Ο ΠΑΣΕΧΑ αποδοκιμάζει το πόρισμα για την οικονομία

12:23 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΠΑΣΕΧΑ αποδοκιμάζει το πόρισμα για την οικονομία ως μια προσπάθεια συγκάλυψης τραπεζικών λαθών, παραλείψεων και παρανομιών με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και θεωρεί πως το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις εκατοντάδες χιλιάδες μετόχων και καταθετών των τραπεζών, αφού οι πρωταίτιοι της οικονομικής τους καταστροφής αθωώνονται.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΑΣΕΧΑ

αναφέρει πως το συγκεκριμένο πόρισμα αποτελεί και εμπαιγμό της νοημοσύνης χιλιάδων μετόχων και καταθετών των τραπεζών, καθώς όλα τα θέματα που άπτονται της κατάρρευσης των τραπεζών όπως η αγορά και διακράτηση ΕΚΟ (ελληνικών κρατικών ομολόγων), η μετατροπή της Λαϊκής στην Ελλάδα από θυγατρική σε κατάστημα το 2011, καθώς και οι ατασθαλίες και κακοδιαχείριση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είτε δεν διερευνήθηκαν είτε συγκαλύφθηκαν με την «έρευνα παρωδία» της τριμελούς επιτροπής.

«Χαρακτηριστικό της προσπάθειας συγκάλυψης ημέτερων είναι η περίπτωση του φυγόδικου τέως διοικητή της ΚΤ Αθανάσιου Ορφανίδη, όπου το συμπέρασμα της επιτροπής είναι πως εάν ο κ. Ορφανίδης έσφαλε σε κάτι, αυτό έγκειται στην παράλειψη του να γνωστοποιήσει δημόσια την επιστολή του, αναλογιζόμενος τη θέση του ως ανεξάρτητος αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως «για τις κερδοσκοπικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές των τραπεζών σε βάρος των μετόχων και καταθετών τους ο Αθανάσιος Ορφανίδης ως επόπτης κατά τον ουσιώδη χρόνο, κρίθηκε αθώος όπως βέβαια και για τη μετατροπή της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα από θυγατρική σε κατάστημα, που σύμφωνα και με τις μαρτυρίες που περιέχονται στο ίδιο το πόρισμα, η ζημιά που προκλήθηκε για τη τράπεζα τους μετόχους και καταθέτες της φθάνει τα 4.5 δις ευρώ».

Όπως προσθέτει ο ΠΑΣΕΧΑ, «τα συμπεράσματα της επιτροπής για τον υπό σύλληψη πλέον τέως διοικητή ήταν αναμενόμενα, καθώς η εξέτασή του ήταν φιλική», αναφέροντας πως «δεν υπήρξαν ερωτήσεις γιατί ο κ. Ορφανίδης ενέκρινε τη μετατροπή της Λαϊκής στην Ελλάδα από θυγατρική σε κατάστημα χωρίς να διενεργηθεί ο απαιτούμενος εκ των περιστάσεων της ελληνικής οικονομίας διαγνωστικός έλεγχος στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο της τράπεζας».

Ο ΠΑΣΕΧΑ θεωρεί «αδιανόητο όταν και οι δύο συστημικές τράπεζες είχαν επενδύσει έκαστη το 100% του κεφαλαίου της σε ένα και μόνο χρηματοοικονομικό μέσο, με σκοπό την επίτευξη υψηλών αποδόσεων, ο αρμόδιος επόπτης αλλά και κάποιοι μεγαλοτραπεζίτες και ορισμένα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, που τους έδιναν εκατοντάδες εκατομμύρια δάνεια, να αθωώνονται».

Επίσης, εκφράζει την εκτίμηση ότι «η επιτροπή παρέλειψε να μετακαλέσει αναλυτές διεθνών οίκων αξιολόγησης οι οποίοι είναι και ανεξάρτητοι αλλά και ειδικοί για να δώσουν εξηγήσεις τόσο για τη πορεία της κυπριακής οικονομίας όσο και των τραπεζών τα τελευταία χρόνια που οδήγησε στη παρούσα κρίση με βάση τις εκθέσεις τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα