Ζήτημα αρχής η υποστήριξη στα κυπριακά προϊόντα για την ΠΕΚΠΟΙΖΩ

13:13 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πάγιο ζήτημα αρχής αποτελεί για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) η υποστήριξη στα κυπριακά προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι είναι, και πάντα θα είναι υποστηριχτής των κυπριακών προϊόντων και της ντόπιας παραγωγής και κυρίως αυτής του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Με αφορμή ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου της εκστρατείας για «προώθηση της αγοράς κυπριακών προϊόντων», η ΠΕΚΠΟΙΖΩ

αναφέρει ότι η προώθηση της προτίμησης από τους Κύπριους καταναλωτές των κυπριακών προϊόντων θα ήταν καλά να γίνεται στη βάση μιας οργανωμένης και συστηματικής προσπάθειας που να λαμβάνει υπόψη τόσο τα συμφέροντα των παραγωγών όσο και τα συμφέροντα των καταναλωτών.
«Προϋπόθεση αναγκαία θα έπρεπε να είναι η ανάλογη διαφοροποίηση της δομής του λιανικού εμπορίου, κατά τρόπο που να εκλείψουν οι μεσάζοντες που, ενώ ανεβάζουν παράλογα και κερδοσκοπικά την τιμή στον καταναλωτή, από την μια, από την άλλη σπρώχνουν το ντόπιο παραγωγό σε εξαφάνιση αφού δεν τον αμείβουν ικανοποιητικά. Τα προϊόντα προς τα οποία οι Κύπριοι Καταναλωτές θα έδειχναν κατά προτίμηση την προτεραιότητα τους θα έπρεπε να είναι επιλεγμένα με προσοχή και κατά τρόπο που να είναι αποδειγμένα ότι είναι κυπριακά, θα λέγαμε ακόμα και με ειδική σήμανση», προσθέτει.
Η προώθηση της προτίμησης των ντόπιων προϊόντων πρέπει να γίνεται μέσα από τη δημιουργία σωστής νοοτροπίας και κουλτούρας, πράγμα για το οποίο βασικοί φορείς πρέπει να είναι η παιδεία με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι με την προώθηση της αγοράς κυπριακών προϊόντων θα ήταν δυνατό να καταπολεμηθεί και η ανεργία των νέων. Με όλο το σεβασμό, έχουμε την άποψη πως η προσδοκία αυτή δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά για δύο κυρίως λόγους: (α) είναι οι νέοι που πρώτοι πρέπει να μάθουν να προτιμούν τα κυπριακά αντί των ξένων «επώνυμων» προϊόντων και (β) θα πρέπει πρώτα να επιλυθεί και το πρόβλημα της προτίμησης των εργοδοτών να προτιμούν τους νέους χαμηλόμισθους κοινοτικούς», προσθέτει.

Αναφέρει, τέλος, ότι για επιτυχημένη προσπάθεια προώθησης της προτίμησης των κυπριακών προϊόντων θα πρέπει να είναι ο σεβασμός προς τον Κύπριο καταναλωτή σε σχέση με δύο σημαντικά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά που είναι η ποιότητα και η λογική τιμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα