Ομπάμα: χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ

Ένα «αξιοσημείωτο ταξίδι» μεταρρυθμίσεων πραγματοποιεί η Μιανμάρ, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο που επισκέπτεται τη χώρα.

Κατά την παραμονή του στη χώρα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Θέιν Σειν, καθώς και με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

 «Μοιράστηκα μαζί του το γεγονός ότι αναγνωρίζω πως αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα ενός μεγάλου ταξιδιού», είπε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη

συνάντησή του με τον ομόλογό του.

«Αλλά νομίζουμε ότι μία διαδικασία δημοκρατικής και οικονομικής μεταρρύθμισης εδώ στη Μιανμάρ που άρχισε ο πρόεδρος μπορεί να οδηγήσει σε απίστευτες ευκαιρίες ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Ομπάμα συναντήθηκε με την Αούνγκ Σαν Σου Κι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, στο σπίτι της όπου πέρασε 15 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης «ένα σύμβολο δημοκρατίας που έχει εμπνεύσει ανθρώπους όχι μόνο σε αυτή τη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο».

«Αυτό το αξιοσημείωτο ταξίδι έχει μόλις αρχίσει και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών που αποτελούν το θεμέλιό τηςς. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», είπε αργότερα ο Ομπάμα σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν την επίσκεψη Ομπάμα

Η επίσκεψη Ομπάμα, ωστόσο, στη Μιανμάρ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακτιβιστών, σύμφωνα με τους οποίους η επίσκεψή του αποτελεί δημόσια στήριξη στην κυβέρνηση της Μιανμάρ, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων, όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στο δυτικό κρατίδιο Ραχίν και οι Κατσίν στα βόρεια της χώρας.

« Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον πρόεδρο της Μιανμάρ ότι οι επιθέσεις σε βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσουν αν η κυβέρνηση της θέλει να αποφύγει νέες κυρώσεις », δήλωσε ο Μπραντ Ανταμς, διευθυντής του τμήματος Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα