Εκδήλωση της ΠΟΦΕΝ για το Πολυτεχνείο

13:59 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με συνθήματα όπως “Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός”, “Κύπρος-Πολυτεχνείο, ποτέ πια φασισμός”, “Ο λαός δεν ξεχνά τους φασίστες και τα τανκς”, φοιτητές και μαθητές πορεύθηκαν το πρωί από το χώρο του Παλιού Νοσοκομείου προς την αμερικανική Πρεσβεία στα πλαίσια της εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής Πολυτεχνείου, που διοργάνωσε η ΠΟΦΕΝ.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σε χώρο πιο κάτω από τα κτίρια της Πρεσβείας, ο οποίος και αποκόπηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Επιτόπου ήταν και αστυνομικοί με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος

της ΠΟΦΕΝ Μάριος Σιαμμάς ανέφερε ότι το Πολυτεχνείο ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή.

“Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου είχε ως βασικό στόχο να υποσκάψει και εν τέλει να ανατρέψει την ξενοκίνητη Χούντα των Αθηνών. Είχε ως στόχο τον τερματισμό του φασισμού και των ξενοκίνητων επιβουλών. Στο σύνθημα έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ δύο από τα βασικά αιτήματα της εξέγερσης προστέθηκε και το `σήμερα πεθαίνει ο φασισμός`”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι η θύμηση των γεγονότων του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του `73 αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό την κυπριακή τραγωδία τον Ιούλη του `74.

“Φέρνει στο νου, τους εδώ εγκάθετους της Χούντας και του ιμπεριαλισμού. Την ΕΟΚΑ Β και όλη την κομπανία της προδοσίας που οργάνωσαν το πραξικόπημα της ντροπής στον τόπο μας. Φέρνει στο μυαλό τους διωγμούς και τις δολοφονίες δημοκρατικών ανθρώπων”, συμπλήρωσε.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λευκωσίας (ΕΣΕΜ) Χριστιάνα Δημητρίου είπε πως σήμερα αντλούμε δύναμη από την ενότητα, την πίστη και την αντίσταση του Νοέμβρη για την δική μας ηρωική αναμέτρηση, την ανυποχώρητη καθημερινή μας πάλη.

“Ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις πολεμικές επιβουλές, ενάντια στην κατοχή, για την ειρήνη, για τα δικαιώματα μας στην μόρφωση και την δουλειά”, συμπλήρωσε.

Σε ψήφισμα που επιδόθηκε στην αμερικανική Πρεσβεία, ύστερα από έγκριση από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αναφέρεται ότι ο κυπριακός λαός διεξάγει σήμερα εδώ και 39 ολόκληρα χρόνια, το δικό του αντικατοχικό αγώνα για επανένωση της Κύπρου μας.

Σε ένα τέτοιο αγώνα, σημειώνεται, τα ιδανικά του Πολυτεχνείου μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.

“Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων έστω και αν αυτές έχουν διακοπεί με ευθύνη της τ/κ ηγεσίας και ευελπιστούμε όπως, μέσα από τις συνομιλίες θα βρεθεί συμφωνημένη λύση μακριά από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία ενώ θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από το διεθνή παράγοντα κατά τέτοιο τρόπο που η Τουρκία και το στρατιωτικό κατεστημένο να πάψει να στέκεται τροχοπέδη στις προσπάθειες που ασκούν οι δύο ηγέτες εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις όποιες θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος”, προστίθεται στο ψήφισμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα