Σύσκεψη για τις διαβουλεύσεις με την Τρόικα ζητεί από τον ΠτΔ η ΕΔΕΚ

13:24 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη σύγκληση σύσκεψης των ηγετών των πολιτικών κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης και διαβούλευσης αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητεί η ΕΔΕΚ, καταθέτοντας τη διαφωνία της για σημεία της καταρχήν συμφωνίας της Κεντρικής Τράπεζας με την Τρόικα,

όπως αυτή διέρρευσε στον Τύπο.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, δήλωσε σήμερα ότι «είναι αδιανόητο για ένα τέτοιο θέμα που συνδέεται με το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας τα πολιτικά κόμματα να βρίσκονται στο σκοτάδι» και επανάλαβε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται και δεν θα αποδεχθεί ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε αποδυνάμωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και απουσία πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η καταρχήν συμφωνία της Κεντρικής Τράπεζας με το κλιμάκιο της Τρόικα όπως έχει διαρρεύσει στον τύπο παρ’ όλο που περιέχει θετικά στοιχεία, πρόσθεσε, όπως η αύξηση των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, συμπεριλαμβάνει και στοιχεία άκρως ανησυχητικά. «Διαφαίνεται ότι η ΚΤ έχει κάνει αποδεχτή την πρόταση της Τρόικας για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η ρύθμιση η οποία φαίνεται να τροχοδρομείται για την εκποίηση των ακινήτων θα προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά».

Η κατηγοριοποίηση των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερημένες δόσεις για 90 μέρες, συνέχισε, σε συνδυασμό με τη δημιουργία διαχείρισης ενεργητικού και τη σύντομη εκποίηση των ακινήτων θα οδηγήσουν σε κατακόρυφη μείωση των τιμών και κατά συνέπεια των εξασφαλίσεων των τραπεζών, οδηγώντας και πάλι το τραπεζικό σύστημα σε αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες. «Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε την ανάγκη προστασίας της μόνιμης κατοικίας κάτι το οποίο όπως διαφαίνεται δεν κατάφερε η ΚΤ».

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε τη διαφωνία της ΕΔΕΚ με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως θέμα αρχής και τη μη ικανοποίηση με την απλή μετακίνηση της περιόδου εφαρμογής των ρυθμίσεων, αφού – ανέφερε – θα δημιουργηθούν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Έχουμε δει τα γεγονότα στην Ισπανία με τις καθημερινές αυτοκτονίες πολιτών που τους έχουν κατασχεθεί οι κατοικίες, κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η μόνιμη κατοικία και προκρίνοντας στην εσχάτη το πορτογαλικό μοντέλο όπου γίνεται ειδική ρύθμιση στα δάνεια των νοικοκυριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα