Δεν αποδέχεται όρους για να συμμετάσχει στη «Γενεύη 2» το Ιράν

12:23 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ιράν αρνείται οποιουσδήποτε όρους για να λάβει μέρος σε μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, σύμφωνα με Ιρανικά μέσα ενημέρωσης, απορρίπτοντας έτσι εισήγηση των ΗΠΑ για στήριξη από την Τεχεράνη της έκκλησης για μεταβατική κυβέρνηση στη Δαμασκό. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για στήριξη της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται για

πέραν των δυο χρόνων, και κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί πέραν των 100 χιλιάδων ανθρώπων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η Ουάσινγκτον θα ήταν πιο δεκτική στο να λάβει μέρος το Ιράν στη διάσκεψη «Γενεύη 2» σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου εάν το Ιράν υποστηρίξει δημόσια τη δήλωση του 2012 με την οποία γίνεται έκκληση για μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε οποιουσδήποτε όρους που τίθενται σε αυτό για να συμμετάσχει στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Marzieh Afkham δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πως «εάν η συμμετοχή μας είναι προς το συμφέρον της επίτευξης λύσης, θα ήταν απαράδεκτο να τεθούν όροι για πρόσκληση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και δεν δεχόμαστε οποιουσδήποτε όρους».

Η κ. Afkham είπε πως αποκλεισμός του Ιράν από τις συνομιλίες θα «στερήσει από τις διαπραγματεύσεις τον εποικοδομητικό ρόλο της Τεχεράνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα