρεμεί από το 2010 στη Βουλή και που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον απεγκλωβισμό και αξιοποίηση τεμαχίων γης στις αστικές περιοχές και την ενίσχυση της οικοδομικής βιομηχανίας, άρχισε να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, μετά τη συνεδρία, εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ευχόμενοι ότι η ψήφιση του σε νόμο θα αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η Υπουργός Εσωτερικών

Ελένη Μαύρου, που παρέστη στη συνεδρία, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2010 θα επιλύσει σειρά προβλημάτων σε πόλεις και κοινότητες και θα δώσει διέξοδο σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν τα τεμάχια τους, είτε επειδή είναι περίκλειστα, είτε επειδή αφορούν πολλές ιδιοκτησίες στο ίδιο τεμάχιο ή οικονομικά βάρη στο τεμάχιο.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα σωστού σχεδιασμού μεγάλων τεμαχίων γης και δίνει τη δυνατότητα οικονομικού σχεδιασμού μεγάλων τεμαχίων γης, καθώς μειώνει το κόστος των έργων υποδομής. Είπε επίσης ότι αποτελεί ένα βήμα που θα βοηθήσει τόσο την αγορά ακινήτων και γης όσο και ευρύτερα την οικοδομική βιομηχανία.

Η κ. Μαύρου τόνισε τέλος την ετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεργαστεί πολύ στενά και πολύ γρήγορα με τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές που συζητούν το νομοσχέδιο και όλους τους φορείς ώστε να ψηφιστεί και εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, αναφέροντας ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρία διατύπωσαν τη συμφωνία τους με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ευχήθηκε να μην έχει την τύχη άλλων νομοσχεδίων, με τη φιλοσοφία των οποίων συμφωνούσαμε όλοι «αλλά στο διά ταύτα εκκρεμούν» ακόμα ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών.

Ο κ. Λαμάρης πρόσθεσε ότι ο αστικός αναδασμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο που ασφαλέστατα θα βοηθήσει την ανάπτυξη, επειδή ενώνει μικρά ή μεγάλα τεμάχια γης μεταξύ τους και δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης με πιο οικονομικές λύσεις, βοηθώντας ανθρώπους, οι οποίοι υπό τις παρούσες προϋποθέσει δεν μπορούν να αναπτύξουν τα τεμάχια τους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως αναμφίβολα «ο αστικός αναδασμός είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στη φαρέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών με κατεύθυνση το σωστό πολεοδομικό σχεδιασμό της πατρίδας μας, για αυτό και υποστηρίζουμε ένθερμα την κατάθεση του νομοσχεδίου».
Πρόσθεσε πως ζητήθηκε από την Υπουργό Εσωτερικών να κατατεθεί το πολεοδομικό σχέδιο που θα εξυπηρετηθεί μέσα από τον πολεοδομικό αναδασμό και ανέφερε ότι στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχέδιου πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργηθεί άλλος ένας μεγάλος πυλώνας γραφειοκρατίας όπως διαφαίνεται μέσα από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, παρατηρώντας ότι σχεδόν όλοι είναι υπέρ της προώθησης αυτού του νομοσχεδίου, είπε ότι τα οφέλη για τις κοινότητες και τους δήμου

Keywords
Τυχαία Θέματα